nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Kaj je to thrifing?

19. 10. 2023; 02.27
Avtor: K.M.
thrifting, reciklaža

thrifting, reciklaža foto: Profimedia

V zadnjih letih, ko se svet poskuša premakniti v bolj zeleno smer, se z njim premika tudi moda. Vsaj poskuša se. Tako je vse bolj popularen postal ‘thrifting’ Kaj to sploh je?

Thrifting je kupovanje (rahlo) rabljenih predmetov, predvsem oblek, ki so še vedno uporabne in ni z njimi nič narobe. Thriftaš lahko v trgovini z rabljenimi stvarmi, na garažni razprodaji ali pa na boljšem sejmu. Poleg tega, da tako okolju ne škoduješ, s takim kupovanjem manj škoduješ tudi svoji denarnici, saj je kupovanje iz druge roke cenejše kot kupovanje v trgovinah. Thrifting je zabaven, ker nikoli ne veš, kaj boš našla, moraš biti optimistična in dobro pregledati vsak kot trgovine. Vedno je zanimivo videti, kaj boš našla, in si predstavljati, kakšno zgodbo ima ta kos od prej. Ljudje, ki thriftajo, so običajno tudi zelo kreativni, saj kose, ki jih najdejo, prilagodijo svojemu osebnemu stilu in trendom, ki so trenutno aktualni.

Za thriftanje si je treba vzeti veliko časa, saj se je mogoče med vsemi stvarmi zelo hitro zamotiti. Nikoli ne veš, kaj boš našla, lahko najdeš zelo veliko stvari, včasih pa je tvoj obisk neuspešen in ne najdeš ničesar, kar bi ti bilo všeč. Za thrifting ni točno določeno, kdaj se splača kupovati, kot je to v nav - adnih trgovinah, ampak je čisto vse odvisno od tega, kdaj bo nekdo v trgovino prinesel nekaj, česar več ne potrebuje, tebi pa bo všeč. Če želiš biti izredna thrifterka, trgovino obišči pogosteje, saj lahko v ponedeljek najdeš čisto drugačne kose, kot si jih videla v petek.

Med iskanjem oblek lahko najdeš tudi kakšen izredno kul vintage kos, ki ga sploh več ne proizvaja - jo. Lahko najdeš celo kos kakšne znamke, ki je v resnici dražja, ti pa jo dobiš po ugodnejši ceni. S kupovanjem rabljenih oblek bi veliko manj oblačil letno pristalo na smetiščih, saj vsaka oseba v povprečju na leto odvrže več kilogramov oblek. Če bi jih dala trgovinam ali pa v do - brodelne namene, bi jih lahko nosilo še več ljudi. Ne pozabi, tudi sama lahko kose oblačil, ki ti niso več všeč, odneseš v prodajo. Verjetno bo kos, ki si se ga naveličala, všeč nekomu drugemu.

prejšnji članek
Nega kože v hladnih mesecih
Lepotičenje
Nega kože v hladnih mesecih
naslednji članek
Jesen je čas za kavbojke
Lepotičenje
Jesen je čas za kavbojke
Preberite tudi