uros steklasa Odkrito.si

Znana Slovenca dahnila usodni da

karel destovnik - kajuh Svet24.si

FOTO: V Šoštanju šokirani: albanski orel na ...

dvojčka Petisvet.si

Večno mladi in igrivi - rojeni v znamenju Dvojčka

karel destovnik - kajuh Svet24.si

FOTO: V Šoštanju šokirani: albanski orel na ...

rihanna, nastop Svet24.si

Rihanna že leto dni živi v Evropi

nejc Njena.si

Presenečenje: Nejc v šov ni prišel po ljubezen

tanja žagar miki šarac Njena.si

Zakaj Tanja Žagar sinčka ne bo izpostavljala ...

Kako (se naučiti) reči NE!

Kako (se naučiti) reči NE!

Datum zapisa: 06.06.2018

Živijo!

Ta blog je zopet eden iz med blogov v katerem vam bom predstavila del sebe in vam poskušala svetovati iz mojih izkušenj. Predstavila vam bom sebe v mlajših letih in kako sem prišla do spoznanja, da tako ne gre več dalje.

Po naravi sem pozitivna oseba, ki rada pomaga. Tako je tudi bilo v osnovni šoli in kasneje na začetku srednje šole. Torej moj problem je bil ta, da sem prevečkrat rekla: "Ja, seveda, ni problema, bom jaz poskrbela za to." -- > in te besede so me prevečkrat pokopale. Če me je sošolka prosila za zvezek, zapiske,.. sem ji vedno posodila, čeprav sem jaz ostala brez za tisti čas in se nisem mogla učiti. Če sem bila po pouku povabljena kam sem šla tudi, če sem imela že plan se učiti ali narediti nekaj zase. Če so me sošolci v skupini vprašali če želim narediti jaz predstavitev ali pa me določili za kakšno delo sem vedno sprejela, čeprav sem vedela, da je to zame preveč dela in da tega sama se bom zmogla.

Nekje v 3. letniku srednje šole sem začela delati na sebi, mentalno. Začela sem razmišljati, kaj sploh jaz hočem in zakaj ne morem odrasti v osebo, v katero si želim. Ugotovila sem, da mi besedica "NE", ne pusti odrasti, ker sem bila z njo vedno vezana na drugo osebo, kateri sem hotela ustreči. Zato sem se nekega večera preprosto odločila, da bom od zdaj naprej premislila, če mi je res potrebno ponuditi pomoč ali se z vsem strinjati.

Tako sem sošolcem, ki v šoli niso delali nič ali sploh niso hodili v šolo nehala posojati zvezke in zapiske. Tudi, če so me sošolci povabili na pijačo po pouku in sem imela doma delo ali sem se morala učiti, sem povabilo odklonila. Za nekatere stvari sem včasih tudi rekla, da se mi preprosti ni za iti ali narediti. Sprva sem se čudila sama sebi, da sem sploh kaj takega rekla in verjamete tudi drugi so se čudili in govorili koliko sem se spremenila. Nisem se spremenila, samo sebe sem postavila na prvo mesto.


Seveda boste rekle, da s tem lahko izgubiš prijatelje, ampak če gredo od vas zaradi tega si ti ljudje ne zaslužijo naziva prijatelja. To so samo ljudje, ki so s tabo zaradi uslug in vaše dobrosrčnosti (ki pa je je preveč). Seveda pa ima ta poteza tudi dobre plati:

  1. Zajame te tisti vroč val zadovoljstva in samozavesti.
  2. Na prvo mesto začneš postavljati sebe.
  3. In končno začneš verjeti tudi vase in samo v druge.
  4. Imaš več časa zase.
  5. Nehaš se žreti zaradi tega, ker ponudbe nisi zavrnila.
  6. Počutiš se ponosno, ker si zagovarjala svoje vrednote in načela.

Moji nasveti: Najprej pomisli, če res želiš narediti to kar te je prosila sošolka, prijatelj, sodelavka ali sorodnik (posoditi zvezek, iti na zabavo, posoditi denar, jo peljati kam,..). Če imaš takrat že nekaj načrtovano in ne moreš iti rečeš "NE", saj svojih planov ne prestavljaš zaradi drugih (razen v ekstremih primerih). Če še tisti dan nimaš planiran in tega ne bi rada storila rečeš "NE" in niti ti ni potrebno razlagati zakaj ne, ker to ni tvoja dolžnost.

Ko prevečkrat rečeš "da, ja ali seveda" oz. prevečkrat ponudiš pomoč, te ljudje začnejo nezavedno izkoriščati, ne pusti da bi prišlo do tega.

  • Občutek imam, da so blogi predolgi napram vašim, zato mi prosim to zapiše spodaj. Prosila, bi tudi, če ima katera od vas kakšne teme, ki bi želela da jih ustvarim v blogu mi prosim sporočite.

~ Monika