peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

roke manipulacija Petisvet.si

Konec! S takšnimi ljudmi je konec!

bencin gorivo, dizel Svet24.si

"Bencinarjem" se na črpalko splača še danes, ...

horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Tedenski horoskop: še bo brcal nazaj, a je njegov...

Nives Orešnik Njena.si

Pravilna nega za močno in odporno kožo

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Veganski recepti

Datum zapisa: 20.02.2019

Hejla vsem!

Pred kratkim sem postala veganka! Moram vam povedati,da je to res najboljša odločitev v mojem življenju! Mesa in izdelkov živalskega izvora sploh ne pogrešam. Je bilo pa zelo težko najti dobre recepte zato moje najljubše delim danes s tabo

BREZGLUTENSKA VEGANSKA PICA

Ta recept me je res navdušil in sem ga do zdaj uporabila 3-krat. Ga pa bom definitivno še večkrat

Sestavine za testo (za dve srednje veliki pici):

3 jedilne žlice lanenih semen (za jajčni nadomestek)

Cela cvetača

Poljubno lahko dodamo 5 jedilnih žlic mandljeve moke

Nadev:

Veganski sir

gobe

Bučke

rumena paprika (po želji rdeča)

Navaden Tofu narezan na kocke

Prekajeni Tofu narezan na trakce

Paradižnikova mezga

Priprava:Namočimo mleta lanena semena v 5 žlic vode. Premešamo in počakamo da nastane prava konsistenca. Vmes pripravimo cvetačo. Najprej jo damo v blender da dobimo cvetačni riž, potem jo skuhamo v vodi do vretja, mogoče kakšno minuto dlje. Cvetačni rižek odcedimo in počakamo da se ohladi, ter potem stisnemo skozi drobno tkano krpo ali gazo odvečno tekočino. Cvetačo damo v posodo, jo prelijemo z jajčnim nadomestkom, dodamo mandljevo moko (če želimo). Vse skupaj zmešamo in v pekaču oblikujemo testo za pico. Pekač s testom položimo v vnaprej segreto pečico na 200 stopinj. Pečemo 15 minut na eni in 15 minut na drugi strani. Testo je pečeno potrebujemo le dodatke s katerimi najraje obložimo svojo pico. Mi smo uporabili papriko, dimljen in navaden tofu, paradižnikovo mezgo, posušene gobe, bučke in origano. Pico v pečici pečemo še 10-15 minut in jed je narejena.

VEGANSKA NUTELA

Oboževala sem navadno nutelo. A od kar sem veganka tega nemorem več. Zato sem si sama izmislila recept za vegansko nutelo. Moraš jo preizkusiti saj prekosi navadno nutelo!

Potrebujete:

2 skodelici lešnikov

vanilijo v prahu

1/4 skodelice presnega kakava

1/4 skodelice ksiltola, agave ali kokosovega sladkorja (več po okusu)

ščepec soli

1/4 skodelice deviškega kokosovega olja

Postopek: Lešnike lahko predhodno namočimo, nato pa jih z zmogljivim mešalnikom zmeljemo v pasto. Dodamo preostale sestavine in vztrajno mešamo, dokler naš namaz ne dobi enakomerne strukture.

VEGANSKI NARASTEK IZ PROSENE KAŠE

Do zdaj sem ta recept naredila že 4 krat. Obožujem ga in tudi moja družina,ki sploh niso vegani. Všeč bo tudi vam in vaši družini

Sestavine:

prosena kaša

1 rdeča paprika

1 bučka

1 čebula

tofu

cvetki brokolija

paradižnikovi pelati

strok česna

kokoosva maščoba

bazilika, origano, naravna sol

kvasni kosmiči

ovsena smetana

Priprava

Na kokosovi maščobi popražite čebulo. Ko porumeni, dodajte koščke tofuja in malo popecite.

Nato dodajte narezani papriko in bučko ter strt česen. V ponev nato dodajte čez noč namočeno proso (ali ga predhodno skuhajte).

Dodajte cvetke brokolija(podušene v pari), narezane pelate, ovseno smetano, začimbe, malo naravne morske soli in še malo pokuhajte.

Z maso nadevajte pekač, obložen s peki papirjem in pecite približno 20 minut na 180 C. Na koncu

pečenja potresite s kvasnimi kosmiči in pustite stati pet minut, preden postrežete.

VEGANSKA ARAŠIDOVA TORTA

Za zadnji recept,ki ga delim s teboj pa je nekaj malega za posladkati. Ta recept sem spekla za svojo rojstno dnevno zabavo in dokler jim nisem povedala,da je torta veganska sploh vedeli niso!

Sestavine:

Biskvit:

1 1/2 skodelice mletih mandljev

1/4 skodelice kakava v prahu

1/4 skodelice čistega javorjevega sirupa

3 žlice stopljenega kokosovega olja

Ščepec soli

polnilo:

1 skodelica kremastega naravnega arašidovega masla

3/4 skodelice vode

1/2 skodelico stopljenega kokosovega olja

1/2 skodelca javorjevega sirupa

1/4 žličke morske soli

Čokoladni preliv:

2 žlici stopljenega kokosovega olja

2 žlici čistega javorjevega sirupa

3 žlice kakava v prahu

Postopek:

Pekač ali posodo obložite s peki papirjem.

V posodi zmešajte vse sestavine za biskvit, testo enakomerno potisnite na spodnji del posode ali pekača. Ne pozabite zapolniti tudi robov.

V blenderju zmešajte vse sestavine za kremo do gladke teksture, s katero napolnite obloženo posodo ali pekač.

Torto postavite v zamrzovalnik za 2-5 ur. Nato jo prelijte s čokoladnim nadevom. Okrasite jo lahko z grobo mletimi mandlji. Hranite v hladilniku.