usodna ženska Dobra karma

Usodne povezave: 12 astro znakov in njihove ...

ula šemole Svet24.si

FOTO: Slovenska zajčica z Balija: "Koronavirusa ...

ivo hvalica pl2 Reporter.si

So mu prisluškovali? Ivo Hvalica verjame, da so ...

jadrnica, ogenj Svet24.si

Goreča jadrnica, opekline, klic na 112, v glavi ...

20130506-00441506 Necenzurirano

Bo Černač na policiji iskal Titove slike?

Benjamin Dolić, the vocie (4) Njena.si

Presenečenje: Nemčijo bo na Evroviziji zastopal ...

Ema 2 Njena.si

EMA: Nepričakovana poteza RTV Slovenija ...

Je moja koža samo suha ali  gre za dermatitis?

Je moja koža samo suha ali gre za dermatitis?

Datum zapisa: 10.01.2019

Veliko ljudi ima občutljivo kožo, nekaterim se izsuši zaradi mraza. Potrebno jo je negovati še posebej v zimskih mesecih. Koža mora biti vedno navlažena s kremami in obraz mora biti očiščen. Izogibaj se pudrom, pusti koži dihati. Če se ti delajo rdečkasti - srbeči izpuščaji, potem najverjetneje ne gre le za suho kužo, ampak za dermatitis.

P.S. V blogu so objavljeni primeri dermatitisa, slike so iz interneta. Če slabo prenašaš rane in kožne izpuščaje slik ne glej.

Kaj je dermatitis?

Bolezen kože, ki se pojavlja v obliki rdečih izpuščajev in srbečice. Izpuščaji se največkrat pojavijo na pregibih (roka, noga). Ločimo atopijski in alergijski kontaktni dermatitis. Največkrat ga sprožijo: suh zrak, oprijeta oblačila ( sintetična, koža ne diha), ličila, stik s pasjo dlako. Hrana naj ne bi sprožala mozoljev in kožnih vnetij. Dermatitis se lahko pojavi pri občutljivi koži, če se dolgo časa tuširamo z vročo vodo. Dermatitis je lahko deden, ni pa nujno. Lahko se dobi od stresa. Nekaterim se stresno življenje pozna na koži, drugi zbolijo na ščitnici. Trditve pravijo tudi, da bi naj bili ekscemi pogostejši pri otrocih, ki imajo močno povezavo s starši, mamo recimo. Starša za nekaj močno skrbi in se bo vse skupaj poznalo pri otrocih, na koži.

062ef03a0b202d88b622b65dbf3c18cc.jpeg

Kako naj vem, kaj konkretno pri meni povzroča srbečo in izpuščaje?

Spremljaj kdaj se ti pojavijo (spremljaj dejavnike, ki so zapisani v prejšnjem odstavku).

Se lahko dermatitis odpravi?

Seveda se lahko. Samo primerne kreme potrebuješ in je to to. Tudi sama imam probleme s kožo. Izpuščajev se nikakor nisem mogla znebiti, zato sem se odpravila k dermatologu. Ravno on mi je dal znanje za blog. Moj dermatolog se ni ukvarjal samo s kožo in mojimi boleznimi, ampak je mojo bolezen preučeval na psihološki način. Pri njem sem morala napisati tri spise o mojem življenju. Dal mi je temo in na podlagi tega je spoznal moje življenje in dejavnike, ki bi mi lahko povzročali izpuščaje. Če meniš, da si občutljiva na kakšno hrano, potem se vseeno raje testiraj. Pri preiskavah lahko izveš, katere hrane se izogibaj. Vendar tukaj gre za alergije nasploh, ne samo kožo. Dermatolog mi je predpisal zdravilno kremo »Diprosone«. Nanaša se dvakrat na dan po pet dni v tednu. Moram reči, da res zelo učinkovito deluje.

8bb2e5ffd094bbcbb3fa274ea9e7dbc5.jpg

d1882b8ff417b184ae258121a90728d4.jpg

Kdaj je čas za obisk dermatologa in kako najti pravega?

K dermatologu se lahko prijaviš kadarkoli. Pri znancih, ki obiskujejo dermatologe, se malo pozanimaj kakšne so izkušnje, preden greš na obisk k njemu, se moraš res temeljito prepričati kdo je, kakšne »veščine« ima in ali svoje delo opravlja učinkovito. Da se ne bo slučajno zgodilo, da hodiš h kakšnemu nakladaču, samo zato, da dobi plačano. NE! Bodi seznanjena z informacijami in zahtevaj podrobne preiskave, če bo potrebno. Naj ugotovijo, zakaj se gre. Včasih se zgodi, da pri dermatologu dobiš injekcijo. Učinki so spet različni. Ta injekcija, bi naj delovala na organizem, tako, da bi bil bolj odporen. Za injekcije se lahko odločiš sama, niso obvezne. Pri meni injekcije niso imele učinka, zdelo se mi je, da sem še bolj zaspana po njih in imam večje probleme s kožo. Tako kot pri kontracepcijskih tabletah. Tudi one lahko na posameznika vplivajo različno. Tudi po njih lahko dobiš kakšne izpuščaje.

Izpuščaje imam zaradi ličil, kaj pa zdaj?

Prav tako spremljaj, katera ličila ti povzročajo vnetja. Ličilo, ki te draži nemudoma vrži v smeti in ga zamenjaj. Lahko probaš s kakšnim drugim ličilom od iste firme, poskusiš s kakšno drugo firmo ali greš na makeup iz naravnih materialov. Tudi jaz sem imela primer, ko sem naletela na korektor, ki je mojo kožo močno izsuševal. Rešitev sem našla tako, da sem ga pač zamenjala. Če imaš bolj občutljivo kožo, potem moraš biti močno pozorna na sestavine, ki so notri. Včasih je razlog za slabo kožo tudi kakšna sestavina, ki je notri. Lahko je še kakšna krema ali maska za obraz tako naravna in dermatološko preizkušena, a ti lahko vseeno prinaša težave.

Če imaš občutljivo kožo, eksceme, potem ti kakšne tetovaže in uhane močno odsvetujem. Da o posledicah pri tetoviranju, pri občutljivi koži ne govorim. Za uhane res dobro premisli. Lahko pride prej do kakšnih komplikacij in se ti vse skupaj zagnoji. Lahko se ti zgodi, da boš celo dobila luske na ušesih oz. kraste, ki so povezane z dermatitisom. Ne boš se jih znebila. Pomagala ti bo le zgoraj navedena krema. Lahko poskusiš, če si močno želiš, ni nujno, da bodo posledice ravno takšne.

Ali dermatitis boli?

Boli ravno ne, prej peče. Če se ti slučajno pojavijo na hrbtu ali na prsnem predelu izpuščaji, ki skelijo in bolijo, potem pozor! Ne gre za dermatitis, ampak je lahko herpes zoster. Izvira iz družine vodenih koz. Pri nekaterih izbruhne, pri drugih ne. Ni nujno, da ga dobiš, če si imel vodene koze. Če nimaš vročine, potem je v redu. Naj te potolažim, herpes zgine v roku dveh tednov sam od sebe. Ni nevaren! V začetni fazi je lahko kužen, ko se začne zdraviti ni več. Pri začetni fazi so prisotni mehurji in se lahko prenese ravno zaradi njih. Vendar spet teorije govorijo drugače. Nekateri pravijo, da je prenesljivo, drugi pa da sploh ni. Herpes na začetku srbi. Drugo ime zanj je tudi pasavec.

Izpuščaje lahko povzročajo tudi piki pršic. Gre za majhne mikrobe, ki živijo v postelji in se hranijo z odpadlimi celicami. Njihovi piki se pojavljajo po telesu v obliki rdečih pikic, ki spominjajo na mozolje. Pri odpravi teh »mozoljev« pomaga krema diprogenta. Posteljnino redno zamenjuj. Če opaziš prisotnost pršic, potem zamenjaj tudi jogi.

Je dermatitis prenosljiv?

Naj te potolažim, ni prenosljiv.

Skrbi za svojo kožo in če opaziš kakršnikoli simptome, jih nikakor ne ignoriraj, raje ukrepaj. Dermatitis ni nič sramotnega!!

Imaš izkušnje z dermatologi? Zapiši jih v komentar. Vse lepo in čim manj srbečice in izpuščajev.

Tinkarchii

840f16a1008de558e57545b2dd70463d.jpg

Starejši zapis:

Essence Highlighter paletka

Novejši zapis:

.......