19_KKK_2206 Odkrito.si

Bo Jerneju Damjanu lahko pomagala žena?

toča, pod mostom, vozniki Svet24.si

"Človeška norost ne pozna meja!" To so počeli ...

pitagora Petisvet.si

Zgodovina magije - 2. del: starodavni rituali

vročin Svet24.si

Naslednji vročinski val obeta pekel, temperature ...

Ivan Zgrebec, komarji, pik komarja Svet24.si

FOTO: Hrvatov hrbet po 45 minutah povsem ...

Ana Klašnja Njena.si

Ani Klašnja se je življenje obrnilo na glavo

lucija 3 Njena.si

To je partner Ana Marie Mitić

Obvarujmo planet pred ljudmi

Obvarujmo planet pred ljudmi

Datum zapisa: 19.09.2018

Živijo!

Spet sem nazaj z temo, ki jo v Sloveniji in tudi po svetu preveč zapostavljamo in ji posvetimo nekaj pozornosti le takrat, kadar je to že zelo nujno.

Najprej, bi rada razčistila eno stvar. In sicer že skoraj vsak drugi prebivalec tega planeta se pritožuje nad tem kako je za človeka vse nevarno, koliko se je ozračje poslabšalo in kako to vpliva na človekova dihala in še veliko drugih stvari. In za vse to in marsikaj več je kriv človek sam.

Ali se kdaj vprašamo, kako je v resnici človek nevaren za druge? In ne, tukaj ne mislim na psihično in fizično nasilje. Človek zavedno in nezavedno uničuje gozdove in pospešuje njihovo izumiranje. In s tem sam sebi in drugim živim bitjem jemlje kisik, ki ga potrebujejo za preživetje. Z raznimi strupenimi plini, umetnimi gnojili in škropivi ter pesticidi uničuje zemljo. Mogoče ne na kratek rok, ampak da daljše obdobje. Vse te strupene snovi enkrat preidejo v zemljino skorjo in ozračje in potem nam narava vrača z naravnimi katastrofami kot so: toča, nalivi, vroča poletja in ledene zime, žled, poplave, orkani, hurikani ,.. Z vročino in drugimi dejavniki se je začel pospešeno taliti led na severu in s tem povzročil izumiranje nekaterih živalskih vrst in razmnoževanje nekaterih smrtonosnih virusov, ki so bili dolgo zamrznjeni v ledu. In človek se bori proti tem naravnim katastrofam, namesto, da bi vse skupaj že prekinil na začetku.

Res, da verjetno tega ne bomo dočakali v bližnji prihodnost tudi, če se vsi skupaj odločimo za izboljšanje našega planeta. Ampak bodimo realni in si nehajmo zakrivati nekatere stvari, ki nas lahko pripeljejo do uničenja edinega planeta z življenjem. V raznih raziskavah so potrdili, da se bo naš planet Zemlja nekoč preprosto razsul (prej kot so predvidevali), zaradi prevelikega onesnaževanja.

Jaz sem se letos meseca maja odločila, da ukrenem nekaj na tem področju. Začela sem malce gledati kako jaz vplivam na okolje. Začela sem gledati na to koliko lahko jaz prinesem k temu, da se bo vsaj moje okolje (če že ne svet) izboljšalo.

  1. DEZODORANT, LAK ZA LASE: Dezodoranti tisti na potisk plina in laki za lase imajo v sebi plin freon, ki škoduje našemu ozračju in povečuje ozonsko luknjo. S tem omogoča, da strupeni sončni žarki neposredno sijejo na našo kožo in s tem povečuje možnost za kožnega raka. Zato raje kupim tekoči dezodorant, laka za lase pa ne uporabljam več.
  2. PLASTIKA: Vsi vemo, da nas bo plastika nekega dne zadušila, a ne ukrenemo skoraj da ničesar. Koliko izmed vse plastike na tem planetu se reciklira? Zelo malo. Niti ne polovica. Večina konča v morjih in oceanih, kjer ovira druga živa bitja. Zato vas tukaj vprašam v čem je smisel ločevanja? Ko stopimo v trgovino pa nas plastika obkroža. Zato kupujem stvari, ki so zapakirane v papirnatih vrečkah ali so v stekleni posodi. Prav tako na blagajni vzamem na mesec eno papirnato vrečko, ki jo imam nato še za druge nakupe. V trgovini si nikoli ne kupim plastenke z vodo, večinoma imam s seboj svojo steklenico z vodo. Res, da so nekatere stvari dražje, ker so v papirnati vrečki ali v stekleni posodi, ampak je vredno vsakega centa.
  3. IZPUŠNI PLINI: Včasih se z avti vozimo totalno brezveze. Na kavico? Po štruco kruha ali liter mleka? Po dve majici, ker je razprodaja? In to je okej? Porabiš več nafte/bencina kot pa, če bi si vzel en dan in opravil vse te stvari skupaj. Zato grem 1x-2x na mesec po nakupih in opravim več stvari skupaj. Če imam opravke narazen manj kot 2 km pustim avto na parkirišču in se sprehodim po opravkih.

~ Monika

Novejši zapis:

nihče ni brez napak