lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

Mirjam Poterbin, mama luke dončića Svet24.si

Ponosna Dončićeva mama sina ne bo pustila samega...

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

indira ekić Njena.si

Indira Ekić že nazaj pri lepotnemu kirurgu

Ponovno v šolo

Ponovno v šolo

Datum zapisa: 30.08.2017

Poletne počitnice so minile hitro kot bi mignil. Ponovno bo treba v šolske klopi med stare znance. Razen novinci - za njih pa bo vse novo - nova prijateljstva, nove izkušnje, novi učitelji. Ponovno bo treba vklopiti naše možganske celice. Za marsikoga predstavlja učenje napor - zaradi lenobe, pomanjkanja koncentracije ali pa enostavno ne vedo, kako bi se učenja sploh lotili.

Nekaj nasvetov, kako se najlažje naučiti oziroma zapomniti snov:

 • Pri pouku sodeluj, vse pomembne informacije si piši v zvezek.
 • Informacije podčrtaj, označi.
 • Vsak dan se uči za naslednji dan.
 • Če imaš med tednom še kakšne dejavnosti, hobije in se ti zdi vse skupaj prenatrpano, si poleg šolskega urnika naredi še poseben urnik z dejavnostmi. Organiziraj si, kdaj se boš učila, jedla in imela prosti čas. Včasih je dobro, da mogoče kakšno dejavnost izpustiš.
 • Če se ti zdi, da ti hitro zmanjka koncentracije, delaj postopoma. Uči se 30- 45 minut in potem 10 minut premora in tako nadaljuj.
 • Če se ti zdi, da dobiš v šoli premalo informacij in vaj, delaj doma dodatne vaje z interneta. Najlažje bo, če si kupiš dodatne vadbene zvezke oziroma delovne zvezke za nadgradnjo, kjer že imaš vse vaje pripravljene.
 • Rešuj delovne liste.
 • Imej urejene zapiske.
 • Uredi si svoj delovni prostor.
 • Med učenjem pospravi, izklopi telefon. Sporočila ti ne bodo nikamor zbežala. Telefon moti le tvojo koncentracijo.
 • Naredi si koledar, na katerega si boš pisala termine testov in spraševanja.
 • V primeru, da imate testov veliko, si razdeli kateri predmet se boš učila kateri dan.
 • Pri učenju za test si razdeli snov, tako da prideš skozi.
 • Nikoli se ne uči en dan pred testom, saj si v kratkem času ne boš zapomnila kaj dosti. Zadnji dan pred testom izkoristi le za ponavljanje.
 • Pred testom si sestavi test doma, tako boš videla, koliko si se zares naučila.
 • Če ti kakšna snov ni jasna, je najbolje, da prosiš za pomoč sošolca ali pa si najameš inštruktorja. Vendar vedi, da je inštruktor le dodatna pomoč in da moreš kljub temu delati vaje in se sama normalno učiti.
 • v primeru kakršnegakoli izostanka si uredi opravičila in pridobi zapiske od sošolcev. Tudi tu prepisuj sproti, saj veš kako ''grozno'' je, če se ti delo ''nakopiči''.
 • 675424eea482b09c70ec02cffa426858.jpg

Zdaj pa še nekaj besed o medsebojnih odnosih s sošolci. Včasih se zgodi, da se s sošolci ne razumeš najbolje in da se sprva počutiš malo osamljen, še posebej, če ne poznaš nikogar v razredu. Pa kaj potem! Včasih se tudi sam bolje znajdeš kot pa z drugimi, če se z njimi ne ujameš. Moraš se naučiti postaviti zase in vedeti, da kar si misliš ti o sebi, je najpomembnejše. Druge pa pusti, saj njihova mnenja niso pomembna, če so škodljiva. Veš, kako pravijo, kajne? Vedno ti bo sodil slabši in ne boljši. Boš že spoznala koga na novo. Včasih pa se ti lahko tudi zgodi, da naletiš na kakšne sošolke, ki ti zavidajo, so otročje in te zbadajo. Na njih se ne oziraj in se ne spuščaj na njihov nivo! Če te pa to tako zelo moti, jim pač povej nazaj, kot pravim, postavi se zase. Če pa slučajno te otročarije presežejo mejo in prerastejo v nasilje, grožnje, moraš o tem nujno obvestiti odrasle osebe.

Pa kaj, če se drugim to zdi otročje! Takšne stvari so nedopustljive. Ukrepati je potrebno takoj! Nikomur ni prijetno, če ga kdo zafrkava. Ne razumem ljudi, zakaj se spravljajo na druge, namesto, da bi počistili pred svojim pragom in sami sebi pojasnili, da niso drugi krivi za njihove probleme. Takšne osebe res ne vejo, kam lahko vse skupaj pripelje. Njim se morda zdi to zabavno, a v resnici je bolno. Lahko bi dal osebi, ki se ne razumeš z njo celo priložnost, mogoče pa ni tako slaba, kot misliš, da je. Konec koncev je sploh dobro ne poznaš. Tudi to drži, da je vse odločitev posameznika – kako prispeva k medsebojnim odnosom in kako odreagira na določene situacije. Vse je v glavi! In pozitiva velja.

021a79f0e2babd5605817434b31c7d08.jpg

Želim ti veliko uspeha in dobrih medsebojnih odnosov!

Starejši zapis:

BODI NAVDIHNJENA

Novejši zapis:

Posebno poletje 1. del