mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

14 zanimivih dejstev o parfumih

26. 1. 2018; 04.00
Avtor: Ana/Top! Za najstnike!
parfem
Vsaka punca ima zagotovo doma vsaj en parfum, ki ga uporablja vsak dan ali le ob posebnih priložnostih. Mi smo zate zbrali nekaj zanimivih dejstev o parfumih in nasvetov, da bo tvoj parfum obstojnejši.

1. Dolga zgodovina parfumov
Parfume so menda prvi uporabljali stari Egipčani, in sicer za vsakdanjo rabo, verske obrede in pogrebe. Višji sloji so uporabljali arome, kot je lilija, in s tem pokazali svoj status. V Perziji je bila uporaba parfuma povezana s političnim udejstvovanjem. Parfume, stare 4000 let, pa so odkrili na Cipru, kjer so uporabljali mešanice koriandra, sivke, rožmarina, mirte in lovorja.
2. Parfumi za širšo uporabo
Parfume za širšo uporabo so začeli leta 1190 izdelovati v Parizu, in takrat se je parfumerija izredno razširila.
3. Koliko parfumov lahko vohamo?
Po treh različnih parfumih bo tvoj nos nehal razlikovati dišave. Zato si moraš takrat vzeti premor. Svoj nos lahko »sčistiš« tako, da greš ven in se nadihaš svežega zraka, lahko pa vonjaš zrna kave ali povohaš kožo na svoji roki, kjer ni parfuma.
4. Najdražji parfum na svetu


Najdražji parfum je Clive Christian’s Imperial Majesty, ki stane vrtoglavih 195 tisoč evrov za 500 ml.
5. Naravne dišave
Veliko dišav obstaja v naravi, izolirajo pa jih iz vseh delov rastlin. Tako so parfumska olja pridobljena iz korenin, listov, cvetov, plodov, sadežev, lesa ...
6. Sestavine živalskega izvora
Parfumi so nekoč vsebovali tudi sestavine živalskega izvora, zdaj pa jih iz etičnih razlogov izdelujejo sintetično. Živalske »dišave« so mošus, ambra, vonj po satovju.
7. Dve najbolj uporabljeni sestavini
V parfumeriji sta največkrat uporabljeni esenci vrtnice in jasmina.


8. Kako postati parfumer?
Postati pravi parfumer je izredno težko. Dobri parfumerji so znani po zelo dobrem zaznavanju vonjev. Na enem od testov, ki ga morajo opraviti na začetku svoje poti, parfumerji dobijo vonj, ki je sestavljen iz 250 različnih not, prepoznati pa morajo vsako posebej. Zato je na svetu samo okrog 50 pravih parfumerjev.
9. Najdražji nos
Najdražji nos seveda pripada parfumerju. Jean Charles je svoj nos zavaroval za približno 900.000 evrov. Še zanimivejše dejstvo o njem pa je, da je, čeprav je proti koncu svojega življenja izgubil voh, še vedno ustvarjal neverjetne parfume – eden najbolj znanih je zagotovo Miss Dior.
10. Napaka pri nanosu parfuma
Velikokrat pri nanosu parfuma delamo napako: ko ga po popršimo na zapestje, z drugim zapestjem podrgnemo po njem. To je velika škoda, saj tako uničimo parfum, da je obstojen manj časa.
11. Parfum na vsakem diši drugače


Verjetno si že kdaj opazila, da je parfum, če sta s prijateljico uporabili istega, na vsaki dišal drugače. To se zgodi zato, ker imamo na koži različne snovi, s katerimi se parfum pomeša in odda specifičen vonj.
12. Eau de Parfum in Eau de Toilette – parfumska in toaletna voda
Verjetno si že opazila, da na večini parfumov piše toaletna voda. Toaletne vode se od pravih parfumov razlikujejo v tem, da imajo manj parfumskih olj in so zato cenejše, vendar tudi manj obstojne. Parfumske vode so dražje, saj imajo več parfumskih olj, so pa zato tudi obstojnejše.
13. Najbolj znan parfum
Eden najznamenitejših parfumov je zagotovo Chanel n5. S pomočjo parfumerja je Coco Chanel ustvarila enega najbolj znanih vonjev, ki ga še vedno obožujejo ženske po vsem svetu. Coco je ob tem parfumu povedala, da je bil to zanjo parfum, na katerega je čakala, parfum, ki se ni mogel primerjati z ničimer drugim. To je bil ženski parfum z vonjem po ženski. V parfumu so ujeti vonji jasmina, vrtnice, sandalovine in vanilje.
14. Kam nanesti parfum, da je dlje obstojen?
Na lase, saj so na lasišču stalno prisotne maščobe, ki bodo ujele vonj, za ušesa, na vrat, notranjo stran komolcev, zapestja, zadnjo stran kolen in na gležnje. Prav tako lahko vonj parfuma na svoji koži podaljšaš tako, da jo, preden naneseš parfum, namažeš z vlažilno kremo. Prav tako pa lahko parfum popršiš po svojih oblačilih.

prejšnji članek
Marko Hriberšek: Od igranja s konjsko grivo do sanjskega poklica
Lepotičenje
Marko Hriberšek: Od igranja s konjsko grivo do sanjskega poklica
naslednji članek
Tako Gigi Hadid svojemu fantu izkazuje naklonjenost!
Obsedena!
Tako Gigi Hadid svojemu fantu izkazuje naklonjenost!
Preberite tudi