evropski parlament
Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

sumi stanovanje xx
Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le obliž na rano

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Benetkam se je računanje vstopa za dnevne obiskovalce že močno obrestovalo

7. 5. 2024; 01.30
Avtor: K.M.
Benetke

Benetke foto: Profimedia

Za dnevne turiste obisk Benetk od 25. aprila ni več brezplačen, ampak morajo za vstop plačati pet evrov na osebo. Koliko denarja je v prvem obdobju odredba prinesla v beneško blagajno?

Več kot 195.000 prodanih dnevnih vstopnic je v preizkusnem obdobju Benetkam prineslo že več kot 975.000 evrov prihodkov, kažejo podatki, ki jih je danes objavila občinska uprava. Rezultati so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nekoliko presegli pričakovanja beneških oblasti. Pristojbino za vstop v Benetke so obračunavali neprekinjeno od 25. aprila do 5. maja. Odslej bo treba vstopnino plačati skoraj vse sobote in nedelje do sredine julija. Izjema bo vikend 1. in 2. junija, ko v Italiji obeležujejo dan republike. Stroški novega sistema naj bi bili sicer še vedno večji od prihodkov.

Vstopnino je treba plačati s kreditno kartico ali s Paypalom, medtem ko si morajo vstopnice obiskovalci prek spleta vnaprej rezervirati. Pridobiti morajo QR kodo in jo prenesti na mobilni telefon. Če tega ne storijo, tvegajo kazen do 300 evrov. Plačila vstopnine so oproščeni prebivalci Benetk, vsi, ki so rojeni v beneški občini, lastniki nepremičnin v mestu, študenti in zaposleni. Za otroke, mlajše od 14 let, invalide in njihove spremljevalce, kot tudi tiste, ki v mestu prenočijo, velja obveznost rezervacije, a jim vstopnine ni treba plačati.

Mesto v italijanski laguni letno obišče približno 15 milijonov obiskovalcev in je ena od najbolj obleganih turističnih destinacij na svetu. Čeprav množični turizem tamkajšnjemu gospodarstvu prinaša veliko denarja, množice mestu povzročajo tudi veliko težav. "Naš cilj ni pobiranje denarja, ampak preprečiti, da bi mesto eksplodiralo," je aprila ob uvedbi novosti pojasnil beneški župan Luigi Brugnaro.

Še vedno sicer ni jasno, ali bodo Benetke s pristojbino vztrajale tudi po koncu preizkusnega obdobja. Če se bodo oblasti odločile za nadaljevanje, bodo zbrana sredstva po napovedih namenili vzdrževanju cest, kanalov in stavb. Trenutno so stroški uvedbe vstopnine in vzpostavitve sistema vstopnic višji od prihodkov, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

prejšnji članek
Domači triki, ki odpravijo razpokano in suho kožo s stopal
Zdravje
Domači triki, ki odpravijo razpokano in suho kožo s stopal
naslednji članek
Kdaj se konča serija Skrito v raju in kaj bo na sporedu namesto nje
Svet slavnih
Kdaj se konča serija Skrito v raju in kaj bo na sporedu namesto nje