saša stzosič furst uroš Odkrito.si

Konec! Zakaj sta se razšla znana slovenska ...

2 meghan Svet24.si

Pomečkana Meghan Markle razburila Scotta ...

Horoskop Petisvet.si

Astro nasveti: od 21.1. do 27.1.2019

samo tadin1 Svet24.si

Pravosodnega policista naj bi zabodel Samo Tadin, ...

united airlines, letalo, mraz Svet24.si

FOTO: Izlet v arktični pekel: po 16 urah ...

Katarina Čas, Lado Bizovičar (3) Njena.si

Katarina in Lado sta si skočila v objem

Blaž Švab Njena.si

Srce parajoče: Pred mamino smrtjo trkali na ...

Matura

Matura

Datum zapisa: 16.05.2018

Živijo!

Ta blog je namenjen vsem. Tistim, ki boste naslednji mesec začele z maturo, tistim, ki se komaj stopile v srednjo šolo in tudi tistim radovednicam, ki želite vedeti malo več o tem.

  1. Za vse, ki še niste prišle do srednje šole: Matura je zaključek srednje šole, kot težji NPZ (nacionalno preverjanje znanja), ki ga imate na koncu devetega razreda. Razlikujeta se splošna matura in poklicna matura. In s tem tudi vpis na fakultete.
  • Če bi želele kakšen blog na temo poklicne, splošne mature ali na temo fakultet mi prosim napišite pod komentarje.

Težavnost mature. Veliko dijakov se že na začetku četrtega letnika sprašuje ali bo matura težka. In obstajajo tudi (njihove) teorije o tem, da je spomladanski rok vedno lažji od jesenskega, da se vprašanja zadnjih dveh let nikoli ne ponovijo in da če je bila lani težka pola bo letos lažja pola. Temu jaz pravim "bullshit" (sranje). Sama imam za seboj že poklicno maturo in en predmet iz splošne mature in vam iz izkušenj povem, da ni tako. Zato ne nasedajte temu. Mogoče koga ne moti, da so izražene razne predpostavke, nekoga pa lahko to konkretno napoji z samozavestjo in "znanjem".

Težavnosti mature ne morejo ocenjevati dijaki, niti si je ne moremo izbirati. Maturitetna komisija sestavi takšno maturo, da ima ekstremno lahka vprašanja in tista, ki jih reši samo nekaj % dijakov. Če pa ti ne obvladaš osnovnega znanja se ne moreš potem pritoževati, da je bila težka.

Ali je to res takšen stres ali samo napihovanje? Po pravilu ti matura ne bi smela predstavljati stresa, saj to znanje bi naj že osvojila in bi ga tukaj morala samo obnoviti. In tako bi bilo, če dijaki ne bi pozabili na svoje dolžnosti. Pri maturi se lepo vidi kako tudi dijaki, ki so zelo uspešni tukaj pozabijo na to, da se morajo sami učiti in da ne smejo od učiteljev zahtevati dodatnih pojasnil izven pouka ali dodatnih ponavljan. In tako naj bi tudi bilo, ampak dijaki se začnejo učiti prepozno, ali si snovi sploh ne pogledajo in pričakujejo dobro oceno. Tako ne gre!

Kdaj se začeti učiti? (Tukaj bom govorila iz izkušenj za poklicno maturo, ker nisem opravljala splošne.) Za poklicno maturo se ni potrebno res dosti pripravljati, ker če si bila vsa štiri leta redno prisotna pri pouku in si imela solidne ocene (3+) boš naredila. Je zelo dosti načinov kako točke pridobiš z zelo malo truda in se splača potruditi.

Moji nasveti:

  1. Vsaj dva meseca pred maturo si napiši katere učbenike boš potrebovala, ker jih mogoče ne bodo imeli v nobeni knjižnici več, ko boš jih rabila ti.
  2. Rezerviraj si učbenike. V nekaterih knjižnicah se da zmeniti, da si rezerviraš učbenike tudi čez en mesec. Torej ga do takrat lahko izposodi nekdo drug.
  3. Vsaj dva meseca prej si poglej svoje zvezke iz prejšnjih let in preleti čez snov, če ti kaj manjka si poišči snov.
  4. Ne delaj si dodatnih zapiskov, če imaš vsaj 75% snovi v svojem zvezku.
  5. Začni z predmetom, ki ti dela največ preglavic.
  6. Uči se ko odgovarja tebi in ne takrat, ko nekdo sili. (Če se lažje učiš zjutraj se vstani prej in ponovi)

No, upam, da sem vam vsaj malo pomagala ali dala kakšen nasvet/informacijo.

  • V komentarje pa mi lahko napišete tudi vaše mnenje o maturi in vaše izkušnje (če jih že imate) ali pa vprašanja.

~ Monika

Starejši zapis:

To mesto,ta kotiček

Novejši zapis:

Ko iščeš srečo 7 let