uvodna Dobra karma

Stare revije so znane pijavke naše energije, a ...

ula šemole Svet24.si

FOTO: Slovenska zajčica z Balija: "Koronavirusa ...

ivo hvalica pl2 Reporter.si

So mu prisluškovali? Ivo Hvalica verjame, da so ...

jadrnica, ogenj Svet24.si

Goreča jadrnica, opekline, klic na 112, v glavi ...

20130506-00441506 Necenzurirano

Bo Černač na policiji iskal Titove slike?

Benjamin Dolić, the vocie (4) Njena.si

Presenečenje: Nemčijo bo na Evroviziji zastopal ...

Ema 2 Njena.si

EMA: Nepričakovana poteza RTV Slovenija ...

MAD ABOUT FILM

MAD ABOUT FILM

Datum zapisa: 20.08.2019

Začetek tega meseca je bil zeloo zanimiv. Najprej filmski tabor in potem izlet v neznano.

Tabor poteka v sklopu projekta Mad About Film. Namen mentorjev je seznanjati mlade tako o filmih kot jim podajati praktično znanje. Prav tako imajo svojo spletno revijo, ki izhaja vsakega 21. V njej lahko prebirate vse od intervjujev do mentorskih priročnikov.

Letos je potekal že 4. tabor. Primeren je za najstnike od štirinajstega do devetnajstega leta starosti, ki jih zanima ukvarjanje s filmom (snemanje, pisanje scenarijev in kritik, filmski festivali,…), gledanje filmov in želja po nadgradnji predhodnega znanja.

Po gledanju filmov smo o njih tudi debatirali.

Posebnost taborov je, da jih vsako leto obiščeta dva gosta. Letošnje poletje sem imela priložnost spoznati igralca Voranca Boha in režiserko Uršo Menart.

Teden smo preživeli v Radencih ob Kolpi. Bivali smo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti. Naša znanja smo pridobivali pod okriljem štirih mentorjev.

Začetek tabora

V sredo, 7. 8. 2019, smo se ob 8.15 dobili na avtobusni postaji v Ljubljani. Že ob prvem pogledu na čudovitih 15 ljudi, ki so bili z menoj v skupini, sem vedela, da se bomo imeli super. Z lokalnim avtobusom smo se odpeljali do avtobusne, ki je bila malo pred Črnomljem. S kovčki vred smo bili natlačeni v čisto majhen kombi, ki nas je odpeljal do naše ciljne destinacije. Prvi dan je bil namenjen spoznavanju doma in okolice ter soudeležencev. Večer smo preživeli ob gledanju filma ter pogovoru ob ognju.

8c1c8c88890dfb0a54c6f49386708a6d.jpg

726b638310d6f11088cf11ee24098b34.jpg

Day 2 – 8. 8. 2019

Zjutraj smo imeli budnico (7.45) , pred zajtrkom smo imeli vsak dan krajši jutranji sestanek. Naredili smo dnevni plan – kaj bomo počeli. Na ta dan smo izdelovali letake za prav poseben filmski festival, ki je potekal v soboto. O tem bo sledilo nekaj besed malo kasneje. Seveda je bilo obvezno jutranje sončenje in kopanje v reki Kolpi. Imela je kar 18 stopinj celzija. Večeri so potekali po istem principu – večerja, nekaj prostega časa in gledanje filmov.

8bedee745f91d3e0a58cb6daf1448ea6.jpg

Day 3 – 9. 8. 2019

Začetek dneva - bujenje, zajtrk, »pripravljanje« stvari za plažo. Pred kopanjem smo delili po vasi letake za bodoči dogodek.

d8362cf13d143b0ea2a8e07bcad4a79a.jpg

»Ooo, kako se je bilo po delu super shladiti v mrzli vodi!«

Po kosilu in prostem času smo imeli delavnici. Na prvi delavnici smo spoznali »pravilno« pisanje scenarijev, na drugi smo se »srečali« s snemanjem kadrov.

Zvečer smo imeli filmski kviz. Delali smo po skupinah, igra je temeljila predvsem na ugibanju in pantomimi. Recimo: skupina je dobila naslov filma, morali smo ga pokazati v pantomimi, s pomočjo emojijev, z risbami in z ugibanjem naslovov, ki so bili napisani v tujih jezikih.

e3358c921897dfe348ee5b3e5c475f9f.jpg

Day 4 - 10.8.2019

Na plaži smo pisali scenarije, ki smo jih v soboto predstavili Vorancu in Urši. Pisanje scenarija je potekalo malce drugače, saj se je moral začeti s točno določenim stavkom: »To pa je čisto drugače, kot sem pričakovala.« Žal je bilo točno določeno, koliko replik naj napišemo. Morali smo biti zelo zanimivi in izvirni! Ampak vsako delo in izkušnja ti koristi.

Pozno popoldne se je vse skupaj začelo zares. Intenzivne priprave na festival. Morali smo urediti plakate za film, speči kokice, nalivati sok, urediti prizorišče in pred filmoma še sprejemati, usmerjati goste. Na dogodku je imel vsak posebno vlogo - fotograf, sprejemanje gostov, povezovanje programa itd.

Gledali smo filma »Fak ju« in »Ne bom več luzerka«. Vstop je bil prost, tako, da je lahko prišel, kdorkoli je pač želel.

bbafc9d5fbd0e019b387dbefbadd0937.jpg

Zanimivost

Film »Ne bom več luzerka« je na 21. filmskem festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerni film in še vesni za najboljši scenarij ter stransko žensko vlogo.

Vesna je najvišje nacionalno letno priznanje (nagrada), ki jih za dosežke na področju filmske umetnosti dodeli žirija festivala.

Day 5 – 11. 8. 2019

Dan se je začel s pogovorom z Uršo in Vorancem. Skozi intervju smo spoznali njuno delo in začetke filmskega ustvarjanja. Kdo bi si mislil, da se bom pogovarjala z igralcem »Reke ljubezni«.

Popoldan smo se pogovarjali o pisanju scenarijev, našim izdelkom sta dodelila kritike in pohvale. Izbrala sta nekaj scenarijev, po katerih smo igrali.

d1edcfa9ea81b38ec64a084ac6b12eed.jpg

Ogledali smo si film The Florida Project. Priporočam! Če bi morala izbrati najljubši film na taboru, potem je definitivno ta. Prikazano je življenje tako imenovane »skupnosti« White trash. To je najnižji standard »primitivnih« ljudi brez služb, komaj preživljajo otroke in z njimi živijo v motelih ter so bili že vsaj enkrat v zaporu.

Vsebina filma prikazuje tovrstno življenje šestletne deklice, ki živi z uporniško mamo Halley. Živita v motelu, v bližini Disneylanda. Njena mati ju preživlja z zaslužkom od prostitucije. Kljub njenemu poklicu ima svojo hči neizmerno rada in bi naredila vse, da bi se deklica imela lepo, ne glede na okoliščine. Kdo so ostali otroci, kako se zgodba odvija in kdo skrbi za njih poleg njihovih mam, izveš, če si ogledaš film.

Zvečer smo se morali žal od gostov posloviti. Peti dan se je končal z gledanjem mojega filma Poniževana, prav tako smo gledali kratek film, ki ga je posnel kolega in za konec še celovečerni film »Let nad kukavičjim gnezdom.«

Day 6 – 12.8.2019

Vrhunec tega dneva je bilo predavanje o filmski distribuciji – kako na najlažji in najzanimivejši način »spraviti« film do gledalcev. Predavanje je bilo zelo zanimivo, zagotovo smo spoznali veliko novosti.

f0108e7da9694a177cf2e2ca1e778e19.jpg

Mentorica nam je na zanimiv način prikazala različne metode oglaševanja. Če bom imela kdaj priložnost, potem se bom zagotovo preizkusila v vlogi distributerja. Povedala nam je celo, kako poteka sodelovanje z influencerji. Za konec predavanja smo se lahko preizkusili v vlogi distributerja. Morali smo si izbrati film in kolegom na taboru predstaviti – kako ga bomo oglaševali, kje, kakšen bo oglas, s kom bomo sodelovali, kdaj in kje bo filmska predstava, kdo je naša ciljna skupina. Naša skupina je predstavljala »Poniževano«.

Zaključni večer smo preživeli ob igranju različnih igrah, povezanih z ugibanjem in nastopi.

Last day

Ta teden je minil prehitro. Na zadnji dan smo odšli na plažo, imeli smo »turnir« iz ping ponga, pakirali smo za domov. V Ljubljano smo se vrnili okoli 18.00 ure.

Rada bi se zahvalila tako mentorjem kot udeležencem naše super skupine.

S tabora sem odnesla ogromno. Nadgrajevala sem svoje znanje in uživala v super družbi. Hvala vsem za super vzdušje, lepe trenutke, smeh, polepšane večere in lep teden. To je bila res fenomenalna izkušnja, ki jo bi še z veseljem ponovila. Uživali smo in na humoren način izvedeli veliko drug o drugem. Hvala vsem za lepe besede in kritike. Mislim, da si boljših mentorjev in skupine ne bi mogla želeti. Že preden smo se družili sem vedela, da se bomo imeli fino - fajn, a je bilo vse skupaj še boljše od pričakovanj.

Znanje, ki sem ga pridobila na taboru, je zelo dobra popotnica za naprej.

Zelo rada bi se še preizkusila v pisanju filmskih kritik.

Če te zanima, kako je naše druženje izgledalo, potem najdeš več slik pod tem linkom:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2312254708991826&type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAPOf0ixmXmZqcnp7MWKZ4yK_iIVF89Tt1P2nOXCGyXCOAvTkoohTJ3twh-O_4PNL6ami2X0N7wbrqY4c8-Uw0PRHfGYwM0a8780i7Pvcl5Qq8-HBJHz7DyUjQ878ECXf0QC-ObbMiQwts5e0xEFzMeSvmX40Se_i8nH683wt8lMPITr5fuHAMjra_LpBAsaQZ4cSSqdq8rIHghYAxn3YtzIAQleSkMqp99VhhmF8ODNwSTviJa-MoCm75pf119B_6oWJ8eLBX9IkZid_QMjzR1IZAINco6UMEBvr9aFaAMymZar1zWmqGomWQ3zd0rrakfZHxmOPQRAhBwAYC6pD2fDUYASkBzyFxgBXJUP5QeqloVbGUYbOX8aaW_Nd7yVcQZFEABAUXxNmyOx4auhGHmqsRwom5-Y4VOMjFDietMGD16h22PUq882PDknkaEbeCFI2XRP04ALNFdCFKE0_UH6A&__tn__=-UC-R

Foto: Andraž Žigart, Helena Šukljan, Julija Pavlin, Rok Govednik, Tinkara Pokorny

Vir osnovnih informacij: spletna stran –Mad about film

Starejši zapis:

Živijoo!

Novejši zapis:

Vedeževanje