stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Zakaj bi morala brati vsak dan?

24. 5. 2018; 06.00
Avtor: K.M.
branje knjige

foto: Profimedia

Ne govorimo samo o prebiranju člankov in objav na družbenih omrežjih. V roke je potrebno vzeti tudi knjigo oziroma leposlovje ali strokovno literaturo.

Zakaj bi torej morali brati? Razlogi so različni, predvsem pa gre za dobrobit vašega telesa, duha in zdravja. Preverite! 

1. Mentalna stimulacija na podlagi študij upočasnjuje proces (oziroma ga popolnoma prepreči) razvoja demence in Alzheimerjeve bolezni. Ker svoje možgane z branjem dnevno 'trenirate' tako na dolgi rok ne izgubljajo moči za delo oziroma razmišljanje. Tako je tudi z vsemi ostalimi deli telesa. Mišice lahko aktivirate z gibanjem in vadbo, možgane pa morate stimulirati z branjem in razmišljanjem. Podoben učinek kot branje imajo tudi igre, kot sta recimo igranje šaha ali sestavljanje puzlov. 

foto: Profimedia

2. Druga pomembna stvar, ki vam jo branje prinese, pa je redukcija stresa. Ne glede na to, koliko ga imate v službi ali v osebnih odnosih, lahko dobra zgodba, ki jo berete, ta stres vsaj deloma 'posrka vase'. Dobro napisan roman vas lahko popelje v čisto drug svet, s tem pa boste sprostili nekaj stresa. Raziskave so že dokazale, da so ljudje že po uri kvalitetnega branja občutno manj pod napetostjo vsakodnevnega stresa. 

prejšnji članek
Kdaj postane menstruacija redna?
Moj life
Kdaj postane menstruacija redna?
naslednji članek
Raziskava pokazala: srečo imaš v svojih rokah
Moj life
Raziskava pokazala: srečo imaš v svojih rokah
Preberite tudi