nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Stran z mozolji!

18. 8. 2018; 12.00
Avtor: K.M.
nega koza mozolj

foto: Profimedia.

Zaradi drugačnega razmerja hormonov v času pubertete lahko na tvoji koži nastanejo mozolji, ki utegnejo biti precej nadležni.

Mozolji so pravzaprav vnetna bolezen kože. Po navadi se te nadležne pikice pojavijo predvsem na tistih predelih, kjer imaš veliko lojnic. Pojavijo se, kadar se izločanje hormonov spremeni in pride do različnega ravnovesja v telesu. Mozolji lahko nastanejo zaradi dednosti, lahko pa so tudi posledica stresa, ki pride s tvojim načinom življenja. Pravzaprav lahko do mozoljev pride tudi takrat, kadar je tvoj imunski sistem preobčutljiv. Mozolji se prav tako lahko pojavijo ob stiku kože z različnimi kemikalijami ali pa nastanejo z izločanjem maščobnih kislin. Pri nekaterih se lahko celo pojavijo zaradi uporabe določenih kemičnih sredstev, zato se najprej prepričaj, da nisi na kakšno sredstvo alergična ali da kakšno sredstvo ne vpliva negativno na tvojo kožo.

Obstaja več vrst mozoljev, ki jih delimo na blage, srednje in hude. Pri prvi vrsti se pojavijo odprti in zaprti ogrci le po obrazu, ki so lahko posamezni ali številčni pri srednje aknasti koži. Pri hudem vnetju se mozolji lahko zagnojijo, vendar jih nikakor ne smeš stiskati, saj bi s tem svoje stanje samo še poslabšala.

Dobra novica je ta, da se mozolji približno v 60 odstotkih pozdravijo sami od sebe. Toda nič ne skrbi, tudi če spadaš med 40 odstotkov tistih, ki imajo z mozolji večje težave. Zdaj na trgu obstaja zares veliko različnih kozmetičnih pripomočkov, s katerimi bo tvoje spopadanje z njimi precej lažje. Če imaš z mozolji res težave, moraš biti pri zdravljenju zelo potrpežljiva, saj se pravi rezultati pojavijo šele po nekaj mesecih. Nikar ne obupaj, če boš imela na začetku zdravljenja mozoljev nekoliko več, saj je to povsem normalno.

Nanje lahko vplivaš tudi s pravilno nego svoje kože in svojega telesa. Včasih lahko dobiš več mozoljev, kadar ješ mastno ali prekajeno hrano, lahko pa se ti pikice pojavijo tudi po konzervirani ali močno začinjeni hrani. Sladkarije in gazirane pijače niso najbolj priporočljive, čeprav hrana in pijača po navadi nista glavni vzrok za nastanek mozoljev.


Na aknasto kožo vpliva tudi vitamin A, ki ga boš našla v zeleni solati, paradižniku in špinači. Kožo varuje tudi vitamin B, ki ga najdeš v kvasu, zato je priporočljivo, da poješ za oreh velik odmerek kvasa na dan.

prejšnji članek
Smokey eyes so še vedno IN
Lepotičenje
Smokey eyes so še vedno IN
naslednji članek
Česa ti fantje ne upajo povedati?
Moj life
Česa ti fantje ne upajo povedati?
Preberite tudi