oven Dobra karma

Astrologija: za vročekrvnega Ovna morate biti ...

ženska, bolnišnica Svet24.si

22-letna Tea vendarle lahko objela psičko: "Ob ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

denar, politika, gospodarstvo Svet24.si

Drugi paket pomoči: krediti namesto subvencij, ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Za kaj se danes predvsem uporabljajo socialna omrežja, kaj pomeni sexting?

Za kaj se danes predvsem uporabljajo socialna omrežja, kaj pomeni sexting?

Datum zapisa: 17.03.2019

Opozorilo!!!

V blogu bodo zapisane stvari, ki niso primerne za mlajše otroke. V njem bom ozaveščala mlade o pojavu, ki je zelo aktualen.Če se izogibaš člankov o spolnosti, potem bloga raje ne beri.

Danes sem gledala zelo dober dokumentarec, ravno na to temo. V angleščini je naslov »Addicted to sexting.« Spreletelo me je, da bi lahko napisala blog na to temo.Takšne teme ne bi smele biti tabu! Film govori o tem kaj ta pojav sploh je, kdo to počne, zakaj, kakšne so prednosti in slabosti. O tem bom pisala tudi jaz.V Sloveniji se o takšnih situacijah premalo pogovarjamo. S tem mislim, da smo premalo ozaveščeni o posledicah.

Naj te vprašam.Na kaj pomisliš, ko ti omenim aplikacije – Tinder, snapchat?

Tinder. Aplikacija, ki se bi naj uporabljala za dopisovanje, spoznavanje novih ljudi in zmenke.Vendar jo ljudje uporabljajo za drugačne namene.Kaj mislim s temi nameni pa mislim da zelo dobro razumeš.

Snapchat-najlažja oblika komunikacije.Prijatelju pošlješ sliko, ki izgine po določenih sekundah. Vsi mladi vemo kako deluje snapchat. Zato ne bom o tem pretirano filozofirala. Prav tako vem, da veš, da »schreenshotanje« slik ni tako nedolžno, kot si mislimo, da je.

Veš, da so lahko tvoje fotografije poslane komurkoli in kadarkoli.

Kaj pomeni sexting?

Gre za pogovor o spolnih odnosih pošiljanje takšnih in drugačnih fotografij.Poglej si naslednje videoposnetke:

https://youtu.be/RWxAimnKupE

https://youtu.be/IwdPTDLi7I4

5040582c9c7264072119754e8d7e0a97.jpeg

Tukaj gre za zelo intimne zadeve. Osebo moraš res dobro poznati, ji zaupati. Če osebe ne poznaš ti lahko ta zabava uniči življenje. Tip ti bo rekel, da za vajino dopisovanje in fotografije ne bo vedel nihče, naslednji hip bodo za dopisovanje vedeli vsi njegovi prijatelji.

Če se že greš to vsaj tipa res dobro spoznaj. Nekdo, ki se bo s teboj pogovarjal samo zaradi takšnih slik te pač ni vreden.Fantu postavi meje! Če ti je samo do takšnega pogovora mu to povej.Nihče te ne more v nič prisiliti. Četudi te prepričuje v to, da slik ne bo pokazal nikomur, temu ne nasedaj.

https://youtu.be/OKkSOUxUN4o

Nekateri bi naj bili od takšnega dopisovanja celo odvisni.Normalno bi bilo, da si za osebo vzameš čas, greš z njo ven in ko osebo res dobro poznaš v živo počneš takšne stvari z njo. Zakaj virtualno, če resnično življenje dogaja okoli nas. Vse je odločitev posameznika, ampak takšno je moje mnenje.

Veš, da ima »Sexting« tudi svojo zgodovino?

Včasih so si morali ljudje pošiljati tovrstna pisma, kasneje preko pošte, prej preko golobov.

Kasneje bi naj celo dali razvijati slike in si jih bi naj pošiljali preko pošte.

834147048d0960aad15ac9e7c4a0742a.png

Tovrstno dopisovanje ima celo svojo statistiko. Najdeš jo na spodnjem linku:

https://www.guardchild.com/teenage-sexting-statistics/

Kakšne so lahko posledice si lahko ogledaš na naslednjem posnetku:

https://youtu.be/UPgHh3wOusI

https://youtu.be/GLlTGq3UH38

https://youtu.be/MoRtLk1xihY

Če se ti slučajno zgodi, da kdorkoli izve za celotno situacijo,fantovi prijatelji, potem moraš vedeti, da te bodo ljudje obsojali. Ampak zakaj bi morali obsojati punce? Zakaj ne fantov? On je izpadel frajer, ker je raztrobil vse naokoli. Tudi on je počel iste zadeve kot ti. Ampak to so intimne stvari! Nihče se nima pravice vpletati v to. Sama veš kaj počneš in to je tvoja stvar, tvoje življenje. Ljudje se bodo vedno v nekaj vtikali. Sami počnejo hujše stvari, verjemi. Vendar tega ne priznajo, ker so oni »daleč najboljši«.

Zelo veliko mladih si zaradi tega vzame življenje. Ne zdržijo pritiska in pogledov ljudi. Zagotovo nočeš, da se to zgodi osebi s katero si dopisuješ in jo imaš na vesti, kajne? Zato pazi s kom se o čem pogovarjaš. Punco imej rad takšno kot je. Naj te ne zanima kaj si o njej mislijo drugi. Ne glede na njeno preteklostjo moraš imeti rad.

Če si v takšnih situacijah kot punce na posnetkih, se moraš o tem nujno z nekom pogovoriti. Zdaj boš zagotovo pomislila, da je to noro, kako bi se lahko kdo o tem sploh pogovarjal. Moreš se! Nekomu se moraš zaupati. Ta nekdo ti lahko pomaga. En pogovor lahko reši vse. Ali boste ukrepali in kako je vaša odločitev. Vendar, če te bo prijatelj obsojal zaradi tega, potem veš, da ni pravi prijatelj.

V takšnih situacijah bite morali ljudje poslušati.

Ravno na to temo je film Break up's nightmare. Govori ravno o izsiljevanju s slikami in posledicami, kaj se zgodi, če slike pridejo v javnost.

Vsak ima svojo preteklost. Ravno ta je tista, ki te je pripeljala do močne osebe in do slabih izkušenj, ki te vodijo zdaj do pravih odločitev.

Pamet v roke!

Če imaš kakršnokoli vprašanje ali si se znašla v takšni situaciji kot punce na posnetkih, potem mi piši na moj e-mailtinkarchiisblog@outlook.com