saša stzosič furst uroš Odkrito.si

Konec! Zakaj sta se razšla znana slovenska ...

2 meghan Svet24.si

Pomečkana Meghan Markle razburila Scotta ...

Horoskop Petisvet.si

Astro nasveti: od 21.1. do 27.1.2019

samo tadin1 Svet24.si

Pravosodnega policista naj bi zabodel Samo Tadin, ...

united airlines, letalo, mraz Svet24.si

FOTO: Izlet v arktični pekel: po 16 urah ...

Katarina Čas, Lado Bizovičar (3) Njena.si

Katarina in Lado sta si skočila v objem

Blaž Švab Njena.si

Srce parajoče: Pred mamino smrtjo trkali na ...

Pozabi na stres

Kaj povzroča stres in kako ga odpraviti?

Foto: Profimedia

Kaj povzroča stres?
Stres lahko povzročajo različne situacije, osebe ali dogodki, ki jim strokovnjaki pravijo tudi stresorji.

Stresorji so za človeka nekakšna ovira, zahteva, obremenitev ali izziv. Pojavijo se na primer pri zahtevnem učnem programu, preverjanju znanja, ločitvi od ljubljenih oseb, pri hrupu v okolju …
Nekatere okoliščine pa vedno povzročijo stres, denimo smrt bližnje osebe. Takrat je lahko stresorjev tudi več, zato je nujno, da se z njimi čim prej spopadeš.

Poskusi se sprostiti
Vsaj enkrat na teden si privošči nekaj zase, ob čemer se zares sprostiš. To je lahko masaža, kopel, joga, branje odlične knjige, listanje najljubše revije, sprehod v naravi, klepet s prijateljico ...
Med tednom, ko ti zmanjka časa za prej naštete dejavnosti, pa se sprosti z umirjenim dihanjem, mislijo na miren kotiček, mirno glasbo ... Vsak dan se potrudi in si vzemi deset minut časa zase. Deset minut ti časovno gledano ne bo spremenilo ničesar – še vedno boš namreč lahko opravila vse naloge, ki jih moraš opraviti. Opazila pa boš spremembo v počutju, saj se boš po tej sprostitvi počutila umirjeno in boš zato tudi druge naloge opravljala učinkoviteje. V teh desetih minutah se torej prepusti svojim mislim in asociacijam ter pozabi na svet okoli sebe.

Načrtuj dejavnosti
Vsak dan si vzemi pet minut, da si narediš načrt dela. Pomisli na to, kaj moraš narediti, koliko se moraš naučiti, kdaj imaš obšolske dejavnosti, kdaj imaš večerjo in koliko časa boš porabila za vse to, nato pa vse skupaj zapiši v svoj dnevni načrt. Ne smeš pozabiti niti na redne odmore med učenjem! Dokazano je namreč, da si ljudje najbolj zapomnimo stvari z začetka in konca učenja. Če boš v učenje uvedla odmore, boš tako naredila več koncev in začetkov učenja in si zapomnila več podatkov. Idealno bi bilo, da imaš na 40 do 50 minut učenja od 5 do 10 minut odmora.