vunjak 2 Odkrito.si

Boleči spomini Dejana Vunjaka: z mislijo nanj ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 21. avgusta

prosperity spell Petisvet

Astro nasveti: od 20.8. do 26.8.2018

Mala malina 1 Svet24.si

FOTO: Za trenutek se je še predramila … Ko jo ...

sir egipt Svet24.si

FOTO: Arheologi našli tole čudo: ugotovili, da ...

Justin Bieber Najstnica.si

To je Bieberjev dojenček

Jure in Alenka Kosir Njena.si

Zaradi tega Alenka Košir še vedno joka

Spanec ti pomaga pri hujšanju

Spanec prinaša številne pozitivne posledice.

Si ti ena izmed tistih, ki večere rada preživiš pred televizijo ali za računalnikom, na to, da moraš iti spati, pa kar pozabiš. Kljub temu, da zjutraj nekoliko težje vstaneš, dan vseeno preživiš brez večjih težav. Dejstvo, da spiš premalo in po možnosti še slabo, nate nima prevelikega vpliva. No, vsaj ti misliš tako. 

Dober in kvaliteten spanec, ki je pogojen tudi z njegovo dolžino, je zate zelo blagodejen. Obstajajo številne pozitivne posledice tega in številne negative, ki jih prinese negativen odnos do spanca. Med pozitivnimi je tudi dejstvo, da ti sam spanec pomaga pri hujšanju. To seveda ne pomeni, da če boš vsak dan spala 15 ur, to še ne pomeni, da bodo kilogrami skopneli. Sam spanec pomaga pri določenih stvareh, ki posledično vplivajo tudi na zdravo telo in na samo hujšanje. Tako recimo vzdržuje raven tvojih hormonov, ki ti vzbujajo apetit, recimo inzulin. Ti hormoni so vznemirjeni, ko je spanec prekratek in tako ne vedno, kako morajo delovati. Če pa je spanca dovolj, delujejo normalno in ti ne vzbujajo želje po hrani, ki je v resnici ne potrebuješ. 

Spanec uravnava tudi raven sladkorja v krvi. Če spanca ni dovolj, se lahko razvijejo bolezni, ki so z njo povezane, recimo najbolj pogosta sladkorna bolezen. Seveda pa se sam spanec tudi bori proti debelosti. Veliko študij je že pokazalo, da tisti, ki slabo ali premalo spijo, hitreje trpijo zaradi debelosti. Zakaj? Če nisi naspana, nimaš energije za telovadbo in boš hitreje poprijela za nezdravo hrano, saj boš mislila, da te bo napolnila z energijo, ali pa se ti ne bo dalo razmišljati o tem, da bi pojedla kaj zdravega. 

Če si se odločila, da boš do poletja oblikovala postavo, potem prični s spanjem! To bo odličen začetek.