ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Kurentovanje se februarja vrne na Ptuj

11. 11. 2021; 12.58
Avtor: Oglasno sporočilo
KURENTOVANJE

Kurenotvanje foto: Stanko Kozel, arhiv www.visitptuj.eu

Ptuj je pustna prestolnica Slovenije in Evrope. Kurentovanje, največja pustna prireditev v Sloveniji in tem delu Evrope, pa je zagotovo v pustnem času največji etnografski muzej nesnovne žive kulturne dediščine človeštva na prostem.

Kurentovanje 2022 se bo že tradicionalno začelo na svečenico, 2. februarja, s kurentovim skokom. Takrat bo ključe mesta in mestno zakladnico prevzel aktualni princ karnevala. Gre za glavno osebo v mestu, ki promovira kurentovanje doma in v tujini ter vabi na zabave in k polnjenju občinske blagajne vse do pepelnice, ki pust z značilnim ceremonialom tudi pokoplje. Leta 2022 bo v tej vlogi spet prinčeval vitez Hinko Sodinski plemeniti Gall.

Na letošnjem Kurentovanju v večnamenski »KARNEVALSKI« dvorani Campus Sava Ptuj bodo na desetih dogodkih nastopili številni domači in tuji glasbeniki. Vstopnice so že na voljo na vseh prodajnih mestih Eventim in Petrol. »KLIKNITE TUKAJ«

Več kot sto prireditev

Pustni čas na Ptuju vabi z več kot sto prireditvami, največ je seveda zabav za vse generacije. Prva povorka v letu 2022 bo 19. februarja, že dan zatem se bodo začeli dnevni prikazi avtohtonih pustnih likov. Nočni spektakel na ptujskih ulicah in trgih, ki bo 25. februarja, bo zagotovo privabil ljubitelje mistike teme in igre s svetlobo. Meščansko tradicijo šemljenja obuja mestni pustni korzo, ki bo 26. februarja. Osrednja mednarodna pustna povorka, ki se bo s karnevalskimi in tradicionalni pustnimi liki vila po ptujskih ulicah in trgih, pa bo 27. februarja. Naslednji dan bodo na Ptuju rajali najmlajši iz vrtcev iz cele Slovenije. Najbolj žalosten dan tradicionalnega ptujskega kurentovanja pa je vedno pokop pusta.

Karnevalska dvorana

Tudi letos bo v sklopu kurentovanja za zabavo poskrbljeno v karnevalski dvorani, ki bo tokrat umeščena v večnamensko dvorano Campus Sava Ptuj. Na desetih dogodkih med 11. in 28. februarjem 2022 se bomo zabavali z več kot 20 različnimi domačimi in tujimi glasbenimi izvajalci. Med njimi bodo Ceca, Parni valjak, CoverLover, Tomislav Bralić in klapa Intrade, Dražen Zečić, Mambo Kings, Aktualova galama, Drugo Dugme, Rok 'n' Band, Buryana, Skupina Smile, Čuki in Ribič Pepe, MI2, Kingston, Jasmin Stavros, Natalija Verboten, skupina Gadi, Alfi Nipič, Zvita feltna, Petkova pumpa, Challe Salle, Joker Out, Nipke.

Celoten program najdete tukaj »KLIKNITE«

Nekatere koncerte izpostavljamo spodaj

Petek, 11. februar 2022, ob 20. uri Ceca, predskupina + DJ

Ceca foto: Promocijski material

Na uvodnem večeru tokratnega Kurentovanja bo za zabavo poskrbela ena izmed najpomembnejših predstavnic srbske popularne glasbe in simbol turbo folk glasbe Svetlana Ražnatović, bolj znana po vzdevku Ceca. Na glasbeni sceni je prisotna že vse od leta 1987, v tem času pa je izdala že 18 glasbenih albumov in 10 glasbenih kompilacij. V svoji karieri je krasila naslovnice vplivnih evropskih in svetovnih medijev, med njimi tudi The New York Timesa. Je dobitnica številnih glasbenih nagrad, za njo pa je že več kot deset koncertnih turnej, od tega kar pet evropskih in dve svetovni. Tudi v Sloveniji je bila večkrat umeščena na lestvice najbolj iskanih oseb na spletu, njeni koncerti pri nas pa so vedno razprodani.

Sobota, 12. februar 2022, ob 20. uri Parni valjak, Cover Lover + DJ

Parni valjak foto: Dario Njavro

Prvo karnevalsko soboto bodo s pesmimi, kot so Sve još miriše na nju, Moja je pjesma lagana in Prokleta nedelja, začinili člani priljubljene hrvaške skupine Parni valjak. Skupina je bila ustanovljena leta 1975, deluje pa še danes. V nasprotju s številnimi drugimi skupinami iz 80. let so že od vsega začetka igrali bolj »mainstream« glasbo, kar jim je prineslo takojšen komercialni uspeh tako na Hrvaškem kot tudi v drugih državah nekdanje Jugoslavije.

Za slovenski rock prispevek bodo poskrbeli člani skupine CoverLover, ki je na sceni prisotna že več kot deset let. Skupino sestavljajo izkušeni glasbeni mački Simon Vadnjal (pevec in kitarist), Aleš Uranjek (bobnar in menedžer), Boris Holešek (bas kitara) in Jernej Trobentar (kitara), ki so znani po tem, da vedno poskrbijo za dober žur.

Petek, 18. februar 2022, ob 20. uri Dražen Zečić, Mamo Kings, Aktualova galama

Dražen Zečić, Zader foto: Toni Opačić

Eden izmed največjih zvezdnikov hrvaške glasbene scene Dražen Zečić uspehe žanje tudi v Sloveniji. Morda je razlog za to ravno njegova ljubezen do Slovenije in slovenskih oboževalcev, ki je tako na koncertih kot intervjujih ne skriva. Obiskovalce bo zagotovo navdušil s svojimi velikimi uspešnicami kot tudi novimi pesmi, ki so nastale med zaprtjem.

Skupina Mambo Kings je v karieri nanizala velike uspešnice in zimzelene pesmi, kot so Romeo in Julija, Balerina, Preveč je lepih deklet, Palme in valovi, Preko Beograda do Ljubljane … Na glasbenih odrih pa s svojo neverjetno pozitivno glasbeno energijo za zabavo skrbijo že več kot 25 let.

Petek, 25. februar 2022, ob 20. uri MI2, Kingston + DJ

MI2 foto: Dejan Batista

Uspešnice, kot so Čista jeba, Pojdi z menoj v toplice, Moja teta Estera, Zbudi me za 1. maj, Črtica, Čakal sn te ko kreten in še bi lahko naštevali rockerske skladbe zasedbe Mi2, vedno znova napolnijo dvorane, kjer nastopajo. Prepričani smo, da ne bo nič drugače niti tokrat, ko bodo zatresli Ptuj in karnevalsko dogajanje.

Za zabavo pa bodo zagotovo poskrbeli tudi člani zasedbe Kingston, ki vedno znova navdušujejo s svojimi pesmimi iz različnih obdobij, ki jih lahko uvrstimo tako v žanr pop, reggae kot tudi latino glasbe. Na svoji več kot 25 let trajajoči glasbeni poti so poskrbeli za številne skladbe za žur, s katerimi so navduševali tako doma kot po svetu. Tokrat bodo za vzdušje poskrbeli v karnevalski dvorani.

Več dogodkov najdete TUKAJ »KLIKNITE«

Kurentovanje, Ptuj

Kurentovanje, Ptuj foto: Stanko Kozel, arhiv www.visitptuj.eu

Kurentovanje, Ptuj

Kurentovanje, Ptuj foto: Stanko Kozel, arhiv www.visitptuj.eu

prejšnji članek
6 jesenskih nasvetov, kako do bolj prijetnega in učinkovitega učenja
Obsedena!
6 jesenskih nasvetov, kako do bolj prijetnega in učinkovitega učenja
naslednji članek
Izberi TOP Deichmann obutev 2021
Top Smrklja
Izberi TOP Deichmann obutev 2021
Preberite tudi