Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Lana Briški: Do uspeha sem prišla spontano

18. 5. 2021; 12.00
Avtor: Oglasno sporočilo
BDX_9177
V tokratnem pogovoru se nam je pridružila priljubljena YouTube in Instagram ustvarjalka Lara Briški. Zaupala nam je nekaj svojih skrivnosti uspešnega spletnega ustvarjanja.

Zakaj si se odločila za kariero na kanalu YouTube in družbenih omrežjih? Si to skrbno načrtovala ali je prišlo do uspeha spontano?

YouTube kariera je mešanica obojega. Kanal in začetne vsebine so bili skrbno načrtovani, a se je načrt pozneje precej spremenil. Najprej smo namreč skupaj z dvema prijateljicama ustvarile kanal, kjer smo (kot takratne dijakinje in študentke turizma) želele ustvarjati potovalne vloge, prikazati našo lepo deželo in tako pomagati slovenskemu turizmu. Zaradi zasedenih urnikov smo takrat ustvarile le dva taka videa, potem pa sta se prijateljici odločili končati našo skupno pot na YouTubu. Sama sem jo potem nadaljevala samostojno in se osredotočila na pripovedne videe, delila sem torej zgodbe iz svojega življenja, ker sem take tudi sama najraje spremljala na YouTubu. Vsebino sem torej skrbno načrtovala, do uspeha pa je prišlo spontano. Sem neizmerno hvaležna, da so se me gledalci odločili spremljati pred približno tremi leti, ko sem začela, in ostajajo z mano še danes.

Sledijo ti tudi številna dekleta in fantje, najstniki … Se počutiš odgovorno, da jim na svojih kanalih predstavljaš nekakšen zgled?

V prvi vrsti čutim odgovornost do sebe, da sem pozitivna, odgovorna in dobrosrčna oseba pred kamero, a tudi za njo. Bolj kot dajati zgled želim, da se mladi poistovetijo z mano, da se najdejo v mojih zgodbah, da vidijo nekaj humorja v morda tistih nerodnih zgodbah, ki se nam vsem dogajajo. Pa če je to prvi zmenek, ki gre narobe, šolske dogodivščine ali pa zanimiv oddih za konec tedna s prijateljicami. Z veseljem občasno prevzamem vlogo starejše sestre ali prijateljice, vzgoja otrok pa v končni fazi pripada staršem.

Kaj je pri ustvarjanju vsebin najpomembnejše: ustvarjalnost, estetika posnetega ali fotografije, spontanost, osebni pristop …?

Ker se moj kanal vrti okoli mojega življenjskega sloga, sta ustvarjalnost in osebni pristop najpomembnejša. Da se gledalcem odpreš, jim zaupaš, jim pokažeš svojo pristno plat, to je izjemno pomembno. Po drugi strani pa je umetnost mojega dela biti ustvarjalen v neskončnost. Ustvariti zanimiv video ni težava, ustvarjati zanimive videe vsak teden pa zahteva veliko razmišljanja in ustvarjalnosti. Na Instagramu pa prideta do izraza kakovostna fotografija in estetika. Skupaj z osebnim pristopom je to krasna kombinacija.

Pa se dotakniva še tehnične plati ustvarjanja vsebin. S čim snemaš in fotografiraš? Uporabljaš programe za urejanje fotografij?

Za Instagram fotografiram in snemam s telefonom Samsung Galaxy A72. Uporabljam ga tako za story kot feed objave. Fotografije pozneje urejam v aplikaciji Lightroom for Samsung, kjer prilagodim svetlobo in uskladim barve. Je odličen program, tako za amaterje kot tudi tiste, ki se resneje ukvarjajo s fotografijo, videovsebine pa urejam v programu VideoPad.

Brez katerih treh stvari ne moreš zapustiti doma in zakaj ravno te tri stvari? 

Brez denarnice, obarvanega bleščila za ustnice in telefona. Denarnica je očiten odgovor, bleščilo, ker ti nekaj barve na ustnicah vedno da bolj zdrav videz, hkrati pa ti jih navlaži. Telefon pa zato, da ujamem vse tiste lepe in posebne trenutke v dnevu, ki jih pozneje delim s sledilci.

Kako pomemben je za tvoje življenje in poklicno pot telefon?

Izjemno pomemben. Praktično dokumentiram svoje življenje, torej mora biti vedno pri roki. Vse od snovanja ideje med zapiski na telefonu do snemanja, urejanja videoposnetkov pa do odgovarjanja gledalcem – za vse to je telefon bistven.

Opazila sem, da imaš ravno novega. Kako zadovoljna si z njim in kaj ti je pri njem najbolj všeč?

Tako je! Pri Samsung Galaxy A72 mi je všeč veliko tehničnih lastnosti, moram pa vseeno izpostaviti tudi dizajn in barvo telefona. Nežna svetlo vijoličasta barva mi je tako sveža in nekaj novega, da mi je res najljubši del telefona.

Kakšen telefon želiš imeti, katere funkcije mora imeti, kaj iščeš pri telefonu?

Pomembna mi je baterija, ki zdrži čez ves dan, ostra kamera, ki ustvarja jasne fotografije v vseh razmerah (tudi kadar snemam ali fotografiram v slabši svetlobi) in hitra odzivnost telefona, ker kar nekaj časa preživim tudi pri odpisovanju na elektronsko pošto, ustvarjanju zapiskov in načrtovanju obveznosti v koledarju. Še ena super lastnost je odpornost proti polivanju in pljuskanju, ker sem kombinacija nerodne osebe in osebe, ki obožuje vodo, morje, reke, jezera. Tako da lahko malce bolj brezskrbno v kamero ujamem tudi te trenutke. O, da ne pozabim omeniti dveh zvočnikov, tako zgoraj kot spodaj. Nisem namreč samo YouTube ustvarjalka, temveč tudi izkušena YouTube gledalka in ti so ključni za stereo zvočno izkušnjo gledanja videov ali serij brez slušalk.

Imaš kakšen nasvet za vse, ki si želijo uspeti na YouTubu ali Instagramu?

Če ne želiš, da ostane le konjiček, ga ne obravnavaj kot konjiček. Hkrati srčno pripravljaj vsebine in sledi temu, na kar se gledalci dobro odzivajo. In pa redno objavljaj – to je res najpomembnejše.

prejšnji članek
Ariana Grande se je poročila
Obsedena!
Ariana Grande se je poročila
naslednji članek
Fotoreportaža: Top smrklja 2020
Top Smrklja
Fotoreportaža: Top smrklja 2020
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska