Fotografija Gashi Svet24.si

22-letna Mihaela je odšla neznano kam

ana, mihail-presnov Svet24.si

FOTO: Ana in njen bratec umirala v skrinji, medtem...

irwin-jacobs Svet24.si

Medicinska sestra odkrila trupli poslovneža in ...

pozar simic pl Reporter.si

Ali bo šef Fursa Ivan Simič pregledal sumljive ...

marjan dikaucic bobo2 Necenzurirano

Minister bi gradil hišo, a ne bi plačal ...

Princ Charles Odkrito.si

Princ Charles - Zlomljen. TO je razkril!

zahovic mm Ekipa24.si

ZLATKO ZAHOVIĆ o razmerah v LJUDSKEM VRTU: Da, z ...

To so 3 sestavine, ki jih za nego kože priporoča dermatologija

Si želiš izbrati primerne izdelke za tvoj tip kože, pa ne veš kje začeti? Za nasvet smo vprašali dermatologinjo Ano Škoberne, dr. med., specialistko dermatovenerologije, ki razloži osnove nege kože in govori o pomembnih sestavinah v kozmetičnih izdelkih. Predstavi tudi ceramide, o katerih se zadnje čase veliko govori. Tako boš dobro opremljena z znanjem za takrat, ko se naslednjič odpraviš v lekarno po kozmetične izdelke.

Ali svojo kožo poznaš dovolj dobro?

Ali svojo kožo poznaš dovolj dobro?

Foto: Profimedia

Zakaj je nega kože pomembna?

Na kožo vplivajo dejavniki zunanjega okolja (npr. veter, mraz, UV žarki) in notranjega okolja (bolezni, ki jih prebolevamo ali stanja, ki jih podedujemo). Te lahko oslabijo zaščitno pregrado kože v njeni povrhnjici. Obnovimo jo lahko s primernimi izdelki za umivanje in nego kože, proces pa traja približno 3-4 tedne.

Kaj so ceramidi in zakaj so za kožo pomembni?

Ceramidi so najpomembnejši del zaščitne pregrade kože. Če jih je dovolj, koža izgleda zdrava, če pa nam jih primanjkuje, pa je koža suha in razpokana. Pomanjkanje ceramidov v koži povezujemo tudi z nekaterimi stanji kože, kot so akne, atopijski dermatitis in rozacea (rdečica). Zato izdelki za nego kože, ki vsebujejo ceramide, pomagajo obnavljati kožno pregrado. Na ta način koža ne izgublja toliko vode, kar poveča vlažnost in lepši izgled.

škoberne.jpg
Ana Škoberne, dr. med., specialistko dermatovenerologije
Promocijski materialLahko vlažilne izdelke s ceramidi uporabljam tudi, če je moja koža nagnjena k aknam?

Akne so bolezen kože in velikokrat je za izboljšanje stanja potrebna terapija, ki povzroči pojav suhe kože in luščenje. Vlažilne izdelke zato priporočam kot dodatek k negi take kože. Ko se bo izboljšala kožna pregrada, se bo izboljšala tudi osnovna bolezen (akne).

Katere sestavine še priporočate v izdelkih za nego kože?

Hialuronska kislina ima to moč, da lahko skupaj veže velike količine vode, zato koži povrne vlago in jo s tem naredi bolj gladko. Niacinamid pomaga pri nastanku ceramidov v koži in ima obenem pomirjujoč učinek na kožo. Ti dve sestavini in ceramidi pomagajo obnoviti kožno pregrado in izboljšajo vlažnost kože. To koristi vsem tipom kože.Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri izdelkov za nego kože?

Ker je na policah toliko izbire, priporočam previdnost. Izdelki, ki se ne penijo, se lažje sperejo s kože in s tem tudi manj dražijo zaščitno plast kože. Če imaš občutljivo kožo, je zelo pomembno, da uporabljaš izdelke brez dišav, da je ne izsušiš dodatno in preprečiš nastanek vnetja. Izdelki s primernimi sestavinami kožno pregrado obnavljajo hitreje in pomagajo pomiriti težave s kožo.