jan in tilen klobasa 1 Dobra karma

Dvojčka Klobasa po Kmetiji to poletje zajemata z ...

severina Svet24.si

Severina je okužena, sina predala očetu

IGOR KRŠINAR 2 Reporter.si

VIDEO: Igor Kršinar v oddaji V zakulisju: No, pa ...

policija, slovenska policija, marica, splošno Svet24.si

Prijeli 47-letnega Martina Z., ki je osumljen ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Hojs z novim navodilom nad NPU

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj razkrila svojo večno ljubezen

Bleščeč nasmeh

Pri videzu so zagotovo zelo pomembni zdravi zobje, saj ni lepšega, kot je nasmejano samozavestno dekle. Ti dovolj skrbiš za zdravje svojih zob in lep nasmeh?

Nasmeh

Nasmeh

Foto: Dreamstime

Prehrana

Na zdravje tvojih zob in celotnega telesa močno vplivata tudi prehrana in higiena po vsakem zaužitem obroku ali popiti pijači. Zavedati se moraš, da vsaka jed v tvojih ustih ne sproži enakih procesov, kar pomeni, da lahko neko zdravo živilo bolj vpliva na to, da so zobje nezdravi, kot morebiti košček čokolade. »Tudi zdrava hrana (na primer sadje – citrusi) v velikih količinah negativno vpliva na zobe, saj močne kisline poškodujejo zobno sklenino. Ljudje, ki uživajo veliko limonade, naj si po pitju splaknejo usta z vodo, da nevtralizirajo kisline v ustih,« je za nas povedala Tea Bon Gorički iz klinike Juventina. Seveda je poudarila, da ima na slabo stanje v ustni votlini velik vpliv hrana, polna enostavnih sladkorjev (sladke in gazirane pijače, sladkarije ...), saj se lepi na zobe. 
Kako s hrano poskrbiš za bolj zdrave zobe? Uživaj veliko hrane, bogate z vitamini, minerali in antioksidanti (korenje, jagode, blitva, ohrovt, paradižnik, zelena solata in na splošno hrana, polna vitamina C). 

Kako skrbeti za ustno higieno?
Seveda je najpomembnejše redno čiščenje zob. Če nimaš možnosti, da si jih po obroku očistiš s krtačko, je priporočljivo, da jih vsaj temeljito izpereš z navadno vodo. Sicer pa moraš biti pri umivanju zob zelo natančna, si vzeti kakšno minuto več, ne pozabi pa niti na masažo dlesni. Ker ščetka ne doseže vse prostorov med zobmi, ne pozabi niti na uporabo zobne nitke. Poleg prehrane in ustne higiene je pri zdravju zob zelo pomembno tudi splošno stanje posameznika in stanje stresa, s katerim se spopada. Pomemben vliv pa ima tudi genetika. »Ob enakih zunanjih okoliščinah imata lahko dve osebi popolnoma različno stanje v ustni votlini,« poudarja zobozdravnica. 

Kdaj obiskati zobozdravnika?
Ko se pojavi bolečina v predelu dlesni ali zob, je že prepozno, saj to že kaže na bolezensko stanje. Zato so zelo pomembni redni obiski pri zobozdravniku. »Zdravim – brez kariesa ali parodontalne bolezni – se obisk zobozdravnika priporoča enkrat na leto. Preventivni pregled omogoči odkritje začetnega kariesa, čiščenje oblog, kajti tudi če nimamo vidnega zobnega kamna, je ob zobeh biofilm, v katerem je velika količina bakterij,« nam je zaupala Tea Bon Gorički in dodala, da je, če ima posameznik bolezen zob ali kakšno drugo bolezen (tak primer so onkološki bolniki), obisk priporočen v krajših časovnih razmikih.