kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Kaja Karba: V Londonu gradi svojo znamko

30. 5. 2020; 11.43
Avtor: Katja Kaja Mejač
Kaja Karba

Kaja Karba foto: osebni arhiv

Dvaindvajsetletna Kaja Karba je ena izmed najbolj priljubljenih ustvarjalk na kanalu YouTube in Instagramu. Pred časom je zapustila rodno Slovenijo in svoje mesto pod soncem našla v Londonu. Z njo smo se pogovarjali o njeni karieri in življenju v Veliki Britaniji.

Na hitro

Najljubša barva: rožnata

Top film: P. S. Ljubim te

Najljubši glasbenik/glasbenica: Selena Gomez

Brez česa (koga) si ne predstavljaš svojega dneva: brez fanta Nina

Kaj ti pri ustvarjanju za YouTube predstavlja največji izziv?
Različne stvari. Kakšen dan se počutim tako, da mi izziv predstavlja nekaj čisto običajnega, drugi dan nekaj res težavnega. Družbena omrežja predstavljajo skoraj ves moj čas. V izjemno veselje mi je ustvarjati in deliti, vendar se zelo težko izklopim. Tudi takrat, ko odpišem na vso e-pošto, posnamem vse videe in jih uredim, naredim fotografije in dopišem vse potrebne opise, še nisem zmožna svojih misli popolnoma izklopiti in se prepustiti vsakdanjim stvarem.

Bi se danes še enkrat odločila za enako pot?
Vsekakor! Ne samo da mi ta način življenja pusti ustvarjati in biti jaz, vliva mi izjemno motivacijo in veselje. V dveh letih in pol, odkar imam svoj kanal na YouTubu, sem se spremenila za 190 stopinj – kar se lahko opazi tudi po mojih starih videih. Ravno to mi vliva še več motivacije, da se skozi videe vidim odraščati, spreminjati in biti boljša jaz.

Si kdaj želela odnehati, in če da, kaj te je prepričalo o nasprotnem?
O tem (še) nisem razmišljala. Kljub napornim dnem še nikoli nisem stala pred odločitvijo – nadaljevati ali odnehati. Kar počnem, mi vliva nenormalno veselje in se mi zdi, da me vse skupaj bolj vleče k še pogostejšemu ustvarjanju, kot pa da bi pustila vse za seboj in odnehala. Vsekakor bi rada bila na sceni, kolikor dolgo bi me to veselilo. Sem pa bolj spontana oseba, z zastavljenim življenjskim ciljem: 'Vztrajaj, dokler te veseli'.

Živiš v Londonu, kaj trenutno delaš v Angliji, kakšno je življenje in ali se želiš vrniti v Slovenijo?
Moram reči, da so vse moje odločitve v življenju bolj ali manj spontane. 'Vedno počni stvari, ki te osrečujejo, zdaj!' To je bil rek, ki sem ga imela v glavi pred dvema letoma, ko sem se odločila za selitev v London. In mu sledim tudi zdaj. Zato težko trdim, kakšni so moji načrti za prihodnost. V London sem si želela, ker sem hrepenela po spremembi, novih izkušnjah, novih dogodivščinah in seveda tudi znanju. Vsekakor se življenje v Angliji kar precej razlikuje od življenja v Sloveniji. Najprej sem se preizkusila v vlogi au pair, pozneje v vlogi varuške. Vedno me je zanimalo delo z otroki in sem tudi končala izobrazbo v tej smeri. Pred nekaj meseci pa sem se odločila, da poskusim delati popolnoma zase. Brez ovir, brez šefa in omejitev. Gradim svoj kanal in svojo znamko. 

Katere slovenske in tuje youtuberje rada spremljaš?
Rada spremljam pristne in zabavne kanale, kjer pozabim na skrbi okoli sebe in uživam v tistih nekaj minutah videa. Moji slovenski favoriti so: Barbi in Matic (obvezno), Lili Čatež (krasna punca), Mariah Dolenc in Barbara Potrč. Vsekakor pa ne zamudim videov ameriške Sierre Furtado. 

Ob delu za YouTube ustvarjaš tudi lastne kolekcije, pri katerih ne gre zgolj za majčke, temveč resnično unikatno ponudbo. Od kod zamisli? In zakaj misliš, da je dobro, da imaš tudi takšno ponudbo?
Že od nekdaj poudarjam pristna, iskrena, z ljubeznijo dana darilca, kar sem upoštevala tudi pri svoji znamki. Zraven že izbranih izdelkov ponujam tudi personalizirane izdelke (personalizirane termoflaške, prav tako pa za valentinovo prihajajo personalizirani srčki Sequin). Želela sem ponuditi nekaj inovativnega in poosebljenega. Za vsem tem pa ne stojim sama. Že skoraj dve leti smo krasna ekipa s podjetjem Sweetstuff, ki mi pomaga pri uresničevanju mojih zamisli.

Koliko svojega življenja pokažeš sledilcem na YouTubu ali Instagramu?
Kot že omenjeno, družbena omrežja so začela biti skoraj ves del mojega življenja. Zagotovo pa ostajajo tudi skriti trenutki, ki jih ne delim z naročniki. Odnosi, čustva, dnevi, ki bi jih rada zadržala samo zase oziroma z najbližjimi.
Sem si pa v letu 2020 zadala, da bo eden teh skritih dni vsaj enkrat na teden. Ko se osredotočim samo na svoje zasebno življenje. 

Kaj je poleg YouTuba še tvoja strast?
YouTube/Instagram zajemata ogromno kategorij, v katerih sem se našla in me veselijo. Zraven snemanja seveda tudi montaža, delo s Photoshopom, fotografiranje, vodenje družbenih omrežij drugim itd. Če pustimo ta omrežja ob strani, sem velika ljubiteljica serij, rada preberem kakšno dobro knjigo in raziskujem London.

prejšnji članek
Nesreča med snemanjem videospota
Obsedena!
Nesreča med snemanjem videospota
naslednji članek
Polkaholiki spet navdušili
Obsedena!
Polkaholiki spet navdušili
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska