Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Premiera improvizacijske predstave 'Our Lives: Skupnost'

6. 12. 2017; 04.10
Avtor: K.M.
OL Skupnost ustvarjalci

Ustvarjalci predstave - od leve proti desni: Maja Dekleva Lapajne, Hannu Risku, Adrius Bružas, Beatrix Brunschko (sedi), Gilles Delvaulx, Alenka Marinič, Mia Møller in Alexander Georgiev Mitrev. foto: FOTO: Maruša Rems

Improvizacijska poslastica, v kateri se je na odru srečalo sedem umetnikov iz sedmih držav, je ponudila vpogled v različna kulturna, ekonomska, politična in umetniška okolja, od koder prihajajo ustvarjalci.

V soboto, 25. novembra, je v Španskih borcih premiero doživela predstava Our Lives: Skupnost. Mednarodna improvizacijska poslastica, kjer se je na odru srečalo sedem umetnikov iz sedmih držav, je ponudila vpogled v različna kulturna, ekonomska, politična in umetniška okolja, od koder prihajajo ustvarjalci.

Performerji so tekom 90-minutnega performansa na odru drug drugemu zastavljali različna vprašanja, kot so: "Kako živeti v Avstriji po zadnjih volitvah?" "Kaj je prepovedano na Finskem?" "Kako je bilo v Litvi živeti v času Sovjetske zveze?" "Kakšne šale o drugih narodih si pripovedujejo v Bolgariji?" Vprašanja so služila kot navdih podobam in monologom, improvizatorji pa so se ob pripoznavanju strukturnih razlik ukvarjali z vprašanjem, zakaj in kako graditi skupnosti.

Prizor z vaje v Kreatoriju DIC. foto: FOTO: Maruša Rems

Od leve proti desni: Gilles Delvaulx, Alexander Georgiev Mitrev, Beatrix Brunschko, Alenka Marinič, Hannu Risku, Mia Møller in Audrius Bružas. foto: FOTO: Maruša Rems

​Predstava Our Lives: Skupnost je sicer del dveletnega mednarodnega gledališkega projekta Our Lives, ki združuje ustvarjalce na področju improvizacijskega gledališča. Umetniki iz 28 držav Evropske unije se bodo spoznavali, se ponovno srečevali, razvijali in izmenjevali zamisli, ustvarjali predstave in sokrojili festivale od jeseni 2017 do pomladi 2018.

Projekt nastaja v soorganizaciji štirih evropskih gledališč: Gorilla Theater (Nemčija), Combats Absurdes (Francija), Česká improvizační liga (Češka) in Kolektiv Narobov, Zavod Federacija (Slovenija). Partnerji so predani raziskovanju in razvijanju improvizacije kot uprizoritvene metode in produkciji raznovrstnih improvizacijskih predstav. V projektu se združujejo z namenom, da umetniško obdelajo temo življenj in načinov bivanja v Evropski uniji, da nadalje razvijajo metodo gledališke improvizacije, da omogočijo improvizacijskemu gledališču večjo produkcijsko podporo in mednarodno prepoznavnost ter da zgradijo močnejše vezi med akterji (umetniki, kulturni delavci, gledališča, organizacije), ki delujejo na področju gledališke improvizacije.

Prizor s predstave, od leve proti desni: Beatrix Brunschko, Mia Møller in Alenka Marinič. foto: FOTO: Maruša Rems

Prizor s predstave, od leve proti desni: Mia Møller, Audrius Bružas, Alexander Georgiev Mitrev, Gilles Delvaulx, Beatrix Brunschko in Alenka Marinič. foto: FOTO: Maruša Rems

Predstavo Our Lives: Skupnost so ustvarili soavtorji: režiserka Maja Dekleva Lapajne (Slovenija), igralci Alenka Marinič (Slovenija), Alexander Georgiev Mitrev (Bulgarija), Audrius Bružas (Litva), Beatrix Brunschko (Avstrija), Gilles Delvaulx (Belgija) in Mia Møller (Danska) ter glasbenik Hannu Risku (Finska). Pod oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo je podpisan Borut Cajnko, izvršni producent je Juš Milčinski, predstava pa je nastala v produkciji Zavoda Federacija v sodelovanju s soorganizatorjem Centrom kulture Španski borci.

prejšnji članek
Nezgoda na Pop TV: Krik in boleč padec na zadnjico
Obsedena!
Nezgoda na Pop TV: Krik in boleč padec na zadnjico
naslednji članek
To so hlače, ki so obsedle zvezdnice
Lepotičenje
To so hlače, ki so obsedle zvezdnice
Preberite tudi