Nauči se zaupati in postaviti meje

Nauči se zaupati in postaviti meje

Datum zapisa: 23.09.2017

Verjetno se ti je že kdaj zgodilo, da si se skregala s prijateljico ali pa končala s fantom. Potem pa nisi nikomur več zaupala, saj si mislila, da so vsi isti in da te bo vsak prizadel. Vsaka slišana beseda je bila po tvoje laž, nihče ni imel več resnega namena. Počutila si se izdano, mislila si, da se ti je podrl svet. Ampak to so vsi opravičeni občutki jeze, žalosti in razočaranja, grozno je, če nekdo izkoristi tvoje zaupanje. Vse kar doživljaš, je le določena preizkušnja, da boš v prihodnosti bolj previdna. Vse skupaj te le utrdi, pridobiš nove izkušnje in ljudem se boš naučila postaviti meje. Najbolje je, da včasih že ljudem, ko jih spoznaš poveš, kaj od njih pričakuješ in kaj ne. Kdor te bo želel spoznati, bo tvoje odločitve sprejel, kdor pa ne, pa je jasno, da te je želel imeti samo zaradi svojih koristi. Prav tako pa je potrebno postaviti mejo svojemu partnerju.

Kako postaviti mejo?

  • Osebi, ki ji želiš postaviti mejo – ji na lep način definiraj situacijo, ki te moti.
  • Bodi odločna.
  • Upaj si reči ne .
  • Premagaj občutek krivde – nikoli se ne krivi za reakcijo osebe! Če tvojega mnenja ne spoštuje, potem pač ne potrebuješ takšnih oseb v svojem življenju. Še bolj boš zadovoljna, ko se jih boš znebila iz svojega življenja.

S postavljanjem meje pa utrdiš tudi svojo samopodobo. Postavljati mejo pomeni tudi imeti rad samega sebe. Zakaj neki bi ti ljudje govorili o temah, ki so ti neprijetne? Mnogi ljudje mislijo, da lahko drugim rečejo karkoli jim pride na pamet. Spet drugim pa gre le za izkoriščanje in gledajo samo nase. Tudi to drži, da je ljudem najtežje postaviti osebno mejo. Vedno najprej misliš samo na to, kako se bo oseba odzvala in kako jim na lep način povedat, da te njihovo obnašanje moti. Potem pa daš končno vse iz sebe in vidiš, da se na koncu vse lepo postavi na svoje mesto in da situacija ni niti tako grozna kot si si jo predstavljala. Včasih ljudje pač pretiravamo in ko nas je česa strah, si v glavi ustvarimo zgodbico, ki je daleč od realnosti.

Kako postaviti mejo svojemu partnerju?

  • Nobena zveza ni popolna in včasih pride, do različnih nesoglasij in vse skupaj preraste v pretiravanje in prepir.
  • Najpomembneje je, da se s svojim partnerjem pogovorimo o situacijah, ki nas motijo. Saj veš, kako grozno je, če o nečem cele dneve tuhtaš in tuhtaš in držiš v sebi, nato pa nekdo naredi piko na i in enostavno eksplodiraš, ker imaš vsega v sebi enostavno preveč.
  • Najbolje je, da mu že na začetku zveze poveš, kaj pričakuješ od njega in kaj te moti. Boš videla, da bo zveza tudi bolje delovala.
  • Nikoli si ne delaj zgodbic in mu ne ''meči'' nekaj naprej, če ne veš, kaj se je res zgodilo in kaj ne. Najprej se prepričaj!

Ne pozabi, da je zelo pomembno, da se ceniš, krepiš svojo samopodobo in da postavljanje meja, tako kot vsaka druga veščina potrebuje vajo. Bodi potrpežjiva!

a92bad6693489b7a5c6c0bf0cf7bf29a.jpg

Starejši zapis:

Samozavest

Novejši zapis:

BESEDILA, PROZA IN POEZIJA