ajda smrekar 23 Odkrito.si

Ne boste verjeli, kaj je Ajda Smrekar delala za ...

melania trump_valentinovo 6 Svet24.si

Razkrivamo, koliko stanejo modni kosi Melanie

Luna Petisvet.si

Dva dni pred tem postane kritično, sicer pa vse ...

reševanje, volk Svet24.si

FOTO: Misleč, da je pes, so se pognali v ledeno ...

špela g Svet24.si

Špela je spet imela težave z mandlji

Ota Širca Roš Njena.si

Ota Širca Roš se bo poslovila od malih zaslonov

tanja žagar miki šarac Njena.si

Tako za svoje goste poskrbi Tanja Žagar

The Vampire Diaries #2

The Vampire Diaries #2

Datum zapisa: 18.06.2018

Živijo!

Kot ste že po naslovu in naslovni sliki ugotovile bom danes zopet pisala o seriji, ki mi bo verjetno ostala še dolgo v spominu. Vampirski dnevniki ali The Vampire Diaries. V tem blogu vam bom delno predstavila vsebino in poskušala predstaviti glavne tri like oz. najbolj znani ljubezenski trikotnik v tej seriji.

Vse skupaj se začne z prestavitvijo glavnih likov v prvi sezoni. Spoznamo tri najboljše prijateljice: Eleno, Bonnie in Caroline. Brata Salvatore; Damona in Stefana. Potem spoznamo še trojico "neustrašnih": Jeremy, ki je Elenin "brat", Matta, Elenin bivši fant in njegov najboljši prijatelj Tyler. V vsaki sezoni pa novi liki prihajajo in odhajajo, nekateri postanejo pozneje tudi glavni liki ali pa ostanejo samo kratek čas.

Vse se začne v mestu Mystic Falls, kjer Elena in Jeremy žalujeta za svojimi starši. To mesto ima svoje skrivnosti glede vseh mističnih stvari, vampirjev, volkodlakov in čarovnic, a te skrivnosti pozna le malo ljudi v tem mestu. V Elenino življenje vstopita vampirja Stefan in Damon (med katerimi že na začetku nastane nek trikotnik napetosti). Vsi glavni liki so med seboj na nek način povezani in začnejo odkrivati temačne skrivnosti njihovega mesta. Nekatere skrivnosti, jih tudi ločijo ali potrejo. Do srečnega življenja jim marsikdo povzroča preglavice. Vsi pa se skupaj borijo proti zlu, čeprav imajo nekateri najprej tudi pomisleke. Skupaj stopijo proti dvojnici Katherine Pierce, najstarejšemu vampirju Klausu, čarovniku Silasu. Skupaj se borijo za zdravilo proti vampirizmu in proti lovcem na vampirje. Spoznamo tudi zgodnje življenje Stefana in Damona v obliki "flashbackov", ki so v veliki meri prisotni v zadnjih dveh sezonah. Vsaka sezona ima svojo rdečo nit, hkrati pa ima vsaka skupina likov svojo rdečo nit. Seveda se serija konča srečno (kot je značilno za veliko večino ameriških filmov in serij), ampak hkrati ostane nek grenak priokus, saj vsi liki ne končajo tako kot bi želeli.

d35756969476ba2d82b21e92c8598af5.jpg

ELENA GILBERT

Oseba okoli katere se vrti prvih nekaj sezon. Vsi jo želijo rešiti pred grozotami, nekateri zaradi ljubezni, nekateri zaradi prijateljstva in nekateri kar tako. Njeno življenje je v razsulu, izgubila je posvojitelje, prave starše, "brata", teto in prijatelje. V bistvu je na svetu ostala sama in to kreira tudi njene karakterne lastnosti.

Spoznamo jo kot: prijazno, ljubečo, inteligentno in introvertirano osebo, ki vedno na prvo mesto postavi druge, saj krivi sebe za smrt staršev. Njena prioriteta je družina. Čeprav je v seriji predstavljena kot najbolj pozitivna oseba zna tudi grdo obsojati. Ko se spremeni v vampirko se njena čustva še samo povečajo, zato čuti še večje žalovanje za umrlimi, hkrati pa se krivi za smrt svojega "brata" in je prisiljena izklopiti čustva. Takrat prvič po dolgem času sebe postavi na prvo mesto in pretežno gleda samo nase. Seveda s takim obnašanjem pridejo tudi posledice, ki pa jih mora nato rešiti zopet kot človek.

Skozi sezone lik Elene Gilbert ne raste samo fizično ampak tudi psihično. Ugotovi, da sveta ne more reševati sama. Da mora kdaj pa kdaj tudi koga izpustiti iz svojega življenja. Da ne more pomagati vsem in s časoma išče srečo tudi zase in ne za druge.

f7786d24785069eec288dc2ac5970776.jpg

STEFAN SALVATORE

Mladega Stefana spoznamo kot prijaznega, odgovornega in častnega. Bil je očetov sin, bil je njegov ponos "Golden Boy". Čeprav je izjemno ekstrovertiran je še zmeraj zelo navezan na družino in v bratu je videl najboljšega prijatelja. V ljubezni je vedno bil idealist, kavalir in precej naiven.

Ko se je spremenil v vampirja je postal sam svoj sovražnik, saj nikoli nikomur ni želel žalega zdaj pa je mogel to početi za preživetje. V življenju ga vodi krivda. Z preobrazbo so se njegove vrline povečale, postal je zvest, pogumen in zaščitniški. Naučil se je prehranjevati z živalsko krvjo, kar je proti njegovi naravi in ko zaužije človeško kri ji podleže. Spremeni se v odvisnega, nestabilnega, nepremišljenega, nepredvidljivega, hladnega in brezglavega vampirja, ki ga ni mogoče ustaviti. Čeprav takrat izklopi svoja čustva, še vedno ne more mimo svojih vrednot. Ko ubije žrtev mu je žal in jo "sestavi" nazaj, hoče popraviti to kar je naredil narobe. Na začetku ga prizemlji najboljša prijateljica Lexi, ampak ko ta umre se mora znajti sam. S časoma začne zaupati Caroline in Damonu.

Vedno je raje sebe žrtvoval kot pa druge. Mislil je da ni vreden življenja, saj je toliko ljudem povzročil zlo. Na koncu mu je le uspelo najti ljubezen in najti mir na drugem svetu ob najboljši prijateljici Lexi.


DAMON SALVATORE

V svojem človeškem obdobju ga spoznamo kot: zvestega, samosvojega, delno naivnega starejšega brata, ki je hotel biti samo vzgled mlajšemu bratu. Oče ga je imel za nepremišljenega in neodgovornega, čeprav je služil državi kot vojak. Stefan in Damon sta se zaljubila v Katherine, ki pa ju je kot vampirka začarala z umom in lepoto.

Ko ju je Katherine spremenila v vampirja se je njegovo obnašanje čisto spremenilo. Ker je Stefan izdal Katherine ga je Damon zapustil in postal nekako sebičen (ni mu povedal da je Katherine še vedno živa). Postal je tudi ljubosumen na brata, saj je Katherine izbrala njega. Vedno je samozavesten in nekoliko skrivnosten. Zaradi prizadetosti se je vedno skrival za sarkazmom in aroganco, hkrati pa je začel svoje vsakdane utapljati v alkoholu. Na začetku se nikoli ne bi žrtvoval sam, vedno bi v ogenj potisnil drugega (razen Elene in Stefana), žrtvoval bi tudi najboljšega prijatelja. Čeprav z bratom v prvih nekaj sezonah nista v najboljših odnosih ga je še vedno pripravljen rešiti. Ne pusti si čutiti, ko se začne prebujati njegova človeška narava to zadrži z ubojem nedolžnega človeka.

Skozi sezone zaznamo, da ima rad družbo in prijatelje, a ne zna jih zadržati ob sebi. Ljubezen ga spremeni. Zaradi Elene želi postati boljši, ne tako psihopatski. V peti sezoni tudi prvič žrtvuje sebe in je pripravljen rešiti najprej druge.


  • Napisala sem malo daljši blog in upam, da vas to ni odvrnilo od branja. Če bi žele, da opišem še druge like mi prosim sporočite.

~ Monika

Starejši zapis:

BLOGILATES

Novejši zapis:

Pomembno?