Tanja Ribič Dobra karma

Tanjo Ribič v njeni igralski karieri podpirajo ...

horoskop_zodiak-astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 24. septembra

ales ernecl yt2 Reporter.si

Kako kolumnist spletnega medija SDS razlaga ...

Lidija Jerkič ZSSS Svet24.si

Zveza proti večini Simičevih predlogov: ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Bo najstniška zvezdnica kos pritisku slave?

Po podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta se je veliko govorilo o zahvalnem govoru mlade ameriške glasbene zvezdnice Billie Eilish, ki je na odru komaj zadrževala solze. Zaradi čustvenega izbruha, med katerim je pojasnila, da se je v zadnjem času počutila osovraženo, so bili številni njeni oboževalci precej zaskrbljeni.

Billie Eilish, ki je pred kratkim dopolnila komaj 18 let, žanje uspeh za uspehom in ruši rekorde, nekateri pa se bojijo, da se bo zlomila pod pritiskom slave, češ da je premlada in preveč labilna.

Billie Eilish, ki je pred kratkim dopolnila komaj 18 let, žanje uspeh za uspehom in ruši rekorde, nekateri pa se bojijo, da se bo zlomila pod pritiskom slave, češ da je premlada in preveč labilna.

Foto: Profimedia

Ameriška glasbenica Billie Eilish, ki je medijsko pozornost prvič vzbudila leta 2016, ko je na spletno platformo Sound Cloud naložila pesem Ocean Eyes, je brez kakršnegakoli dvoma najbolj vroča zvezdnica v vzponu na današnji glasbeni sceni. V zadnjih mesecih je spisala neverjetno zgodbo o uspehu, za katero bi večina drugih glasbenih umetnikov potrebovala vse življenje. Svoj zvezdniški vzpon, ki poteka s svetlobno hitrostjo, je okronala januarja letos, ko je domov odnesla pet grammyjev, najprestižnejših glasbenih nagrad na svetu. Hkrati je postala najmlajša oseba in prva ženska v zgodovini, ki je v istem letu osvojila nagrade v štirih glavnih, najprestižnejših kategorijah: najboljši novi glasbenik oziroma debitant, posnetek leta, pesem leta in album leta. Že nekaj dni pred tem smo izvedeli, da je prav njej pripadla čast, da zapoje No Time to Die, naslovno pesem najnovejšega filma o Jamesu Bondu, in to kot najmlajša izvajalka vseh časov! Zaprisežena veganka, ki se je v Los Angelesu rodila kot Billie Eilish Pirate Baird O'Connell, je 18. decembra lani namreč dopolnila komaj 18 let! Seveda ne smemo pozabiti njenega nastopa na februarski podelitvi oskarjev, najbolj zaželenih igralskih priznanj, na kateri je zapela svojo različico pesmi Yesterday, legendarne uspešnice zasedbe The Beatles. To pa še ni vse. V začetku tega meseca je nastopila tudi na 73. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta. Prav na tem svečanem dogodku se je marsikomu zazdelo, da je Billie nekoliko preobremenjena s pritiskom slave. Tak občutek so dobili tudi nekateri njeni oboževalci, ki so zaradi tega seveda zaskrbljeni. Kaj se je pravzaprav zgodilo? Po tem, ko je v Londonu prvič v živo zapela že omenjeno pesem No Time to Die, ki jo bomo lahko slišali v akciji Ni čas za smrt, 25. filmu o tajnem agentu Jamesu Bondu, ki v naša kina prihaja v začetku aprila, in prejela nagrado brit za najboljšo mednarodno izvajalko, so čustva kar bruhnila iz nje. Vse prisotne je presenetila z več kot očitno povsem spontanim govorom, med katerim je povedala, da se je v zadnjem času kljub neverjetnemu uspehu počutila zelo osovraženo! Billie je komaj zadrževala solze in s tresočim glasom dejala: »Ko sem stala tukaj, na odru, in videla, da se mi nasmihate, sem se, če sem odkrita, hotela kar zjokati.«

billie eilish 2.jpg
Njena različica kultne pesmi Yesterday, ki jo je zapela na letošnji podelitvi oskarjev, je naletela na precej mešan odziv.
Profimedia

Napadi na družbenih omrežjih

Razlog za ta ganljiv čustveni izbruh mlade glasbene zvezdnice so številni sovražni komentarji na družbenih omrežjih, ki jih je morala prenašati v zadnjem času in so jo prizadeli bolj, kot si večina lahko predstavlja. Še posebno njena že omenjena izvedba pesmi Yesterday na podelitvi oskarjev marsikomu ni bila všeč, zato so se nesramni komentarji začeli kar vrstiti … V intervjuju, ki ga je dan po podelitvi nagrad brit dala za jutranji program slovite britanske televizije BBC, je poskušala opisati občutke, ki so jo prevevali: »To je čudno: bolj ko so tvoje stvari kul, bolj te ljudje sovražijo.« Ob tem je dejala, da se je pred nekaj dnevi odločila, da komentarjev na Facebooku, Instagramu in preostalih priljubljenih družbenih omrežjih ne bo več brala. Pojasnila je, da se sicer zaveda, da sovražnih zapisov ne smeš jemati preveč resno, a dodala, da vsega skupaj ni mogoče odmisliti s takšno lahkoto, kot si ljudje predstavljajo. »Ljudje so zaradi ene same šale pripravljeni iti prek trupel,« je dejala Billie, ki rada brska po svetovnem spletu in se ji zdi marsikaj, kar tam najde, zabavno, kot je poudarila, pa na žalost obstaja tudi veliko idiotov, ki so za to, da bi nasmejali druge, pripravljeni storiti vse. Po njenih besedah je dogajanje v resničnem življenju ravno nasprotno: kadar ima stike s svojimi oboževalci, vidi, da si ljudje želijo biti njeni prijatelji in da bi ji celo radi bili podobni.   

Zakaj rada nosi ohlapna oblačila?

Billie bi se pred vsemi temi sovražno nastrojenimi komentarji in drugimi pritiski javnosti seveda rada zaščitila. Med drugim se ščiti s pomočjo svojega značilnega in vse prej kot glamuroznega sloga oblačenja. Na skoraj vsakem javnem nastopu stavi na široka, ohlapna in opletajoča oblačila, ki so zanjo torej nekakšno varovalo. Najbolje se počuti v jopah s kapuco in tako imenovanih »baggy« hlačah. »Nočem, da svet ve vse o meni,« je lani pojasnila v nekem intervjuju. Ker nosi oblačila, v katerih njena postava ne pride do izraza, si ljudje ne morejo ustvariti mnenja o njenem telesu, saj preprosto ne vidijo, kaj se skriva pod oblekami. To ji je zelo všeč: »Nihče ne more na primer reči: 'Oh, vitka je, ni vitka, ravna je, ima plosko rit, ima debelo rit …« 

billie eilish 3.jpg
Na njeni karierni poti jo na srečo že od začetka zvesto podpira njena družina: mama Maggie Baird, oče Patrick O'Connell in štiri leta starejši brat Finneas O'Connell.
Profimedia

Depresija ji ni tuja

Za to, da je tako občutljiva in na neki način celo labilna, pa očitno ni kriva le kombinacija njene mladosti in hudega pritiska slave. Ekscentrična zvezdnica je namreč že v intervjuju, ki ga je lani poleti dala za glasbeno revijo Billboard, razkrila, da je imela že v zelo mladih letih izkušnje z depresijo. Aprila lani, ko je gostovala v pogovorni oddaji The Ellen DeGeneres Show, pa je povedala, da se spopada s Tourettovim sindromom. Pojasnila je, da se je odločila, da dedne nevrološke motnje, za katero je značilen pojav tikov, ne bo poskušala skriti pred javnostjo, ampak bo o njej jasno in glasno spregovorila. »Že vse življenje živim s tem, a doslej nisem ničesar povedala, ker preprosto nisem hotela, da bi me to določalo. Nisem hotela biti 'umetnica s Tourettovim sindromom'.« Čeprav o motnji, ki se kaže z nenadzorovanimi gibi, ki jim pravimo motorični tiki, in nenamernimi glasovi, ki jim pravimo vokalni ali fonični tiki, brez zadržkov govori tudi v javnosti, jo v resnici najverjetneje to precej bremeni. Le upamo lahko, da je ne bo doletela podobna usoda kot njene številne predhodnike, ki so se že v najstniških letih lahko pohvalili z velikimi uspehi v glasbenem ali filmskem svetu in gorami denarja, potem pa so podlegli pritisku slave in se znašli v peklu depresije ter odvisnosti od mamil in alkohola.

Na srečo ji varno zavetje nudi njena družina. Billie še vedno živi pri svojih starših, nekdanjih igralcih Maggie Baird in Patricku O'Connellu, ki sta si družinski dom ustvarila v severovzhodnem delu Los Angelesa. V oporo ji je tudi njen štiri leta starejši brat Finneas O'Connell, glasbenik, glasbeni producent in igralec, znan predvsem po vlogi Alistairja v seriji Glee, Ronnieja mlajšega v seriji Sodobna družina in Spencerja v komediji Huda učiteljica, v kateri sta leta 2011 zablestela zdaj že nekdanja 47-letna igralka Cameron Diaz ter 39-letni glasbenik in igralec Justin Timberlake. Finneas pa ni le Billiejin brat, ampak tudi tesni sodelavec, saj ji pomaga pri pisanju besedil in produkciji pesmi. Ni čudno, da zvezdnica, ki se ji po žilah pretakata irska in škotska kri, svojega brata označuje za glasbenega partnerja. Ob tako zanesljivem partnerju, na katerega se lahko zanese v vsakem trenutku, je skrb, da bi zašla na stranpot, morda vendarle odveč …