hrana, trgovina Svet24.si

Predlagajo spremembe pri obratovanju trgovin ob ...

Antonija Arnečič Svet24.si

Spala v hlevu, na banki pa jo je čakal lep ...

jansa-pl Reporter.si

Lukšič: »Za Janšo bi bilo bolje, če na levi ...

delegacija rš Svet24.si

Kurdske oblasti na severu Iraka pridržale tri ...

bojana-beović Necenzurirano

Skupina Bojane Beović je bila "nepotrebna in ...

Boris Rogoznica, Nina Donelli Odkrito.si

Je srce naše pevke osvojil znani Hrvat?

Najini mostovi slovo Njena.si

Najini mostovi tik pod vreliščem

Kaj jesti med učenjem?

Le katera hrana je odlična za tvoj spomin in bo nahranila tvoje možgančke? Predstavljamo ti nekaj živil, ki jih, če se le da, večkrat uvrsti na svoj jedilnik.

Učenje

Učenje

Foto: Profimedia

Predvsem takrat, ko imaš veliko dela z učenjem, delanjem nalog in pripravo seminarskih nalog, zelo trpi tvoja prehrana. Ta močno vpliva na tvojo sposobnost učenja oziroma na to, da si stvari zapomniš, hkrati pa moraš dobiti tudi dovolj energije, ki te bo držala pokonci med vsemi šolskimi obveznostmi. Zate smo tako zbrali nekaj idej, kaj jesti, ko se moraš učiti. Živila lahko izbereš tudi za malico med poukom ali pa jih skupaj z družino uvrstite v jedilnike. 

borovnice.jpg
Borovnice
DremstimeBorovnice 
V resnici pomagajo nevronom v naših možganih, da laže in predvsem učinkoviteje komuniciramo. Kaj lahko narediš z njimi? Zamrznjene vmešaj v jogurt, odlične so tudi zmlete v mešalniku z nekaj kockami ledu ali pa jih jej popolnoma samostojno za zajtrk ali malico. 

grozdje.jpg
grozdje
Dremstime

Grozdni sladkor 

Idealno gorivo za možgane je grozdni sladkor (glukoza). Zato si ga le privošči, a v majhnih količinah. Zakaj? Količina sladkorja v krvi upočasni hitrost sivih celic in 20 minut po užitku sledi padec zbranosti. Naj pri uživanju sladkorja, tudi sadnega, torej velja zmernost! 

Sardele 
V teh ribah najdeš veliko zdravja. Nabite so z maščobnimi kislinami omega-3 in kalcijem. Odvisno od tipa sardel lahko ena konzerva pokrije od 25 do 38 odstotkov priporočenih dnevnih potreb. Vsebujejo tudi železo, magnezij, fosfor, kalij, cink, baker, mangan in celoten nabor vitaminov skupine B.

Losos 
Losos izpolnjuje vse pogoje za status tako imenovane superhrane na tako rekoč vseh možnih zdravstvenih področjih. Ravno zato ga brez dvoma uvrščamo v skupino najbolj zdrave hrane z našega planeta. Losos je lahko odlična alternativa za meso, ki si ga lahko privoščiš za kosilo. 

orehi.jpg
orehi
Profimedia

Orehi 
Glede na očitno podobnost s človeškimi možgani bi bil ta plod istoimenskega drevesa lahko resnično namenjen podpori delovanja tega organa. Orehi vsebujejo najvišje koncentracije maščobnih kislin omega-3 med vsemi oreščki, zato so odlični za delovanje tvojih možganov.

***null***