favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Imaš težave s kožo?

11. 9. 2019; 09.00
Avtor: A.K.
dreamstime_m_112471350, maska za obraz

Maska za obraz foto: Dreamstime

Mozolji, ogrci in akne so najpogostejše težave kože, s katerimi se ubadajo najstniki. Če jih imaš tudi ti, beri naprej.

Nekaterim pomagajo dragi preparati, ki obljubljajo, da bodo očistili kožo in jo naredili lepo, gladko in sijočo, pri večini pa rezultati niso ravno odlični. Vendar to ne pomeni, da se moraš sprijazniti s tem, da bo takšna koža del tvojega vsakdana. Res je, čez noč ne bo postala popolna, a če boš vztrajala in se držala priporočil, se bo sčasoma stanje izboljšalo in takšno tudi ostalo. Pri tem pa je še najbolje, da ne boš nič zapravila. 

Upoštevaj najpomembnejše pravilo
Zlato pravilo, ki ga moraš upoštevati, je redno odstranjevanje ličil pred spanjem. Koža mora ponoči dihati, to pa ji ličila preprečujejo, zato se pojavljajo tako mozolji kot ogrci. Če ne uporabljaš odstranjevalca ličil, ga lahko nadomestiš z olivnim oljem na vatirani blazinici, ki bo odstranilo ličila in umazanijo z obraza. 

Maska za obraz foto: Dreamstime


Sončni žarki
Vse leto uporabljaj sončno kremo. Če želiš koži prihraniti zgoden nastanek gub in predvsem če želiš kožo obvarovati pred sončnimi žarki, potem jo zaščiti s sončno kremo. Tudi ob oblačnih dnevih in pozimi ne pozabi nanjo. Priporočamo ti, da ves čas uporabljaš faktor 30. 

Si, kar ješ
Zapomni si: vse, kar poješ, se kaže na tvoji koži. Če boš jedla sveže sadje, zelenjavo, beljakovine in vitamine, bo tvoja koža lepa. Če boš zaužila dovolj vitamina C, malo nezdravih maščob in sladkorja, bo tvoja koža gladka brez mozoljev, ogrcev in aken. Še posebej priporočamo riž, ovsene kosmiče in jabolka. Ne jej pekočih, fermentiranih, slanih in ocvrtih živil. 

Gibanje oziroma rekreacija je obvezna
Redno se gibaj. Tek, hitra hoja in joga bodo pospešili tvoj krvni obtok, telo pa bodo tudi pomagali očistiti toksinov. Oglej si svoj obraz po opravljeni vadbi in videla boš, kako pravzaprav sije. Po vadbi naredi piling obraza, nato pa nanj nanesi karitejevo maslo ali olivno olje, da kožo dobro navlaži. 

Joga foto: Dreamstime


Lepotni spanec
Poskrbi, da boš vsak dan spala vsaj 8 ur. Če boš spala manj, bo tudi tvoja koža videti utrujena, zjutraj te bodo na obrazu pričakali še podočnjaki. Zato raje ne tvegaj. Pomagaš si lahko tudi z medom. Dvakrat na teden ga nanesi na obraz, saj bo pomiril razdraženo kožo. Pred odhodom v posteljo ne pozabi kože na obrazu dobro navlažiti. Če imaš suho kožo, ne uporabljaj odstranjevalca ličil, ki vsebuje alkohol. Izogibaj se tudi vroči vodi, ki še bolj izsušuje, in na kožo nanesi vlažilno kremo in

Ključ je v hidraciji


Hidriraj se. Popij veliko vode, najmanj osem kozarcev. Jej veliko sadja in zelenjave, saj vsebujeta veliko vode, še posebej lubenica, kumare, pomaranče, jagode, grozdje in zelena solata. Ne pozabi si umiti obraza tudi vsak dan pred spanjem in po njem.

Adijo, akne
Trikrat na dan si speri obraz s toplo vodo in nežno zmasiraj obraz s krožnimi gibi. Preveri tudi, ali ima tvoj odstranjevalec ličil alfa- ali betahidroksilno kislino. Nežno osuši svoj obraz z brisačko, nato uporabi losjon, ki vsebuje benzoil peroksid, ki je izjemno učinkovit zaradi antibakterijskih snovi. Ne stiskaj si mozoljev, ker lahko to povzroči rdečico, zatekanje in celo brazgotino. Če čutiš, da bo na tvojem obrazu kmalu nastal mozolj, samo dobro očisti ta predel in nanj za deset minut položi že uporabljeno čajno vrečko zelenega čaja. 

Obrni se na naravne sestavine
Za nego kože uporabljaj čim bolj naravne sestavine iz domače kuhinje. Potrebuješ le 2 žlici čičerikine moke, pol čajne žličke kurkume in malo mleka ali vode. To je odlična zmes za nego tvoje kože. Ajurveda prisega celo na dihanje; to naj bi namreč brisalo mozolje z obraza, saj lahko s pravilnim dihanjem zmanjšamo stres, ki je povzročitelj večine mozoljev. Poglej si tudi naravne recepte za lepšo kožo, veliko nasvetov lahko najdeš tudi na spletu, nekaj pa smo jih pripravili tudi mi.

Ovsena kaša z jabolki foto: Dreamstime


Domača maska za mozolje, ogrce in akne

1. Ovseni kosmiči in kokosovo olje

Potrebuješ:
- 3 žlice ovsenih kosmičev
- četrt jogurtovega lončka tople vode
- žlico kokosovega olja

Postopek:
Vse sestavine zmešaj v manjši posodici. Obraz in vrat si umij s toplo vodo, nato zmes nanesi na obraz. Učinkuje naj 15 minut, nato jo s krožnimi gibi vsaj dve minuti nežno masiraj, potem jo izperi s toplo vodo. 

2. Avokado in vitamin E

Potrebuješ: 
- olje vitamina E
- avokado

Postopek:
Zmečkaj avokado, ki si mu predhodno odstranila pečko in lupino. Dodaj mu žlico olja vitamina E in dobro zmešaj. S toplo vodo si umij obraz in vrat ter nanesi masko. Po 15 minutah jo odstrani s toplo vodo, potem si obraz umij še z mrzlo vodo, da zapreš pore. 

3. Med, oves in mleko

Potrebuješ:
- 3 žlice ovsa (najbolje, da ga zmelješ)
- žlico mleka
- žlico medu

Postopek:
Vse sestavine zmešaj v gosto pasto. S toplo vodo si umij obraz in vrat. Pasto nanesi na kožo in pusti učinkovati 15 minut. Izperi s toplo vodo in si obraz umij še z mrzlo. 

4. Soda bikarbona in kokosovo olje

Potrebuješ:
- žlico kokosovega olja
- žlico sode bikarbone

Postopek:
Oboje zmešaj v manjši posodi, da dobiš gosto pasto. Umij si obraz in vrat ter  nanju nanesi pasto. Pusti učinkovati 15 minut. S krožnimi gibi dve minuti masiraj obraz, nato masko izperi s toplo vodo, pozneje pa še z mrzlo.

prejšnji članek
Kaj jesti med učenjem?
Obsedena!
Kaj jesti med učenjem?
naslednji članek
Kylie Jenner jih obožuje
Lepotičenje
Kylie Jenner jih obožuje
Preberite tudi