janez usenik Odkrito.si

Voditelj na Pop TV: Luke Dončića imam poln kufer!

Kate Middleton – LEVO TEME Svet24.si

Svetovne estradnice, ki so ponosne na svojo ...

tornado Svet24.si

Lahko uničujoče tornade pričakujemo tudi v ...

stari trg pri ložu Svet24.si

Župnika prebunkal, ker mu je posilil soprogo?

Justin Bieber Najstnica.si

Se je Justin Bieber vrnil k še enemu nekdanjemu ...

Spalnica Petisvet

10 največjih feng šuj napak v vašem domu

blaz svab 2 ap Njena.si

Huda bolezen Blaža Švaba: kaj se dogaja z ...

Koraki do bolj zdrave prehrane

Izogibaj se sladkorju!

Če že moraš sladkati … potem uporabi sladila, ki so tvojemu organizmu prijazna. Ena takšnih je tudi stevija. Stevija je južnoameriška rastlina, ki se uporablja že dolga leta. Zeliščni listi stevije se uporabljajo za pridelavo sladila, ki je 30-krat slajše kot sladkor. Človeško telo stevije ne prebavi, kar pomeni, da nima kalorične vrednosti, zato ne vpliva na dvig glukoze v krvi in je zato zelo primerna in varna izbira za sladkorne bolnike.

Zdrava sladila
In katera sladila so zares zdrava? Mednje spadajo nizkohidratna sladila, zgoščen trsni ali bambusov sok, rižev sirup, med, korenina sladkega korenja, fruktooligosaharidi (FOS), zelenjavni glicerin, ječmenov slad in javorjev sirup.

Sladila, ki se jim moraš izogibati
Mednje spadajo aspartam, neotam, sukraloza, acesulfam K, ciklamat, saharin in rafiniran sladkor.

Beri etikete!!!
Znanstveniki vse bolj opozarjajo, da se moraš naučiti brati etikete, ki jih vidiš na izdelkih. Ni težava, da si sem ter tja privoščiš kakšen sladkor, problem je, če uživaš veliko pripravljene hrane, ki že vnaprej vsebuje 'nevidni' sladkor. Takšni izdelki imajo po navadi lahko tudi označbe 'manj maščob', kar pa ne pomeni, da ne vsebujejo sladkorja. Zato bodi še posebej previdna in vedno izdelek, ki si ga izbereš za malico (tudi če gre samo za sadno skuto, jogurt ali kakšen toast), podrobno preuči. Pomembno je namreč, da v svoje telo dodatno ne vnašaš sladkorja, saj je znanstveno dokazano, da od njega lahko postaneš celo odvisna.