lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

Mirjam Poterbin, mama luke dončića Svet24.si

Ponosna Dončićeva mama sina ne bo pustila samega...

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

indira ekić Njena.si

Indira Ekić že nazaj pri lepotnemu kirurgu

Mladi in samomor

Mladi in samomor

Datum zapisa: 08.09.2017

Med najstniki v Sloveniji je zelo pogost samomor. Najstniška leta znajo biti zelo naporna, posebej zaradi tako imenovanega ''bullyinga'' - poniževanja, zafrkavanja, ustrahovanja. Mnogi najstniki se odločijo končati svoje življenje tudi zaradi končane zveze, neuspeha v šoli ali problemov doma - se ne razumejo s starši, je v njihovi družini nasilje, alkoholizem ali se skregajo s prijateljem. Na žalost pa lahko na to vpliva tudi še kaj hujšega - posilstvo. Na samomor lahko vplivajo tudi: duševne motnje, depresija, bipolarne motnje (spreminjanje razpoloženja), droge.

Kaj je glavni vzrok za samomor?

Glavni vzrok je vsekakor pomanjkanje opore in osamljenost. Osebe, ki se odločijo storiti to žalostno dejanje so prepuščene same sebi, ker se ne morejo z nikomer pogovoriti, se jim problemi pričnejo kopičiti in edina rešitev, ki jo vidijo, je smrt. S tem se odrešijo bolečine, svojim bližnjim pa pustijo hude posledice. Lansko leto si je na žalost v Sloveniji vzelo življenje 765 ljudi.

Kako prepoznati depresijo?

  • motnje spanja
  • motnje hranjenja
  • neprestano gledanje na življenje iz negativne plati
  • nenehna žalost in obupavanje nad življenjem
  • občutki manjvrednosti in krivde
  • pomanjkanje volje do življenja

Kako prepoznati samomorilno vedenje?

  • Zdi se, da je oseba ves čas nesrečna.
  • Opozarja na to, da bo storila samomor.
  • Vedenjski znaki, ki opozarjajo na hudo stisko.

Lahko osebi, ki želi samomor storiti pomagamo?

Seveda lahko. Najpomembneje je, da se z njo o tem pogovorimo – jo vprašamo po razlogih za samomor, ji prisluhnemo in damo kakšen nasvet. Vendar je najboljše, da ji poiščemo strokovno pomoč.

Nikakor ne poskušaj s samomorom ali samopoškodovanjem. S tem ne boš rešila svojih problemov. Pomisli, kako grozno bi bilo osebam, ki te imajo zares radi. Uničili bi jim življenje. S tem se ne boš maščevala tistim, ki so ti škodovali. Tudi če poskusiš narediti samomor in ti ga ne bi uspelo narediti, so lahko posledice zelo hude – recimo lahko ohromiš, tega pa si zagotovo ne želiš, kajne? Če te karkoli muči, je najbolje, da si najdeš kakšno osebo, s katero se lahko o svojih problemih pogovarjaš, ji zaupaš. Verjemi mi, počutila se boš veliko bolje. Obkroži se z ljudmi, ki te bodo znali spoštovati in so pozitivni. Glej, če imaš slab dan, bo prišel boljši. Če se skregaš s prijateljico, končaš razmerje ali imaš slabe ocene v šoli, pač glej na to s pozitivne plati. Se je že tako moralo zgoditi, te čaka nekaj boljšega. Boš videla, da bo še vse v redu! Mlada si, vse je še pred tabo. Verjemi mi, da je nekje nekdo, ki te bo znal spoštovati in te bo imel rad točno takšno kot si. Najpomembneje je, da si zadovoljna sama s seboj, se začneš imeti rada in postaneš samozavestna. Ko boš prišla do tega spoznanja, si zmagala. Vedi, da imajo ljudje še hujše probleme.

Pa še nekaj - ne sodimo drugim, saj ne vemo, kaj se v njihovem življenju dogaja in s čim vse se morajo spopadati.

Če ti še tega danes ni povedal nihče, ti povem jaz - lepa si, pametna, prijazna, zaslužiš si najboljše. Pričele se ti bodo dogajati dobre stvari, saj ne morejo biti same slabe. In to takrat, ko boš najmanj pričakovala. Rada te imam, Tinkara.

P.S. Če rabiš pogovor ali kakšen nasvet, sem vedno na voljo za pogovor.

a43d18b8823f1d28c9f42d9d170ab0c5.jpg

Starejši zapis:

I spy a liar

Novejši zapis:

...