lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

Mirjam Poterbin, mama luke dončića Svet24.si

Ponosna Dončićeva mama sina ne bo pustila samega...

parazitski črv, parazit, Dirofilaria repens Svet24.si

FOTO: Bulica na njenem obrazu je skrivala ...

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

ženska v vodi Petisvet

Domača metoda, ki osupljivo pomlajuje

simona mastnak jože Njena.si

Ko so ugasnile kamere, je bilo vroče

Nasilje v družini

Nasilje v družini

Datum zapisa: 14.05.2017

V vsaki družini pride včasih do prepirov, ker hoče imeti vsak človek za določeno zadevo svoj prav in se glede določenih situacij ne razumemo. Vendar to še ni nasilje, to je le izmenjava mnenja in pa dokazovanje, kdo ima prav in kdo ne. Vsi ljudje se kdaj spremo, tako v družini kot v samem razmerju ali pa celo v prijateljskih krogih. To je povsem normalno, saj tako na nek način spravimo iz sebe tisto, kar nas muči, vendar pa moramo tudi vedeti, da svoje jeze ne smemo spravljati na tiste, ki niso krivi za naše probleme. Vedno je najbolje, da se pogovorimo na miren način, saj z jezo ne bomo prišli nikamor, le situacijo bomo poslabšali in v slabo voljo spravili tudi svojega partnerja.

069108ecd165dc2038cce7656a7674e7.gif

5cfc48b3aa0c7793768b07297f9d7511.jpg

Kaj sploh je nasilje?

Poznamo fizično in psihično nasilje, tako doma, kot izven doma. Pri psihičnem nasilju gre predvsem za uporabo žaljivih besed, posmehovanje, norčevanje iz človekovega videza, grožnje, itd. Prepir preraste v nasilje, ko začne en partner drugega poniževati, ga žaliti ali pa celo groziti npr. da ga bo udaril, če ne bo tiho ali pa da ga bo vrgel iz hiše, ipd. Nekateri ljudje pa se zaradi določenih problemov zatekajo k alkoholu, kar privede tudi do alkoholizma in seveda tudi to ponavadi pripelje do nasilja. Spet tretji pa pri prepiru postanejo agresivni in pretepajo doma svojega partnerja ali pa celo svoje otroke - brez posebnega razloga. Vendar to delajo predvsem psihopati! Najhuje pa je to, da nekateri svoje otroke celo zlorabljajo (spolno, ali pa ga naščuvajo proti drugemu staršu, izrabljajo zaupanje in jim kasneje '' skrivnosti'' mečejo naprej.) Najslabše je, da se partnerja kregata pred otrokom, saj si otrok čisto vse zapomni. Moramo vedeti, da vsako nasilje nosi določene posledice, še posebej pri otrocih:

 • travme
 • zapiranje vase
 • nezaupanje do drugih ljudi
 • samopoškodovanje (rezanje, droge, stradanje, poskus samomora)
 • d451ad768f0f499be8285aaffe297519.jpg
 • občutek ogroženosti
 • strah
 • občutek krivde
 • nervoza
 • nizka samozavest, zaradi pomanjkanja varnosti v družini
 • izguba energije, zaradi obremenjevanja
 • stres

Nasilje je potrebno ustaviti!!! Tako zaradi sebe kot zaradi svojih otrok. Najpomembneje je, da se starš (žrtev) o teh zadevah pogovarja s svojim otrokom, saj ni vedno nujno, da drug starš za nasilje ve. Prav je, da si žrtve stojijo ob strani in skupaj dogovorijo, kaj bodo naredile, saj se je potrebno takšnim psihopatom postaviti po robu. Če se nasilje ponavlja, ga je potrebno posneti - s kamero, s snemalnikom zvoka, vse skupaj se lahko prijavi na socialno službo. Pa tudi vsak starš je dolžen za otroka finančno poskrbeti in partnerja lahko prijavimo tudi zaradi tega, ker noče svojega otroka finančno oskrbovati. V teh primerih je najboljše, da oporo poiščemo pri kakšnem prijatelju ali pa celo sorodniku. Najslabše je, da sorodniki ali pa se ljudje, ki poznajo situacijo enostavno požvižgajo na vse skupaj in naredijo nevedne. Tudi molčečnost je del nasilja! Situacija se s tem še le poslabša. Na žalost so žrtve tiste, ki zaradi nemoči in pomanjkanja upore poiščejo strokovno pomoč.

c36183c20e4505ece63dffb0d7d74cf4.jpg

Dolžnost vsakega starša je, da svojemu otroku pomaga, ko ima težave in da se imata starša rada ter svoji družini nudita oporo, da se pogovarjata in spoštujeta. Mnogi ljudje se posledic sploh ne zavedajo in reagirajo šele takrat, ko je prepozno.

V primeru, da se ti kakršnokoli nasilje kje dogaja, moraš nekoga s situacijo seznaniti, saj ti bo pomagal čez težave in vedno se najde rešitev, ne pozabi tega! Vedi, da nisi sama v tem in da gre zelo veliko ljudi, čez podobne ali pa celo še morda hujše težave, kot si šla ti.

Želim ti še naprej vse dobro in da ostaneš močna! Ne pozabi, da sta dobrota in prijaznost tisti vrlini, ki ju moraš ceniti pri sebi in da ti bodo v tej situaciji še kako koristile.

26b990470763e671d0b6a3a2864698b1.jpg