Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Sproščena tudi v tistih dneh meseca

18. 6. 2020; 05.00
Avtor: M.Š.
top-zdravje-menstruacija-3

Da bo poletje brez skrbi foto: Dreamstime

Poletje, morje, zabava, plavanje. Nato pa – menstruacija. Ob najbolj neprimernem času. Ne bodi nesrečna, zabava v tistih dneh kljub vsemu ni obsojena na propad.

Da tistih poletnih dni ne boš preživela samo pod senčnikom ali zaprta nekje v sobi, smo ti pripravili seznam top pripomočkov za sproščeno in brezskrbno uživanje v vročih temperaturah kljub menstruaciji.

Športni in pralni vložki

Bombažni športni vložki brez krilc imajo puhasto celulozno jedro, ki zagotavlja mehkobo. Namenjeni so za športne aktivnosti, pri katerih pričakujemo povečano potenje oz. puncam s srednje močno in močno menstruacijo. Pralni vložkiso odlična ekološka alternativa odpadkom in so popolnoma enakovredni z vložki za enkratno uporabo. So udobni in preprosti za uporabo. Zgornja plast, ki je v stiku s kožo, je izdelana iz 100-odstotnega bombaža, mešanice bambusa in poliestra ter mešanice bombaža in elastana. Spodnja plast je iz mešanice bombaža in poliestra in ima poliuretanski premaz, zaradi česar vložek ne prepušča tekočine. Vzdrževanje je res preprosto – lahko jih opereš na roke ali v pralnem stroju skupaj z drugimi oblačili in jih enostavno posušiš na soncu. Na spletu najdeš slovenske ponudnike, ki omogočajo nakup paketa z vložki različnih velikosti. Sicer je cena pralnega vložka veliko višja kot cena vložka za enkratno uporabo, vendar imaš pralni vložek lahko tudi več let, če zanj pravilno skrbiš, hkrati pa veliko manj škodiš okolju.

pralni vložki foto: Arhiv proizvajalcev

Vložki sicer niso primerni za v vodo, a so posebej priporočljivi za uporabo v vročih mesecih, saj vrhnja plast ves čas ostaja suha, kar preprečuje rast bakterij in hkrati nastanek neprijetnih vonjav.  

Tamponi

tamponi foto: Dreamstime

So preprosti in varni za uporabo ter so različnih oblik in velikosti, odišavljeni ali ne. Tamponi, izdelani iz 100-odstotnega bombaža, so najprimernejši, ker ne vsebujejo sintetičnih vlaken in zato ne dražijo sluznice. Za zdravje so škodljivi sintetični tamponi, ki so podloženi s plastiko in zato ne dihajo. Po odstranitvi tampona iz nožnice pustijo v njej drobne delce, ki lahko poškodujejo nožnico in izsušijo sluznico, zato lahko pride do okužbe nožnice, poleg tega se sintetični tamponi ne razgradijo v naravi. Pri uporabi tamponov moraš biti zelo previdna, tampone pa je treba tudi redno menjavati – nikoli ne smeš imeti enega tampona ves dan ali vso noč. Na trgu najdeš tudi t. i. vodne tampone, prav za aktivnosti v vodi – ti preprečujejo vstop vode v nožnico med menstruacijo, česar navadno tamponi ne omogočajo, zato je verjetnost okužb veliko manjša.

Menstrualna skodelica

V zadnjem času je vse bolj priljubljena uporaba menstrualne skodelice, ki je izredno enostavna za uporabo in za čiščenje. Preprosto jo zložiš v manjšo obliko in v sedečem ali čepečem položaju vstaviš globoko v nožnico pod maternični vrat: tam se kot cvet razpre, luknjice na vrhu skodelice pa ustvarijo nežen podtlak, ki skodelico drži na mestu. Skodelico iz nožnice odstraniš s stiskom dna skodelice, pri čemer se sprosti vakuum, ki jo sicer drži varno na mestu, in jo nežno povlečeš navzdol. Uporabljaš jo med športnimi aktivnostmi, potovanji, spanjem in tudi plavanjem. Prazniš jo lahko enkrat na 12 ur, tako da ni panike, če ti jo je neprijetno prazniti na javnih krajih. Doma jo opereš z vročo vodo, po končani menstruaciji pa lahko tudi prekuhaš. Ker je narejena iz silikona, se lahko pri izpiranju z vročo vodo obarva. Da se izogneš obarvanosti, skodelico najprej operi z mrzlo vodo in jo šele nato po potrebi prekuhaj. Stane med 20 in 35 evrov, a jo lahko uporabljaš več let. Velikost menstrualne skodelice je odvisna od več dejavnikov, med drugim tudi od starosti, spolne aktivnosti in moči menstrualnega toka. Priporočamo ti, da izbereš najmanjšo.

Menstrualne hlačke

menstrualne hlačke foto: Arhiv proizvajalcev

Pralne in nepremočljive hlačke imajo dodaten sloj zaščite, ko jo potrebuješ. Zagotavljajo ti  popolno zaščito spredaj, zadaj in med nogami, hkrati pa zagotavljajo enak občutek in udobje kot običajne hlačke. Uporabljaš jih lahko skupaj z menstrualno skodelico, tamponi in vložki. Tudi ponoči lahko zaspiš brez skrbi. Narejene so iz 95 odstotkov bombaža in 5 odstotkov elastana, notranja neprepustna tkanina pa je prevlečena s 100-odstotnim poliestrskim premazom.

Pazi na higieno!

Osebna higiena je med menstruacijo izjemno pomembna! Vložke in tampone menjaj pogosteje, tampone najbolje kar takoj po kopanju. Redno si umivaj roke in si večkrat na dan privošči prhanje. Pri tem uporabi mlačno vodo in milo, ki je namenjeno posebej za intimno nego, ne izpiraj pa preveč notranjega dela vagine, saj to lahko poruši normalno telesno floro in poveča možnost okužbe. Tudi mokre kopalke naj se sušijo na bližnji skali, ne na tvojem telesu. Prav tako ti svetujemo, da se v prvih dneh izogibaš soncu, ker lahko sončenje spodnjega dela trebuha povzroči močnejše krvavenje. Verjetno je tudi, da bodo poletne temperature in sprememba podnebja – če boš večino časa preživela na morju – vplivale na tvoj cikel, ga skrajšale ali pa podaljšale.

Priporočamo

Liv Strömquist: Prepovedan sad (VigeVageKnjige, 2018)

Mednarodna uspešnica švedske avtorice Liv Strömquist  igrivo povzema po navadi zamolčano zgodovino matriarhata, vse od jamskih slikarij ženskih spolnih organov do nekdaj sakralnega valovanja menstrualnega cikla, kar je v očitnem nasprotju z deprimirajočimi novejšimi upodobitvami žensk. V knjigi, ki je napisana kot strip, boš izvedela več o tem, kako so bile ženska seksualnost, identiteta in samopodoba dolga stoletja zatirane in dojemane kot manjvredne, kar ti bo pomagalo pri samozavestnejšem dojemanju lastne ženskosti.

prejšnji članek
To moraš vedeti o simpatičnem Kanadčanu
Obsedena!
To moraš vedeti o simpatičnem Kanadčanu
naslednji članek
Ko jabolko ne pade daleč od drevesa
Obsedena!
Ko jabolko ne pade daleč od drevesa
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija