002mv Odkrito.si

Sebastian Cavazza pred velikim izzivom

Adele Svet24.si

Konec ljubezni: Adele se je ločila

čiščenje uvodna Petisvet.si

Vsako nebesno znamenje čisti drugače!

sarec marjan1 - profimedia Svet24.si

Kot ga (ne) poznate: ko Šarca podcenjujejo kot ...

iča Svet24.si

Umrla humoristka Iča Putrih

005mv Njena.si

Lara Komar ima doma tako čednega moža!

eva poklič Njena.si

Eva pretkano vrnila udarec Tomažu!

Še eno šolsko leto

Še eno šolsko leto

Datum zapisa: 30.08.2018

Živijo!

Ja, ja, ja..... vem. Dolgo me že ni bilo na tej strani. In po pravici povedano me je malce sram. Ampak preprosto se ni izšlo s časom. Najprej dopust, ki se je zavlekel za nekaj dni, potem so bili tukaj pikniki in praznovanja ter delo, ki mi je vzelo še največ prostega časa, Ampak sem nazaj z novim blogom pred začetkom novega šolskega leta.

Verjamem, da si tudi ve vsako leto znova zastavite cilje, za prihodnje šolsko leto. "Letos se bom učila sproti. Redno bom pisala domače naloge. Če česa ne bom znala bom vprašala. Imela bom lepe ocene." Ampak vsi vemo, da je vsaj 50% tega ne izpolnimo. Zakaj? Ker, ko si enkrat rečete: "Bom jutri nadoknadila." ali "Saj to ni tako nujno." ali "Ena slaba ocena, proti vsem dobrim se sploh ne opazi.", si uničite ritem, ki ste ga do zdaj vzdrževala in enako se zgodi z zastavljenimi cilji. Potem gre še samo navzdol ali pa pretežno ohranjate ocene, ki so dobre ampak ne dovolj dobre za vas.

Tiste, ki letos vstopate v srednjo šolo ali ste že v srednji šoli verjetno veliko razmišljate ali boste imele ZVEZKE ali AKTO. V srednji šoli večina profesorjev ne zahteva zvezka, ko si vprašana, nekaterim je celo vseeno če imaš zvezek ali ne. Nekateri pa zahtevajo zvezke (najpogosteje pri matematiki), zato je dobro, da se najprej pozanimate kaj potrebujete pri posameznem predmetu. Če ste pozabljivi tip, torej da vsaj 1x na teden pozabite zvezke, vam priporočam akto. Ampak akta zna biti zelo težka. Na koncu šolskega leta lahko tehta tudi do 10 kg (izkušnje). Akto ni potrebno nositi vsak dan zraven, lahko imaš samo en zvezek (tisti, ki ima že luknjice in se listi lahko iztrgajo) in tam noter pišeš snovi za vse predmete, nato pa doma preprosto zložiš v akto. Zvezki so odlični za tiste, ki hočete tudi pri pouku imeti snov za 3 ure nazaj ali ki hočete samo na hitrco nekaj pogledati. Obe opciji sta odlični, zato izberi to kar tebi bolj odgovarja in ne to kar ima tvoja najboljša prijateljica ali simpatija iz višjega letnika.

TORBICA ali NAHRBTNIK? Tukaj je večno vprašanje. Torbica po mojem mnenju ne sodi v šolo, sploh pa ne osnovno. Ampak to je odvisno od vsakega posameznika. Veliko najstnic za v srednjo šolo izbere torbico in veliko teh deklet jo v prvem letniku nekje pozabi (sploh takrat, ko so pozne na ure). V torbico včasih ne spraviš vseh zvezkov + športno opremo, v takšnem primeru je boljši nahrbtnik. Iz torbice, ti lažje kaj pade, kot iz nahrbtnika. Torbica ti pride prav v četrtem letniku, kjer nimaš več toliko stvari. Jaz sem bolj zagovornica nahrbtnikov, ker imajo več žepov in se fiksno zaprejo. Ampak izberite po želji.


Učenje je verjetno najpomembnejše. No vsaj tako vam najverjetneje govorijo starši in stari starši. Ampak vsi vemo, da so najpomembnejše prijateljice in fantje, še posebej prve ljubezni, zato ponavadi zmanjka časa za učenje. Ne učite se na silo. Res, da je kdaj pa kdaj potrebno učenje podaljšati za kakšno uro ali dve in se učiti tudi po nekaj dni zaporedoma, ampak je vredno, saj se na koncu vedno poplača. Mogoče včasih ne ravno z najlepšo oceno, ampak z lekcijo iz katere se bomo naučili največ. Ne se učiti, ko ti nekdo reče: "Zdaj se pa pojdi učit." Takrat se ne boš učila kvalitetno. Če tebi odgovarja učenje tik pred spanjem se pojdi učit uro ali dve pred spanjem, če imaš največ energije takoj ko prideš domov, takrat naredi nalogo in si poglej snov. Če pa si jutranji tip, pa se vstani kakšno uro prej in si ponovi snov.

In še nekaj nasvetov za učenje:

  1. Izklopi telefon, računalnik in vse naprave, ki bi te motile.
  2. Imej pavzo (največ 15 min).
  3. Pripravi si prigrizek (čokoladico, sadni sok, energijsko ploščico).
  4. Naredi si zapiske (vedno teden ali dva pred testom).
  5. Uporabi barve.

Ne obupaj na začetku, potrudi se do konca.

~ Monika

Starejši zapis:

Popolna

Novejši zapis:

Comeback