sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: vsi ste na testu, da ugotovite,...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za torek, 31. marca

alenka-bratušek Reporter.si

Čestitamo in pozdravljamo! Danes slavi Alenka ...

trgovina, sofija, maska Svet24.si

Infektologinja Bojana Beović o tem, zakaj je ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Sledenje telefonom: pooblaščenka svari pred ...

eye-2488227_1920 Odkrito.si

Zaradi koronavirusa izgubil službo in naredil to ...

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Pretiravanje s telesno vadbo vpliva na možgane!

Pretirano ukvarjanje s športom ne vodi le v telesno utrujenost, ampak posledice pretirane telesne vadbe občutijo tudi možgani, kažejo izsledki raziskave francoskih znanstvenikov. To pa vodi v impulzivno ravnanje in preprečuje racionalno odločanje.

Foto: Profimedia

Po izredno naporni telesni vadbi se lahko zgodi, da se človek počuti, kot da bi ga kaj povozilo. To se sliši logično, nenazadnje je resnično zahteval vse od svojega telesa.

Pretiravanje s telesno vadbo utruja tudi možgane

Kot kaže raziskava, ki jo je naredila skupina francoskih znanstvenikov, pa je povsem možno, da ta napor vpliva tudi na delovanje možganov. Pri telesni izčrpanosti se utrudijo tudi možgani, zaradi česar človek ni sposoben sprejemati enakih odločitev, kot bi jih v primeru odlične forme, so avtorji raziskave zapisali v članku, objavljenem na spletnem portalu Current Biology.

V raziskavi je sodelovalo 37 moških, ki so se ukvarjali s triatlonom. Med njimi jih je moralo 19 za tri tedne še okrepiti svoj načrt vadbe, intenzivnost vaj so namreč povečali za 40 odstotkov. Preostalih 18 sodelujočih je sledilo svojemu običajnemu načrtu treninga.

Rezultati so povsem jasni: športniki, ki so preveč trenirali, so poleg pretirane telesne utrujenosti utrpeli tudi psihično izčrpanost, je komentiral vodja raziskave Bastien Blain z univerze College London.

telovadba, šport, trebušnjaki
Znanstveniki zato svetujejo, da si je za doseganje želenih rezultatov treba vzeti tudi zadostno mero počitka.
Profimedia

Meritve so pokazale, da je bilo v primeru izredno napornega treninga prizadeto tisto območje možganov, ki je odgovorno za sprejemanje odločitev. Pri športnikih je bilo to jasno opaziti pri njihovem vedenju, njihovo ravnanje je bilo namreč bolj impulzivno.

Takšna impulzivno sprejemanje odločitev je zelo jasno pokazal preprost test. Ko so sodelujoče v raziskavi vprašali, ali želijo takoj 80 evrov ali pa bi raje počakali dva tedna, da bi dobili 100 evrov, so tisti s pretirano telesno vadbo večinoma izbrali takojšnjo nagrado, namesto da bi počakali na večji znesek.

Predvsem pri intenzivnem treningu to pomeni, da se mora človek zavestno odločiti za premor. Kajti čeprav kondicijski trening ugodno vpliva na zdravje, pa lahko pretiravanje negativno vpliva na telo - tako na mišice kot na možgane. Znanstveniki zato svetujejo, da si je za doseganje želenih rezultatov treba vzeti tudi zadostno mero počitka, med katerim se lahko telo regenerira.