mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Telesna aktivnost v vročini

20. 8. 2022; 02.00
Avtor: K.M.
Poletje, tek

Poletje, tek foto: Pexels

Kljub visokim temperaturam številni še kar vztrajajo pri redni telesni dejavnosti. Toda treba je vedeti, da drugačne razmere zahtevajo drugačen pristop.

Dovolj tekočine


Ko je zunaj višja temperatura, se tvoje telo bolj hladi, kar pripelje do povečanega potenja in posledično lahko hitreje pride do dehidracije. Zato poskrbi, da boš v svoje telo vnašala zadostne količine tekočine. Morda celo nekoliko pretiravaj. Tudi med telesno vadbo v telo vnašaj dovolj tekočine, predvsem vode.

Ohladi se
Če ti je vroče, se ohladi. Morda si obraz umij s hladno vodo ali pa po telesu tapkaj z brisačo, ki je ohlajena s hladno vodo. Predvsem pa nosi ustrezna, lahka in svetla športna oblačila tehničnih materialov. 

steklenica za vodo foto: Profimedia



Teci po pesku
Plaža ni samo prostor za ležanje in sončenje, je tudi odličen teren v naravi za vadbo in tek. Če je na tvoji dopustniški lokaciji dovolj plaže z mehko pivko, jo izkoristi za tek.

Ustrezen čas
Seveda moraš v vročih mesecih čas vadbe nekoliko prilagoditi. To pomeni, da za vadbo raje izberi zgodnje jutranje ali pozne večerne ure. Predvsem za vadbo na prostem. Če telovadiš v klimatiziranem prostoru, se vseeno po aktivnosti dobro ohladi, oprhaj in umiri, preden stopiš na vroč zrak. Zagotovo pa na aktivnost pozabi med 10. in 16. uro. 

Začni počasi
Tudi če si v hladnih mesecih redno tekla na prostem in dosegala lepe rezultate, to ne pomeni, da lahko v vročini počneš enako. Začni počasi, poslušaj svoje telo in ne pretiravaj. Tudi če si brez težav pretekla 10 kilometrov, v vročini raje izberi krajšo dolžino in napreduj počasi. 


prejšnji članek
Knjiga: Senca in kost
Obsedena!
Knjiga: Senca in kost
naslednji članek
Pevska zvezda Ines Erbus zasebno preprosto dekle
Obsedena!
Pevska zvezda Ines Erbus zasebno preprosto dekle
Preberite tudi