hrana, trgovina Svet24.si

Predlagajo spremembe pri obratovanju trgovin ob ...

Antonija Arnečič Svet24.si

Spala v hlevu, na banki pa jo je čakal lep ...

jansa-pl Reporter.si

Lukšič: »Za Janšo bi bilo bolje, če na levi ...

delegacija rš Svet24.si

Kurdske oblasti na severu Iraka pridržale tri ...

bojana-beović Necenzurirano

Skupina Bojane Beović je bila "nepotrebna in ...

Vrtnice in vino_Maruša_Luka Njena.si

Takšne grde navade imata Maruša in Luka

Najini mostovi slovo Njena.si

Najini mostovi tik pod vreliščem

Pa nas je doletelo

Pa nas je doletelo

Datum zapisa: 19.03.2020

Verjetno veš, o čem bo današnja objava. Nikakor je ne pišem, zaradi tega, da bi karkoli podpihovala ali komurkoli solila pamet. Pišem jo zgolj zaradi mlajših generacij, naših bodočih mladih upov, naj vedo, kaj se je dogajalo. Verjamem, da smo že naveličani istih poročil, člankov napisanih na podoben princip.Popolnoma te razumem, če se ti ne da brati. Imaš dve izbiri -ali ga prebereš do konca ali pa ga enostavno »skipaš«, greš gledat nadaljevanko, spat, brat knjigo, ali karkoli že počneš in počakaš še kakšen mesec na novo objavo, izbiro prepuščam tebi. Aja, omenjala sem branje. Še sploh kdo bere? Itak se ne da nobenemu več.Vse temelji zgolj na praznih pogovorih in se ukvarjamo z nepomembnimi informacijami, ki jih prenašamo naprej, ker je pač nekdo tako rekel in se o njih ne prepričamo.

Ves čas smo govorili, kako je fajn bit doma, češ, da se nam nikamor ne ljubi, delali smo se norce iz sistema, narave, okolja, drugih, zdaj pa imamo. Delovne »počitnice« na kubik. Zunaj ni žive duše. Greš na sprehod in vlada popolnoma tišina. Kot bi vse izumrlo.Celotna situacija me spominja na filma: Outbreak in Bird Box.

Prejšnji teden sem na facebooku zasledila objavo: »Naši dedki in babice so bili poklicani v vojno, da se borijo za nas, mi pa smo poklicani na kavč, da zaščitimo njih.«

Kavarne so zaprte. Javno življenje se je praktično ustavilo. Pouk poteka na daljavo, učitelji nam pošiljajo naloge, mi pa jamramo, koliko dela imamo.Kaj pa faks? A ni s faksom isto? Dela je tam toliko, kot ga imamo zdaj in še več. Hvala bogu, da imamo vsaj kaj za počet.

Ljudje si hrano skladiščimo. Najprej so bile javne prireditve omejene na 500 ljudi, nato samo 100. Sledila je odpoved vsega oz. dogodki so se pač prestavili. Med njimi tudi moj maturantski ples, ki sem se ga tako veselila. Moja obleka visi že tri mesece na omari. Spomnim se decembra, ko sem si jo prvič nadela. Mesec nazaj sem si v cvetličarni naročila »korsaž«za maturantski ples (zapestnica s cvetjem). Dva tedna nazaj sem ga na dogovorjen termin šla iskat v Žalec. Pridem v cvetličarno in zvem, da mi ga sploh niso še začeli delat, ker je pač maturantski prestavljen. Ne bi si mislila, da nas bo kadarkoli doletelo kaj takega.

Zdaj gre zares. Bomo že zdržali brez kafetkanja, prisiljeni smo na nov način življenja, obratujejo samo trgovine, v katere gremo samo takrat, ko je nujno potrebno. Zaključni letniki se sprašujemo, kaj se bo zgodilo z maturo, kaj bo s poletnimi počitnicami. Jih bomo imeli? Bo pouk potekal čez poletje? Čista bedarija, če vprašaš mene. Saj delamo tako ali tako od doma, tako, da dvomim, da bomo karkoli »spravljali noter«.

Lahko smo »oglobljeni«, če je na kupu več kot pet ljudi.

Socialno življenje se odvija samo še na družabnih omrežjih. S prijateljicami si skuhamo kavo in se pokličemo preko kamere, smo na kavi. Baje. Sicer ni moj problem, ampak me zanima, kako bo s pari, če nam doma tako strogo bičajo, da se ne smemo družiti in moramo biti v samoizolaciji. Se bodo zveze sploh obdržale? Bojo zdržali mesec, morda celo mesec in pol, da se ne vidijo? Morda manj, morda več, kdo ve.

Tisti, ki praznujemo rojstni dan naslednji ali ta mesec, ga bomo lahko praznovali z zamikom.Tudi tukaj so vsi plani padli v vodo. Bom povabila na svoj rojstni dan 10 ljudi in se bomo zabavali, zagotovo ja. Virtualno pa res.

Morda se bomo naučili kaj iz celotne situacije. Kaj pa, če nas hoče narava kaj naučiti? Se bomo končno naučili kaj pomeni biti varčen, koliko nam pomenijo sprehodi, druženje, spoštovanje bližjih.Nikoli ne vemo, kdaj je lahko zadnjič. Da nam ne bojo v spomin ostale samo slike s potovanj, praznovanje rojstnih dni in zabav.

Ko smo že pri naravi.Nikjer več ne bo svinjarije, saj ni nikjer ljudi, da bi smetili in se vozili z avtomobili po nepotrebnem. Morda lahko tudi ona zadiha znova.

Nekaj predlogov, kaj početi te dni:

  • Izkoristi čas za učenje in delaj sproti (da se ti ne nabere).
  • Sprehajaj se čimveč.
  • Poglej filme in nadaljevanke.
  • Poišči si nove hobije, bodi kreativen.
  • Pogovarjaj se s prijatelji preko kamere.
  • Beri članke in knjige.
  • Naredi čistilno generalko.

Za vse tiste, ki ne veste, o čem pišem.

Na Kitajskem, so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Kmalu so potrdili, da gre za okužbe z novim koronavirusom.Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Koronavirus povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi, podobnimi gripi. Prenaša se kapljično -s kašljanjem, kihanjem ali s tesnejšim stikom z okuženo osebo, lahko tudi ob stiku z onesnaženimi površinami -plastenke, kozarci, ipd.

Simptomi so: glavobol in povišana telesna temperatura, kašelj, težave z dihanjem, slabo počutje in bolečine v mišicah.Najbolj so ogroženi starejši ljudje in tisti s kroničnimi boleznimi (rak, sladkorna bolezen, bolezni srca, itd.)

Je morda možno, da smo bili okuženi z virusom pa tega ne vemo? Smo ga že preboleli?

Bodi kul in ostani doma! Lahko rešiš življenje

Starejši zapis:

Resnica

Novejši zapis:

Pa sem nazaj