Prvi obisk kozmetičarke

Kaj lahko pričakuješ?

Foto: Profimedia.

Vse, kar želiš vedeti o negi aknaste kože v kozmetičnem salonu.

Ob prvem obisku rešiš evidenco, kjer te kozmetičarka temeljito izpraša o tvojih življenjskih navadah, kot na primer: kaj ješ, s čim se ukvarjaš, ali si na kaj alergična, katere izdelke za nego kože uporabljaš … To evidenco potem hrani za naslednje obiske.

Kožo očisti in nevtralizira s tonikom in jo pod povečavo podrobno pregleda:
- preveri občutljivost kože na dotik,
- preveri občutljivost pripravkov – na dlan ali dekolte ti nanese manjšo količino izdelka, ki ga bo uporabila na obrazu; tako preveri morebitne reakcije na izdelek,
- opravi test za ugotavljanje mastnosti kože,
- opravi test za ugotavljanje stanja por in žil,
- preveri napetost kože – tonus oziroma količino vode,
- preveri debelino kože,
- preveri barvo in prekrvljenost,
- preveri stanje gub – gube so lahko mimične ali starostne,
- preveri poraščenost,
- preveri pigmentacijo,
- ugotovi tip kože – koža je lahko normalna, suha, mastna ali mešana.


Aknasta koža je praviloma mastna ali mešana. Za mastno kožo so značilne široke, vidne pore s povečanim izločanjem loja. Koža se mastno sveti in je različno občutljiva na zunanje in notranje dražljaje. Mešana koža je mastna na predelu T (čelo, nos, brada), drugod pa je suha.

1. Glede na tip kože izbere luščilno sredstvo, s katerim odstrani odmrle celice z obraza.
2. Sledi segrevanje in vlaženje kože s posebno pripravo, ki puha paro, imenovano vapozon, čajnimi oblogami ali masažo. S tem doseže, da se pore razširijo in mozolji omehčajo. Tako je koža pripravljena za globinsko čiščenje oziroma stiskanje mozoljev. Pri tem kozmetičarka uporablja svoje prste in tanko iglo.
3. Ko je globinsko čiščenje končano, kožo nevtralizira (povrne naravni pH kože) s tonikom, jo nahrani z masko in navlaži s kremo.
4. Na koncu ti bo podala še veliko koristnih nasvetov o tem, kako moraš negovati svojo kožo in kateri izdelki so zanjo najprimernejši.
Kozmetični saloni se nekoliko razlikujejo med seboj in morda bo tvoja kozmetičarka izpustila kakšno stvar. Praviloma pa obisk kozmetičarke vsebuje vse, kar je zgoraj zapisano.