zvezdana-mlakar-5 Odkrito.si

V popolni tajnosti: Zvezdana Mlakar presenetila s ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 22. maja

jagode Petisvet.si

Se vam v sanje kdaj prikrade sadje? Hmmm, zanimivo...

heinz-christian strache Svet24.si

Oglasil se je Strache: trdi, da bo razkrinkal ...

Ulrika Jonsson Svet24.si

Televizijska voditeljica po 11 letih zakona: v ...

FOTO3 Iris Mulej in Admir Becic Njena.si

Iris Mulej postala mamica najtežjega dojenčka

nejc Njena.si

Presenečenje: Nejc v šov ni prišel po ljubezen

Stres prve menstuacije

Brez skrbi, stopaš v drugačno obdobje svojega življenja.

Panika, ki jo doživiš ob prvih krvavih madežih na spodnjih hlačkah, mora biti odveč. To je nekaj, kar mora doživeti vsako dekle, saj je to del telesnega procesa odraščanja in dejstva, da se tvoje telo prične pripravljati na odraslo življenje. Tega s ene smeš sramovati in o tem se moraš pogovarjati. 

S prvo menstruacijo se srečaš tam okoli 11.–14. leta, seveda pa se ti lahko zgodi že kako leto prej ali kakšno leto pozneje. Brez panike, prišla bo, saj mora priti. Njen prihod je odvisen od stopnje razvoja, prehrane, teže … Običajno pride skupaj z rastjo prsi in prvimi sramnimi dlakami. Nikoli pa te ne sme skrbeti, če imajo druge menstruacijo pred teboj, ker ta zagotovo ni povezana s starostjo ali odraslostjo. Če si že nekoliko starejša, tam okoli 17. leta, menstruacije pa še nimaš, to omeni svojemu osebnemu zdravniku, ki ti bo znal svetovati. Čeprav si menstruacijo že dobila, ni nujno, da bo ta redna. Še več, med prvo in naslednjo lahko mine tudi leto dni, a nič zato. Veliko dekletom se menstrualni cikel uredi šele okoli 20. leta, poprej pa imajo le redke redne cikle. Ker povprečni traja 28 dni, od tega pa je 5–8 dni namenjenih menstruaciji (odstopanja so lahko enotedenska), se boš kmalu zavedala, da ti do takega reda manjka še kakšno leto, ki bo prišlo z odraščanjem.

Z menstruacijo lahko pridejo tudi bolečine ali slabost. Ker je menstruacija hormonskega izvora, je teden pred njo in med njo hormonsko kar naporen. Tvoje počutje lahko zelo niha, od veselih trenutkov do globokega joka. Na tvojem obrazu se lahko pojavi še več mozoljčkov, bolečine v glavi so pogoste, počutiš se napeto, včasih boš imela tudi občutek, da si se zredila za kak kilogramček, a verjemi, da je to le občutek, ki ga ustvari bližajoča se menstruacija.

Med menstruacijo moraš biti pozorna na osebno higieno. Predvsem moraš biti pozorna pri uporabi tamponov ali vložkov. Sama moraš izbrati tisto zaščito, ki ti bolj ustreza. Tamponi menstruacijo vpijejo prej, vložek pa daš na spodnje perilo. Oboji obstajajo v različnih velikostih. Pri prvih menstruacijah lahko uporabljaš manjše tampone in vložke, pozneje pa moraš uporabljati večje. Nobenega pravila ni, ki bi govoril o tem, kaj izbrati. Pomembno je samo to, da ponoči uporabljaš vložke, saj med spanjem tamponov ne moreš menjati, in da tako tampone kot tudi vložke redno menjaš, da ne pride do kakšne bakterijske okužbe. Seveda pa moraš v vse to vključiti tudi redno prhanje z naravnimi mili.