Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Tudi Katy Perry obtožena rasizma

19. 2. 2019; 05.00
Avtor: B.P.
katy perry shoes

Katy Perry Collections natikači foto: splet

Podoba 'blackface-a- tudi na njenih čevljih
Skoraj natanko en teden zatem, ko je Gucci iz prodaje umaknil črn puli z velikimi rdečimi ustnicami in dva meseca zatem, ko je Prada iz prodaje umaknila obeske lutk z velikimi rdečimi ustnicami, je pevka Katy Perry iz svoje kolekcije obutve Katy Perry Collections umaknila sandale in natikače s podobnimi veliki rdečimi ustnicami. Za kaj gre?

Karikatura črnca z velikimi rdečimi ustnicami ali, kot ga imenujejo, blackface, izhaja iz časov, ko so se belopolti igralci v predstavah maskirali v črnce tako, da so se pobarvali s črno pasto za čevlje in poudarili ustnice, ter predstavlja zaničevalen odnos do črnske kulture. Ta je v zadnjem času ponovno v ospredju zaradi člana Trumpove administracije, ki je v mladosti na tak način karikiral Michaela Jacksona, fotografija pa je pred kratkim prišla v javnost.

Pri Pradi so obljubili, da bodo ves zaslužek od že prodanih figuric namenili boju proti rasizmu foto: splet

Zanimivo pa je, da so omenjeni čevlji naprodaj že od lanskega poletja in jih je bilo moč kupiti v devetih različnih barvah. Tudi Katy Perry je v sporočilu za javnost povedala, da jo žalosti, da podobo na čevljih, ki sicer bolj spominjajo na moderno umetnost in nadrealizem, povezujejo s podobami blackface-a. Čevlji so bili, kot rečeno, takoj umaknjeni iz prodaje.
S podobno kritiko so se srečali tudi pri Gucciju, ki so na modni reviji za sezono jesen/zima 2018 predstavili puloverje in kape z odprtinami za ustnice, a se takrat to nikomur ni zdelo sporno. Pred tednom dni pa so se na družabnih omrežjih 'spotaknili' ob puli, ki je bil naprodaj na njihovi spletni strani za okoli 800 eur. Tudi puli je bil takoj umaknjen iz prodaje. 

Kontroverzni Guccijev pulover na modni reviji za sezono jesen/zima 2018, ko se nikomur ni zdel sporen foto: splet

Sporni Gucci pulover z rdečimi ustnicami, ki je bil pred kratkim umaknjen iz prodaje foto: splet

prejšnji članek
5 živil, ki pozimi izboljšujejo razpoloženje
Obsedena!
5 živil, ki pozimi izboljšujejo razpoloženje
naslednji članek
Uživanje citrusov vpliva na zdravje tvojih zob
Obsedena!
Uživanje citrusov vpliva na zdravje tvojih zob
Preberite tudi