slavko ivančič 1 Odkrito.si

Umrla po hudi bolezni, znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

The Work Petisvet.si

Psihoterapija, kakršne kamere še nikoli niso ...

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

ula furlan Svet24.si

Ima Ula Furlan popravljen nos?

andrej milutinovic Njena.si

Andrej Milutinovič: 'Nikoli ne bi imel debele ...

SoulGreg Artist Njena.si

Sin slovenskega glasbenika izgubil boj z boleznijo...

Istanbul

Istanbul

Datum zapisa: 02.08.2018

Moja boš , Tuje življenje, Mama in druge turške nadaljevanke snemajo v mestu Istanbul. Če gledaš te nadaljevanke, potem točno veš o čem govorim. Gledam te nadaljevanke, zato sva se z mamo odločili, da letos med poletnimi počitnicami obiščeva Carigrad.

c7481df1bfec1fa2780396087857dc98.jpeg

Na potovanju sva bili štiri dni. Spoznali sva novo kulturo, nove ljudi, poskusili njihove značilne jedi in uživali ob čaju. Menim, da je turščina zelo težka, včasih se mi zdi, da za eno besedo uporabijo kar cel stavek. Nekaj besed sem si le zapomnila, tako, da če je kdo pri pogovoru tisto besedo uporabil, sem točno vedela, kaj pomeni. Naj še tebi napišem kratek slovarček besed, ki jih poznam.

Merhaba = zdravo

Dober tek = Afyet olsun

Hvala = Te¸¸Sekkur ederiz

Sestra = Kiz Kardesi

Brat = Kardesi

Mama= Anne

Oče = baba

Ja= Evet

Prosim= Lutfen

V redu = Tamam

Dobro jutro = Gunaydin

Na svidenje = Gule Gule

Koliko prebivalcev misliš, da ima Istanbul? 15 milijonov. Zagotovo te je je informacija presenetila, kajne? Istanbul je pravzaprav razdeljen na dva dela - bosporski in azijski. Tako, da, če zraven prištejemo azijski del, je Istanbul največja mestna občina v Evropi in edina metropola, ki leži na dveh kontinentih.

Mi plačujemo v evrih, Turki imajo lire. En evro je 5,77 TRL.

Naj ti predstavim, kako je moje potovanje potekalo.

Dan pred Turčijo

V Turčijo sva odpotovali v soboto zjutraj, z letališča v Zagrebu. Zato sva od doma odšli že v petek in prespali v hotelu Dream. Tako je bilo še najbolj sigurno, saj veš zaradi '' gužve'', meje in podobnih zadev.

1. Dan

Zjutraj sva se zbudili že ob šestih in odšli na zajtrk. Na letališču sva morali biti ob sedmih, ker sva imeli let od deveti uri. Saj veš, da moraš biti tam vedno dve uri prej, zaradi pregleda in podobnih zadev. Ob pol sedmih sva se s transferjem, prevozom odpravili do letališča. Bilo je le kakšnih 5 minut stran od hotela. Tako sva opravili pregled, se prijavili in lepo spili kavico.

Kavice na letališčih so mi že od nekdaj najboljši del potovanja. Prigode so se že pričele na letališču. Bilo je rečeno, da nas vodnik pričaka, tam, kjer se na začetku odda prtljaga, pri prijavi za Turčijo. Čakali sva ga pol ure, njega nikjer. Mama ga je poklicala, ta ji je dejal, da se naj prijaviva že kar sami, da nas čaka, v čakalnici za polet.

Nato smo se namestili v hotel,ter pričeli z ogledom samega mesta. Naša prva točka je bil sam center in bazar. Do centra smo se pripeljali z metrojem. V našem prevozu do centra, smo bili natlačeni kot sardele. Bili smo dobesedno en ob drugem, cel metro je bil poln.

Skupaj smo se sprehodili po mestu, na bazarju smo si ogledali stojnice. Trgovci so zelo prijazni, natanko vedo, kako pridobiti pozornost kupcev. Še posebej vedo, kaj reči ženskam. Na stojnicah je barantanje vsekakor že skoraj obvezno.

Potem smo imeli prosto za večerjo. Prav tako je spoznavanje ljudi najboljši del potovanja. Na tem potovanju sva spoznali še eno mamo in hči, z njima sva šli na večerjo.

Turške specialitete so: baklava, lečina juha, kebab, ribe, želirana slaščica z oreščki imenovana lokum, halva, pudingi muhalebi, sladoled, ki ga pripravijo na poseben način ( s palico zajamejo sladoledno gmoto), sutlač in trileče.

d33afd18a3dd992adf07ca2a1333f6b2.jpg

Kakorkoli že, imeli smo zelo malo prostega časa, zato smo se na hitro sprehodile po ulici. V ulici kjer smo bile, je bil zelo malo restavracij. Naletele smo na restavracijo, ki je zgledala zelo v redu. A, samo od zunaj. Izbire ni bilo veliko, zato smo iz menuja naročile kar nekaj na pamet in se pustile presenetit. Mislile smo, da bomo dobile ne vem, kakšno turško specialiteto. Bile smo zelo razočarane, saj nas je na krožniku pričakal topli sendvič in pomfri.

P.s. Turki razumejo in znajo v redu angleško.

Odšli smo v hotel, nekaj spili in odšli spat.

2. Dan

Zjutraj sem se zbudila ob sedmih, odšli sva na zajtrk. Zajtrkovali smo kar v hotelu.

Ogledali smo si palačo Topkapi, ki je bila glavna rezidenca osmanskega sultana. Prav tako smo videli tudi hipodrom, ki je bil glavno središče bizantinskega cesarstva. Na prostoru nekdanjega hipodroma je danes trg sultana Ahmeda. Pod drugim imenom je poznan tudi, kot konjski trg.

1e5539dbcf0df45b5f34759a71dda7d9.jpg


Sledil je ogled Hagije Sofije. Včasih je bila to bazilika, kasneje mošeja, danes muzej. Velja za eno najlepših zgradb na svetu.

V Istanbulu si lahko oblečen, kakorkoli ti poželi srce. Le v mošejah, moramo biti ženske obležene tako, da oblačila prekrivajo ramena in segajo do kolen. Obleke ti posodijo v garderobi, pred mošejo.

Glavna mošeja, se imenuje Modra mošeja, ime je dobila po svoji modri kupoli. Ima šest minaretov.

Ne veš, kaj pomeni beseda minaret? Naj ti pojasnim. Minaret, je visok stolp z balkonom in ima krono čebulne oblike.

Za konec dneva, smo si ogledali potopljeno palačo. Zanimivosti palače so stebri, ki imajo odtis meduzine glave. Z meduzo ne mislim morskega bitja, ampak mitološko bitje. Legenda o Meduzi:

Naj bi bila ženska, ki je imela na glavi kače. Kogarkoli je pogledala, je okamenel. Če te celotna zgodba , legenda zanima, si jo preberi na internetu.

Naši nedeljski ogledi so se končali. Naša štirica se je odpravila na večerjo. Večerjala sem polnjeno papriko s pire krompirjem in sutlač.

3. Dan

Vstajanje in zajtrkovanje, tako, kot vse štiri dni, ob isti uri.

Veš, kdo je bil Sulejman Veličastni? Naša prva točka je bila prav njegova mošeja. Bil je najuglednejši vladar. Ni bil le sultan, ampak je bil tudi pesnik, zlatar in velik pokrovitelj kulture.

Sprehodili smo se do ladjice in se z njo popeljali po bosporskem morju. Videli smo del mesta, ki je viden predvsem v filmih. Tukaj so tudi različne prečudovite vile, ki si jih lahko privoščiš le, če si milijonar, bilijonar, ali še morda kaj več. Nekatere vile so tudi produkcijske, kar pomeni, da so namenjene snemanju filmov, da jih posodijo za snemanje.

25e5ebc57ad50af90ae54b78694ca43d.jpg

Ustavili smo se v ribji restavraciji. Res smo se pošteno najedli, saj je bilo jedi več kot dovolj. Hladna predjed, topla predjed, brancin s pomfrijem in še sladica.

Tako se je tretji dan tudi končal.

5cac11929228e42fcebe291aa9db2a1b.jpg

4. Dan

Na žalost tudi zadnji dan. Ta dan je bil namenjen predvsem prostemu času. Šli smo na največji bazar s tržnicami. Prodajalci res lepo vabijo, dajejo komplimente ženskam.

Fant, ki je bil od mene malo starejši, recimo kakšne dve leti, me je celo vprašal, če sem poročena. Nekateri turški fantje so se z menoj celo hoteli slikati.

Morem še omenit, za punce. Fantje tukaj res na polno osvajajo, celo sprašujejo iz kot ste, za telefonsko številko, socialna omrežja. Vendar jih raje ne seznanjajte z osebnimi podatki.

Najino štiridnevno potovanje je minilo, opravili sva celo manjše nakupe. Ob 14.30 smo se odpravili iz našega hotela Prestige proti letališču. Počakali smo na letalo, se vkrcali in do Zagreba leteli 1.50 minut.

Spet sem pridobila nova spoznanja. Če želiš spoznati druge kulture, nov svet in te gneča ne moti, ti vsekakor priporočam Istanbul.

Na žalost je za letos dovolj potovanj. Drugo leto bom verjetno obiskala Škotsko.

Starejši zapis:

VPRAŠANJA, PREDLOGI!?!?