Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Kaj naj vsebuje kakovosten zajtrk?

17. 3. 2018; 07.00
Avtor: K.M.
zajtrk

foto: Profimedia

Zajtrk je najbolj pomemben obrok!

Zajtrk
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj ti da tisto pomembno energijo, s katero boš uspešno preživela svoj dan. Od dnevne rutine je v resnici odvisna tudi tvoja telesna teža. Če se recimo obremenjuješ s kakšnim odvečnim kilogramčkom, je morda ravno dejstvo, da ne ješ zajtrka, ključnega pomena pri tem, da ga ne moreš izgubiti.
Z zajtrkom se zviša raven glukoze v krvi, kar pa pozitivno vpliva na celotno telo. Izboljšata se kakovost in količina zaužite hrane, uravna se količina v telo vnesenih vitaminov in mineralov, pozitivno pa vpliva tudi na tvoje učenje in pomnjenje. Tvoje telo in možgani pa potrebujejo energijo, če želiš, da bo delovanje kar se da ustrezno.

Kaj naj vsebuje kakovosten zajtrk?
V zajtrk nujno vključi polnovredna živila iz celih žit, kot so polnozrnati kruh in različne kaše, saj te vplivajo na zmeren dvig potrebne glukoze v krvi. Dodaj tudi kakovostne beljakovine (jajca, mleko) in sadje ali zelenjavo, saj s tem izboljšaš hranilno vrednost obroka. Predvsem pa se izogibaj sladkanim stvarem, soli in maščobam.
 
Kaj lahko ješ?
Če se ti mudi, si zmešaj zdrave kosmiče ali žita z nekaj mleka ali jogurta in za okus dodaj nekaj sadja. Če razmišljaš vnaprej, si lahko že en dan prej skuhaš v trdo kuhano jajce in ga naslednji dan kombiniraš s polnozrnatim kosom kruha in pestjo oreščkov. Za tiste, ki imate nekaj časa več, je odlična rešitev za zajtrk, poln energije, tudi na oko pečeno jajce (ne peci ga na maščobi) v kombinaciji z avokadom. Zadnjo različico lahko kombiniraš tudi z vmešanimi jajci ali v trdo kuhanim jajcem.

prejšnji članek
Kateri piling je primeren zate?
Lepotičenje
Kateri piling je primeren zate?
naslednji članek
Koža - zakaj uporabljamo masko?
Lepotičenje
Koža - zakaj uporabljamo masko?
Preberite tudi