900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Živila, ki okrepijo tvoj imunski sistem

12. 5. 2019; 12.00
Avtor: A.K.
Citrus

citrusi foto: Profimedia

To so živila, ki jih morate uvrstiti na vsakodnevni jedilnik.

Pozimi je še posebej pomembno, kakšno hrano jeste, zato morate izbirati živila, s katerimi si lahko okrepite imunski sistem, saj nam pozimi grozijo različni virusi in bakterije. Najboljše je, da si izberete sezonska živila, še posebej sadje in zelenjavo, ki vsebujeta veliko vitaminov. Tudi pozimi so dostopna mnoga hranljiva živila, ki vam bodo pomagala ohraniti zdravje

Citrusi
Kakšna sploh je zima brez citrusov? Limone, pomaranče, mandarine in grenivke veliko ljudi spomnijo ravno na zimo in mnogi si brez njih sploh ne predstavljajo prave zime. Citrusi vsebujejo veliko vitamina C in drugih snovi, ki ščitijo pred boleznimi, še posebej pred gripo in prehladom. Vsebujejo tudi antioksidante, ki imajo protivirusne lastnosti, zato poskrbite, da bodo del vaše prehrane pozimi. Limono lahko iztisnete v vodo in dodate še malo medu. Tak napitek se pije na tešče in je odličen za imunski sistem, pomaga pri prebavi in čisti organizem toksinov. 

Česen 
Česen je nujno potrebna sestavina prav vsake kuhinje, saj ga potrebujemo pri skoraj vsaki jedi. Vsebuje mnogo vitaminov in mineralov ter je izredno zdravilen. Pomaga nižati visok krvni tlak in holesterol, preprečuje nastanek krvnih strdkov, pospešuje prebavo in podobno. Ima tudi antimikrobne in antiparazitske lastnosti, redno uživanje pa naj bi nas varovalo celo pred rakom. 

Ingver
Je eno izmed najbolj zdravilnih živil na svetu, saj nam pomaga pri mnogih zdravstvenih težavah in neprijetnostih. Ingver je gomolj in ima zelo specifičen okus, ki je kombinacija sladkega in pekočega. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, pomaga pri slabi prebavi, preprečuje visok krvni tlak in se odlično izkaže pri slabostih. Deluje protivnetno in ublaži mnoge alergije. Mnogi si pripravljajo ingverjev čaj, ki pomaga tudi pri vnetem grlu, še posebej priljubljen pa je pri hujšanju in ohranjanju občutka sitosti. 



Kivi 
Čeprav ga ne jemo pogosto, je to eksotično sadje pravzaprav pravo superživilo, saj vsebuje vitamine A, B, C in K ter mnogo mineralov. Odličen je za krepitev imunskega sistema, lahko ga jeste samostojno, v sadnih solatah, smutijih in podobno. 

Zelje 
Zelenjava, ki ima ogromno vitamina C. Ta ščiti vaše telo pred mnogimi boleznimi, zato bi ga pozimi morali večkrat uživati. Lahko ga jeste kot prilogo, v solati ali ga skuhate v juhi. Zapomnite pa si, ko ga odrežete, ga pustite nekaj minut stati, saj zelje ob rezu oziroma poškodbi ves vitamin C poskuša skladiščiti na robovih, zato za večjo konzumacijo vitamina C malo počakajte. 

Jogurt
Če imate radi mlečne izdelke, bi v svojo prehrano morali vključiti tudi jogurt. Ta namreč vsebuje dobre bakterije, ki pomagajo ohranjati močan imunski sistem, skrbijo pa tudi za pravo ravnovesje bakterij v črevesju in pomagajo pri prebavi. Še posebej priporočljiv je grški jogurt in kefir ter probiotiki. Je odličen izvor kalcija in vitamina D. 


Mandlji
Kadar govorimo o boju s prehladi, je poleg vitamina C še posebej pomemben tudi vitamin E. pravzaprav je ta ključen za zdrav in stabilen imunski sistem. Veliko ga je v oreščkih, kot so mandlji, zraven pa lahko najdemo tudi zdrave maščobe. Če ne veste, kaj bi prigriznili za malico, je pest mandljev prava izbira. 

Zeleni čaj
Zeleni in črni čaj sta polna flavonoidov. To so antioksidanti, ki igrajo pomembno vlogo pri izboljšanju imunskega sistema. Zeleni čaj vsebuje tudi aminokisline, pomaga razstrupljati organizem in je izjemno koristen pri preprečevanju mnogih bolezni. 

Kurkuma
Izjemno zdrava začimba, ki je še posebej popularna v vzhodnih kulturah. Odlična je za mnoge jedi in se uporablja kot naravno zdravilo proti različnim vnetjem. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, spodbuja čiščenje telesa, uravnava prebavo in ima antiseptične in antibakterijske lastnosti.

Okvirček:

Limona čisti toksine iz organizma
Zdravje lahko izboljšamo z vsakdanjimi triki, ki so zelo preprosti in vsakomur dostopni. Vsako juto je priporočljivo piti mešanico limone in vode, saj izboljša prebavo in pospeši delovanje jeter. Limona čisti toksine iz telesa, zaradi tega je pojavnost bolezni manjša. 

Okvirček:

Oreščki dajejo energijo in ščitijo srce
Prigrizkom se je težko odreči, zato je pomembno, da namesto nezdravih prigrizkov raje uživajte oreščke. So bogati z vlakninami, podaljšajo občutek sitosti in dajejo energijo. 


prejšnji članek
Top vadbe za zapeljive roke
Lepotičenje
Top vadbe za zapeljive roke
naslednji članek
Igralka razkrila podrobnosti skrivne poroke
Obsedena!
Igralka razkrila podrobnosti skrivne poroke
Preberite tudi