gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Pripravljena na smučanje?

21. 1. 2022; 10.56
Avtor: K.M.
smucanje

Si pripravljena na zimsko sezono? foto: Profimedia.

Letošnja zima se je odlično začela za vse tiste, ki obožujete smučanje in druge aktivnosti na snegu. Vseeno pa se je treba predvsem na športne aktivnosti dobro pripraviti!

Ogrevanje
Pred vsako aktivnostjo se moraš ogreti. Kar na smučišču se loti manjše predrekreacije. Razmigaj vse sklepe in pretegni mišice. Najhuje je, kadar na smuči stopiš še vsa zakrknjena. Takrat se zgodi največ nesreč, te pa so tudi najhujše. Pet minut pred smučanjem ti bo prikrajšalo veliko nevšečnosti. Prva vožnja naj bo umirjena in za ogrevanje. Ne pretiravaj! Kako? Se spomniš ogrevanj pri urah šolske telovadbe? Posnemaj jih. Najprej vrti glavo, sledijo naj zapestja, roke, boki, noge … Naredi 10 počepov, kak izpadni korak, lahko tudi poskočiš. Vse to pa lahko počneš v smučarskih čevljih. Verjemi, ne boš edina.



Zaščita


Za rekreativce je najpomembnejše, da zaščitijo svojo glavo. Čelado nosijo že skoraj vsi. Zakaj bi bila ti izjema? Zdaj lahko kupiš že kakovostno čelado, ki je hkrati tudi modno poslikana. Jaz sem svojo monotono sivo čelado okrasila sama. Iz barv za steklo sem naredila različne rožice in napise ter vse skupaj nalepila na čelado. Tako imam prav posebno in unikatno zaščito za glavo. Seveda moraš za zaščito poskrbeti tudi z opremo. Nikoli ne kupuj prevelikih ali premajhnih čevljev. Primer: velikost smučarskega čevlja je idealna, kadar pri iztegnjenih in ravnih nogah na konicah prstov čutiš rob čevlja, kadar pa se pokrčiš, tega ne čutiš več. To pomeni, da ti je čevelj prav.


Oblačila
Za bundo raje odštej kak evro več, saj te tako v njej ne bo prepihalo. Nasvet: smučarska jakna naj ima vodni stolpec minimalno 5000, smučarske hlače minimalno 10.000. Če ne veš, o čem govorimo, naj ti razložimo na kratko. Vodni stolpec ponazarja, pri kolikšni količini tekočine bo material popustil. Zato pri trgovcu kar vprašaj, kakšen je vodni stolpec. Če deskaš na snegu in si veliko na tleh, naj bo ta še višji. Nikoli ne nosi dvojnih, morda celo trojnih nogavic. »Če me pa vedno zebe …« Tako je, ravno zaradi tega te zebe. Najbolje je, da obuješ en par smučarskih nogavic, lahko so tanke, saj se v noge hitro potimo, takšne pa se tudi hitro sušijo. V trenutku, ko čeznje obuješ še en par, se postopek sušenja upočasni, tvoje noge pa ostajajo mokre. Posledica: zebe te. Pri rokavicah je najboljši nasvet ta, da naj bodo na en prst. Zakaj? Ker se potem tisti štirje prsti, ki so skupaj, grejejo med seboj. Povprečna telesna temperatura je 36,5 °C. Prsti so tako vedno v bližini takšne temperature. Če imaš rokavice na pet prstov, je vsak posamičen prst sam na 0 °C, -5 °C … Če nič ne pomaga, kupi usnjene rokavice ali pa svilene podrokavice.



Poskrbi, da boš čebulasto oblečena
Vem, da si se v tem trenutku vprašala, kaj naj bi to bilo, ampak nasvet je resnično dober. Večina ljudi se za zimske športne aktivnosti obleče nepravilno. Najboljši nasvet je torej, da se oblečeš čebulasto. To v prevodu pomeni, da imaš oblečenih več plasti oblačil, predvsem zgornjih delov. Priporočljive so najmanj tri plasti: 1. plast: smučarsko spodnje oblačilo; 2. plast: tehnični pulover, v večini primerov flis; 3. plast: smučarska jakna. Če veš, da greš na res mrzlo lokacijo, ali pa če je napovedano slabo vreme z nizkimi temperaturami, dodaj še kakšno plast oblačil. Ne skrbi, od viška glava ne bo bolela, saj je ravno namen čebulastega sistema oblačenja, da določeno plast slečeš, kadar ti je prevroče. Vseeno priporočam, da vedno smučaš ali deskaš na snegu v smučarskem spodnjem perilu in bundi. 

prejšnji članek
Kdaj prvič h kozmetičarki?
Lepotičenje
Kdaj prvič h kozmetičarki?
naslednji članek
Objokana Adele tik pred zdajci odpovedala koncert, oboževalci jezni
Obsedena!
Objokana Adele tik pred zdajci odpovedala koncert, oboževalci jezni
Preberite tudi