kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Kaj je cona udobja?

20. 7. 2018; 05.00
Avtor: Ana/Revija Top!
nakupovanje, prijateljici, udobje

foto: Thinkstock

To je tisto območje, kjer se počutimo, kako čudno – udobno. Ampak pozor, to niso samo tiste dobre stvari, ampak tudi tiste slabe stvari, ki se nam dogajajo in smo jih sprejeli.

Cono udobja sestavlja naša vsakodnevna rutina. Vsak dan vstaneš, si pripraviš zajtrk, se odpraviš v šolo, ki jo obožuješ ali sovražiš ali nekaj vmes, se vrneš domov in potem te mogoče čaka trening, glasbena šola ali kateri drugi od hobijev, zvečer pa preživiš ob gledanju serije, brskanja po Instagramu, branju knjig ali učenju. Vse je poznano in nič te ne preseneti. Če pa se zgodi kaj, česar nisi pričakovala, te to vrže popolnoma iz ritma in se moraš privaditi na novo rutino, za katero ne želiš, da ti jo kar koli pokvari.

Kako stopiš iz cone udobja?


Zate smo pripravili nekaj nasvetov, kako stopiti iz cone udobja. Začni počasi. Preizkusi nasvete in ugotovi, kateri najboljše delujejo zate. Nekateri ti bodo zagotovo bolj pri srcu kot drugi.

1. Ko imaš cilj, ki ga želiš uresničiti, a te je strah, kaj vse se lahko zgodi, si napiši (tako bo lažje), kaj je najhujše, kar se lahko zgodi. Napiši si vse najhujše scenarije, ki se ti motajo po glavi. Najpogostejši odgovori bodo: kaj pa, če mi ne uspe, kaj, če mi rečejo ne, kaj, če me prijatelji ne bodo podpirali, kaj, če mi ne bo všeč, itd. Če pri odgovoru na to vprašanje ni ogroženo nobeno življenje ali zdravje posameznika, bo vse v redu.


2. Začni z malimi stvarmi. Če želiš preteči 10 kilometrov in se nezdravo prehranjuješ ter do zdaj nisi bila športno aktivna, ti to ne bo uspelo že prvič. Začni počasi. Pa čeprav to pomeni prvi mesec dva sprehoda na teden in vpeljava enega sadnega obroka na dan. Pojdi ravno toliko iz cone udobja, da si še vedno malo v njej, a jo hkrati počasi, ampak vztrajno zapuščaš.
3. Pomisli, kaj vse se boš lahko iz tega naučila. Kaj se naučiš o sebi, o drugih ljudeh v podobni situaciji in kako lahko to dvoje združiš. To ti bo pomagalo tako pri spoznavanju sebe kot tudi pri razumevanju drugih. Ko se boš spustila na neznano področje, boš hitro odkrila, kdo so tisti, ki ti stojijo ob strani. Ugotovila pa boš tudi, kako se ti sama odzivaš na spremembe in kako hitro se jim prilagodiš.


4. Kaj je najboljše, kar se ti lahko zgodi? Če si zgoraj ugotovila najhujše možne scenarije, poglej zdaj, kaj je najboljše, kar se ti lahko zgodi. Zapomni si: ko stopiš iz cone udobja, se ti lahko življenje popolnoma obrne na glavo. Če želiš preteči 10 km, bo mogoče tvoj cilj na koncu postal polmaraton. Lahko boš spoznala ljudi, ki bodo ob tebi za vse življenje, mogoče se ti bodo zgodile stvari, o katerih nisi upala niti sanjati.
5. Raziskuj področje, ki te zanima. Čim več preberi in pogovarjaj se z ljudmi, ki so cilj že dosegli. In skoraj najpomembnejše: pogovarjaj se z ljudmi, ki so šele začeli. To je pomembno zato, ker se boš tako mogoče izognila različnim težavam ali pa boš že imela rešitve za probleme. Poleg tega pa boš imela družbo in nekoga, s katerim boš lahko delila skrbi, predvsem pa te bo razumel, ker se srečuje s podobnimi težavami kot ti. Poleg tega pa – več ko boš imela znanja, bolj boš samozavestna. Pozorna pa moraš biti na eno stvar: da ne boš samo raziskovala, ampak se tudi spravila delati. Samo izobraževanje ti ne bo pomagalo.


6. Piši dnevnik. Vanj si vedno zapiši, ko narediš kakšen korak proti svojemu cilju. Tako boš v tistih dneh, ko te zagrabi panika, da ti ne uspelo ali da nisi nič naredila, pogledala v zvezek in videla, kako daleč si že prišla.
7. Vizualizacija uspeha. Svoj uspeh si vsak dan predstavljaj po nekaj minut – kje, s kom, kaj počneš, kako se počutiš. Izdelaš si lahko tudi vizualizacijsko tablo, ki ti bo pomagala, da se ti bo uspeh zdel bližje, hkrati pa boš dobila motivacijo za trudi pri tistem, česar si res želiš.
8. Nehaj se izogibati neprijetnim situacijam. Ja, so neprijetne, ampak prej ko jih opraviš, prej bodo mimo. To velja za vse, ne glede na to, ali moraš prijateljici povedati, da nočeš, da se tako obnaša do tebe, da moraš fantu povedati, da ti ni všeč, ali da se moraš naročiti na pregled k zobozdravniku.

prejšnji članek
Skačeš iz veze v vezo?
Moj life
Skačeš iz veze v vezo?
naslednji članek
Kako se zdravo prehranjevati?
Moj life
Kako se zdravo prehranjevati?
Preberite tudi