Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Vajeništvo – poklicna srednja šola malo drugače

26. 4. 2018; 10.24
Avtor: Oglasno sporočilo
shutterstock_559622317

foto: Shutterstock

Za nekatere poklice se je mogoče izučiti tudi po 3-letnem programu vajeništva. Prednosti so očitne: poklic iz prve roke temeljito spoznaš že med šolanjem, saj najmanj polovico časa izobraževanje poteka v podjetju in ne v šoli, vsak mesec pa vajenec ali vajenka prejme tudi denarno nagrado.

Manj teorije, več prakse – in to plačane!

Je tudi tebi kdaj težko uro za uro sedeti v učilnici in slediti suhoparni učni snovi? Program vajeništva je odlična izbira zate, saj najmanj 50 % izobraževanja poteka pri delodajalcu. Skozi prakso namreč najhitreje usvojiš nova znanja, potrebna za opravljanje svojega prihodnjega poklica. Za svoje vajeništvo pa prejmeš tudi plačilo: prvo leto 250, drugo 300 in tretje 400 evrov na mesec. Ni slabo, mar ne?

Z lahkoto do zaposlitve

Po programu vajeništva se je mogoče izučiti za poklice, ki veljajo za deficitarne. To pomeni, da na trgu manjka izučenih delavcev in boš z lahkoto našel/našla zaposlitev. Po programu vajeništva lahko postaneš: oblikovalec kovin – orodjar, gastronom/hotelir, mizar, kamnosek, papirničar, strojni mehanik, slikopleskar in steklar. Vse našteto lahko postanete tudi punce, da ne bo pomote!

Po vsej Sloveniji

V šolskem letu 2018/2019 bodo vajeniške programe izvajale srednje poklicne in strokovne šole po vsej Sloveniji: ŠC Novo mesto, ŠC Slovenj Gradec, ŠC Nova Gorica, ŠC Škofja Loka, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad, Tehnični šolski center Maribor, Srednja šola Izola, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, ŠC Rogaška Slatina, ŠC Kranj, ŠC Velenje, ŠC Krško-Sevnica. Vajence pa bo sprejemalo več kot 200 podjetij.

foto: Shutterstock

Kako postaneš vajenec ali vajenka?

Postopek vključitve v program vajeništva je podrobno razložen na tej povezavi, z več informacijami pa ti bodo z veseljem postregli na vseh srednjih šolah, ki izvajajo programe vajeništva.
Informacije dobiš tudi pri svetovalki na področju poklicnega izobraževanja in vajeništva pri GZS, ga. Ana Žemva Novak, e-mail: ana.zemva.novak@gzs.si, telefon: 01 58 98 531.

foto: Shutterstock

prejšnji članek
Česa ne smeš obleči?
Lepotičenje
Česa ne smeš obleči?
naslednji članek
Če te je pustil, si ne razlagaj stvari po svoje
Moj life
Če te je pustil, si ne razlagaj stvari po svoje
Preberite tudi