Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Si optimistka ali pesimistka?

16. 7. 2018; 02.00
Avtor: K.M.
dekle s cvetjem
Lahko bi rekli, da je naše počutje v življenju kot zelo razvejena krivulja, ki nikoli ne obstane dolgo časa v eni točki.

Pride dan, ko se ti ves svet zdi čudovit in popoln, že čez nekaj dni pa se lahko počutiš, kot da se je ves svet zarotil proti tebi. Ne skrbi, to je popolnoma normalno, kar je pomembno, je to, kako se ti spoprijemaš z različnimi situacijami in kako se odzivaš na njih. Pred teboj je kviz, s pomočjo katerega boš ugotovila, ali si večino časa optimistična, pesimistična ali pa malo obojega.

1. Na poti iz šole ti zazvoni telefon. Pokliče te mami in ti pravi: »Ko prideš domov, se morava o nečem pogovoriti.« Tvoja prva misel je:
a) Končno mi bo kupila telefon, ki sem si ga tako dolgo želela. (poln kozarec vode)
b) Ni pomembno. Za zdaj je moja edina skrb to, kako bom kar najbolje pisala naslednji test. (napol poln kozarec vode)
c) O, ne! V resnih težavah sem. (prazen kozarec)

2. Prijavila si se, da bi vodila šolsko prireditev. To si je želelo kar nekaj učencev in nisi prepričana, koga bo učiteljica izbrala. Nekaj dni, preden bo enega učenca izbrala, te pokliče k sebi v kabinet, kjer bo govorila samo s teboj. Kaj si predstavljaš, da ti bo povedala?


a) Verjetno boš morala še enkrat prebrati neko besedilo, da se bo lažje odločila, koga bo na koncu izbrala. (napol poln kozarec vode)
b) Zagotovo ti želi osebno povedati, da nisi izbrana. Da bi se ti bolje počutila, se je odločila, da tega ne pove pred vsemi, temveč ti bo to povedala na štiri oči. (prazen kozarec)
c) Odlično. Ni dvoma, da si jo čisto prevzela s svojimi govornimi sposobnostmi in se ji zdiš najboljša izbira. Vloga je tvoja! (poln kozarec vode)

3. Z družino se prvič odpravljate kampirat v divjino. Ti …
a) … ne moreš nehati razmišljati o tem, koliko žuželk, ki jih ne maraš, te bo tam obdajalo. Za piko na i pa nikoli ne veš, ali se bo okoli potikal tudi kakšen medved. (prazen kozarec)
b) … komaj čakaš, da se odpravite. Spanje pod milim nebom in brez vse sodobne tehnologije bo prava pustolovščina. (poln kozarec vode)
c) … malce te skrbi, ker se ne boš mogla normalno oprhati, vseeno pa se veseliš, ker bo izkušnja čisto nova. (napol poln kozarec vode)

4. Na cesti najdeš 5 evrov, ki jih je očitno nekdo izgubil. Nikogar ni v bližini, zato jih vzameš. Takoj pomisliš …
a) … verjetno bi jih lahko porabila za malico v prihodnjem tednu. (napol poln kozarec vode)
b) … joj, zakaj se mi nikoli ne more zgoditi, da bi našla 20 evrov ali več. (prazen kozarec)
c) … jupi, takoj si grem kupit uhane, ki jih imam ogledane že nekaj časa. (poln kozarec vode)

5. Na vrsti so poletne počitnice in tvoja najboljša prijateljica te je povabila, da se njej in njeni družini pridružiš na počitnicah, saj imajo na morju vikend. Ti veš …


a) … da take priložnosti ne smeš zamuditi. Kaj lepšega je biti brezskrbno na morju, in to skupaj z najboljšo prijateljico. (poln kozarec vode)
b) … da ti ne bo hudega, tudi če bo vse počitnice padal dež. S prijateljico si imata povedati veliko stvari. (napol poln kozarec vode)
c) … da bo zagotovo šlo nekaj narobe. Nisi prepričana, ali bi šla. Nazadnje, ko si šla nekam od doma, si se zastrupila s hrano. Kdo ve, kakšna grozna izkušnja te čaka tokrat. (prazen kozarec)

6. Predstavljaj si, da v nakupovalnem središču poteka neverjetno tekmovanje. Z malo sreče lahko zadeneš vstopnico za koncert One Direction, poleg tega pa dobiš dovolilnico, da jih po koncertu tudi osebno spoznaš. Ti …
a) … izpolniš prijavnico za tekmovanje. Zakaj pa ne? Verjetno ne bodo izžrebali ravno tebe, a vredno je poskusiti. (napol poln kozarec vode)
b) … izpolniš prijavnico za tekmovanje, takoj ko prideš domov, pa začneš brskati med oblačili, kaj boš za ta dogodek oblekla. Prepričana si, da bodo izžrebali tebe. (poln kozarec vode)
c) … iz nakupovalnega središča se odpraviš, ne da bi izpolnila prijavnico. Nikoli te nikjer ne izžrebajo in se ti zdi neumno, da bi poskusila sodelovati. (prazen kozarec)

7. Učiteljica slovenščine se je odločila, da bo kot primer prebrala tvoj spis, ki ste ga morali napisati za domačo nalogo. Tvoja prva misel je:
a) Ali sem res napisala tako slab spis, da ga bo prebrala kot primer, kako se ne sme pisati? Nikoli več ne bom napisala ničesar, kar ne bo nujno. (prazen kozarec)
b) Super sem se odrezala. Mojo zgodbo je zagotovo izbrala zato, ker se ji zdi odličen primer ustvarjalnosti, dobrega besednega zaklada in talenta. (poln kozarec vode)
c) Moj spis je izbrala zato, ker ji je bilo najbolj priročno vzeti list papirja na vrhu kupa. (napol poln kozarec)

8. V petek zvečer te najboljša prijateljica v zadnjem trenutku povabi s seboj v kino, kjer bi si ogledali film, ki je ravnokar prišel v kinodvorane. Če se boš od doma odpravila takoj, boš morda do kina prišla še ravno pravi čas, preden se bo začela predstava. Kako se odločiš?


a) Takoj si za in se hitro odpraviš od doma. Verjetno boš prišla notri ravno v trenutku, ko bodo vsi drugi že sedeli na svojih mestih. (poln kozarec vode)
b) Ponudbo zavrneš. Vstopnice so gotovo že razprodane. (prazen kozarec vode)
c) Odločiš se, da boš šla, ker si v prijateljičinem glasu slišala, kako močno si to želi. Držiš pesti, da bosta še dobili vstopnici za predstavo. (napol poln kozarec vode)

VEČNA OPTIMISTKA (poln kozarec vode)
V življenju se z vsemi situacijami spoprijemaš s pozitivno nastrojenostjo. V vsaki stvari vidiš samo najboljše in vedno pričakuješ srečen konec. Že zaradi tvojega pogleda na svet se stvari velikokrat obrnejo tebi v prid. Si vesela in nasmejana, s to energijo pa prevzameš tudi vse ljudi okoli sebe, zaradi česar noben prijatelj ob tebi ne more biti dolgo slabe volje. Edini problem, ki ga imaš, je ta, da se moraš včasih naučiti biti realna. Če ti na primer prijateljica reče, da se njena starša ločujeta, ji ne bo nič pomagalo, če ji boš rekla, da ti verjameš v to, da se na koncu ne bosta ločila. Drži se svojega pogleda na svet še naprej in si zapomni, da se veliko stvari zgodi ravno zato, ker v njih verjamemo. Življenje nam ves čas prinaša veliko lepih in manj lepih trenutkov, kar je pomembno, je to, kako se z njimi spoprijemamo.

PRIZEMLJENO DEKLE (napol poln kozarec vode)
Si dekle z realnim pogledom na svet. Ne ustvarjaš si lažnih upov in utvar, kljub temu pa verjameš vase in v svoje sposobnosti. Živiš iz dneva v dan in se prepuščaš toku dogodkov. V tvojem življenju ni drame in ne razumeš ljudi, ki so preveč optimistični (in se jim življenje zdi kot pravljica) ali preveč pesimistični (in se nad vsem samo pritožujejo). Naš nasvet je, da si včasih upaj biti nekoliko bolj optimistična. Namesto da se zjutraj zbudiš in imaš v glavi samo željo čim bolj umirjeno preživeti še en dan, si ob tem, ko boš odpirala oči, reci, da bo danes super dan, poln nepričakovanih dogodivščin. Ogovori fanta, ki ti je všeč, ali pa si zastavi kakšen drug izziv. Od življenja se ne boj pričakovati nekoliko več, kajti nikoli ne veš, kaj ti bo to prineslo.

PESIMISTIČNA NA KVADRAT (prazen kozarec)


Ves čas te spremljajo negativne misli in od vsake situacije pričakuješ le najslabše. To ni dobro niti zate niti za tvoje zdravje. Čas je, da se temno obdobje v tvojem življenju konča in da vanj spustiš nekaj sončnih žarkov. Če te na primer skrbi, kako boš pozitivno pisala šolski test, ki ga imate naslednji teden, obstaja velika verjetnost, da ga res ne boš naredila. Zakaj? Ker se težje osredotočiš na učenje vseh informacij in dejstev, če imaš v sebi toliko skrbi. Namesto da se s stvarmi obremenjuješ že vnaprej, ta čas nameni konkretnemu delu. Višji ko bodo tvoji cilji in bolj ko boš verjela vase, lažja bo pot do uspeha. Nauči se moči pozitivnega razmišljanja in videla boš, da svet ni tako črn, kot se ti zdi na prvi pogled. Verjetno ne bo vedno vse tako, kot si želiš, če pa boš v določeno stvar vložila ves svoj trud, boš vsaj vedela, da si dala vse od sebe. Neuspehi so prav tako del življenja, kar pa še ne pomeni, da so njegova stalnica. Poleg tega se nihče ne mara družiti z ljudmi, ki so nenehno slabe volje. Ko se zjutraj zbudiš, se poglej v ogledalo in se nasmej. Dan bo takoj lepši.

prejšnji članek
Nika Zorjan uživa v poletju
Obsedena!
Nika Zorjan uživa v poletju
naslednji članek
Si že slišala nov hit Lee Sirk?
Obsedena!
Si že slišala nov hit Lee Sirk?
Preberite tudi