Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Kakšni so trendi poletja

3. 6. 2022; 10.07
Avtor: Ž. A.
GLAMI.si_Fashion (Re)search_3
Slovenski ljubitelji mode so imeli pred kratkim priložnost izpostaviti poletne trende in pojasniti, kaj vpliva na njihove odločitve pri nakupu oblačil in obutve.

GLAMI, vodilna evropska platforma za odkrivanje mode, je pred kratkim izvedla trenutno edino raziskavo posvečeno modi, na podlagi katere je mogoče razbrati aktualne modne trende v trinajstih evropskih državah. Med slednjimi je tudi Slovenija, kjer je bila raziskava izvedena na vzorcu skoraj 1041 anketirancev, sodelovali pa so tako moški kot ženske.  Udeleženci so v svojih odgovorih razkrili, kako se odzivajo na dogajanje na trgu in o kakšnih trendih razmišljajo le nekaj mesecev pred pričetkom prvega poletja brez koronavirusa, po skoraj treh letih.

Nakupovalne navade slovenskih kupcev
Evropa se je po skoraj dveh letih in pol pandemije znašla v finančni negotovosti, zaznamovani z inflacijo, ki vse bolj vpliva na različne segmente našega vsakdana, pa tudi na nakupovalne navade potrošnikov. A čeprav je skoraj polovica anketirancev (42 %) navedla majhno, vendar opazno podražitev oblačil in obutve, je raziskava GLAMI pokazala, da ta za njihov nakupovalni voziček še ne predstavlja bistvene »težave«. Poleg tega namerava 68 odstotkov Slovencev letos za modne nakupe nameniti enako ali celo več kot leta 2021. Od tistih, ki nameravajo letos za modo odšteti več, jih je 44 odstotkov odgovorilo, da bi to storili z nakupom več kosov oblačil po enaki ali celo višji ceni.



Vendar nekateri anketiranci načrtujejo, da bodo porabili manj – 21 odstotkov, kar je tretji najvišji odstotek med devetimi državami, ki so bile vključene v raziskavo. Tisti, ki nameravajo porabiti manj, bodo praviloma kupili manjše število izdelkov (60 %).

Ženski trendi, ki bodo zaznamovali to poletje


Poleg nakupovalnih navad in različnih vplivov na nakup oblačil, obutve ter modnih dodatkov, so anketirance prosili tudi, da navedejo trende, ki jim bodo sledili to poletje. Glede na odgovore je več kot polovica žensk (66 %) za prvo izbiro letošnjega poletja navedla trend športnih in udobnih oblačil. Drugi najpogostejši odgovor so bila elegantna in romantična oblačila. Skoraj dve tretjini anketirank je odgovorilo, da med poletjem raje kot elegantna, nosijo udobna oblačila in čevlje. In katere barve bodo prevladovale to poletje? Iz odgovorov je razvidno, da bodo v ospredju mehke in pastelne barve, kot sta bela in bež ter svetlejši odtenki modre in roza. Kar 76 odstotkov vprašanih je potrdilo, da za poletne počitnice običajno spakirajo preveč stvari in še vedno nosijo ista oblačila.

Moški trendi, ki bodo izstopali to poletje
Tako kot ženske so tudi moški za svoje modne favorite letošnjega poletja izbrali udobna oblačila, kot so majice, kratke hlače in superge. Podobno kot ženske, si tudi 48 odstotkov moških na dopust vzame preveč oblačil. Na splošno lahko sklepamo, da oba spola v poletnih mesecih, bolj kot stilsko prefinjena oblačila, raje izbereta bolj ležeren in udoben slog. Navsezadnje se želimo na poletnem oddihu vsi počutiti udobno. 



prejšnji članek
Ob zaključku šolskega leta si privošči preklopni telefon
Lepotičenje
Ob zaključku šolskega leta si privošči preklopni telefon
naslednji članek
Najbolj hud TikTok izziv pri nas
Obsedena!
Najbolj hud TikTok izziv pri nas
Preberite tudi