katja jevsek Odkrito.si

Presenečena vremenarka na Pop TV! Tekle so solze ...

velika noc pirhi potica sunka Svet24.si

Povečan obisk bolnišnic zaradi prenažiranja z ...

Regresija Petisvet.si

S strtim srcem opazovala njegov odhod

mejni prehod, zastoj Svet24.si

Prihajajo prvomajski prazniki in prometni kolaps ...

Jelena Karleuša Svet24.si

Jelena Karleuša se je po govoricah o ločitvi le ...

Tanja Žagar, Miha Vodičar Njena.si

Neprepoznavna Tanja Žagar: besna ga je vrgla ven

Iča Putrih Njena.si

Hči razkrila žalosten vzrok Ičine smrti

INTIMA

INTIMA

Datum zapisa: 26.10.2018

Živijo!

Huh....dolgo me ni bilo, ampak sem nazaj. Danes bom pisala o še vedno tabu temi (vsaj v Sloveniji), ki po mojem mnenju ne rabi skrivanja in prekrivanja.

MENSTRUACIJA

Še vedno ena iz med tabu tem je vsepovsod po svetu prisotna in se ji tako rekoč ne moremo izogniti --> zakaj je torej to tema o kateri se ne govori oz. le v nekem ožjem krogu med dvema posameznikoma. Res, da je to stvar intimne narave in tega ne bomo oglaševali na velikih obcestnih panojih, ampak še zmeraj to ni tema o kateri se ti je dovoljeno pogovarjati samo z mamo ali ginekologom/injo. O tej temi bi se morala pogovarjati z tvojo najboljšo prijateljico, saj ima ona podobne probleme in mogoče ima drugačne izkušnje in ti bo znala pomagati celo boljše kot mama ali ginekolog/inja. Tukaj je bom dolgovezila, ker sem prepričana, da vsaka ve kdaj pride, kakšna je in kdaj odide.... Če pa imate kakšno vprašanje pa kar na dan z njim.

VLOŽKI/TAMPONI KAJ IN KATERE IZBRATI?

Ko zagledate polico z intimno nego (DM, Müller, Spar,..) se verjetno vedno vprašate: "Kaj za vraga naj vzamem?", še posebej, če te stvari ponavadi kupuje mama. Verjetno vam je vedno odgovarjalo to kar kupuje mama, ampak prišel bo čas, ko več ne bo tako (ker vsaki paše kaj drugega). Najprej razjasnimo vprašanje ali kupiti vložke ali tampone? Huh, kar ti paše. Čeprav do nekje 20 leta punce/ženske kupujejo vložke in potem tampone. Nekatere uporabljajo samo tampone (pri prvih (4-5) letih menstruacije niso zaželeni), nekatere uporabljajo tampone samo na morju in v bazenih. Različno od vsake posameznice, še vedno lahko poskusite oboje in se odločite kaj vam najbolj odgovarja. Če se vrnemo k polici v trgovini se vam zastavi vprašanje katero znamko izbrati. Moje priporočilo je takšno: izberite tiste tampone/vložke, ki niso odišavljeni, izberite sebi primerno velikost in vedno imejte na zalogi nočne in dnevne vložke. (Ko kupujete tampone, še vedno zraven kupite vložke, saj tamponov ni priporočljivo (ne smeš) uporabljati ponoči.)

INTIMNO MILO IN PRIČESKA TAM SPODAJ

Intimno milo je pomembno uporabljati, ker preprečuje neprijetne vonje. Mogoče se ne na čistem začetku menstruacije (po 2-4 letih), ampak kasneje mi boste hvaležne. V bistvu je to milo kot je milo za telo le, da se uporablja za intimne dele. Ko postaneš "odrasel", si vedno v pogonu in v zaprtih hlačah ter včasih se tudi zelo potiš tam spodaj, zato je to milo rešitev.

Kaj vam naj povem o vaši pričeski? To je vaša stvar in to imate urejeno kot imate urejeno. V literaturi tudi piše, da je priporočljivo imeti sramne dlake, ki odganjajo in preprečujejo bakterijam, da bi prišle do tja. Uredite si jo kako ve hočete in kako vam odgovarja, prav tako če vam spolni partner vsiljuje njegovo mnenje in zahteva da ste "gladke" mu povejte svoje.


TVOJ PRVIČ

Ne bom vam tečnarila kako mora biti iz ljubezni in na mehki postelji z največjo romantiko. NE! To so samo pričakovanja družbe. Bom pa vam tečnarila s tem, da mora biti odnos zaščiten! Lahko se zgodi spontano ali ne. Lahko je načrtovano (nekateri to načrtujejo --> predvsem fantje) ali nenačrtovano. Lahko je čudovito lahko pa je malce nerodno ali celo ne čudovito. Vsak (prvi) spolni odnos se razlikue in tukaj je prisotnih veliko dejavnikov: kako sta izkušena (oz. on, ker za vas je prvič), razkritje sebe telesno in duševno drugemu človeku, nerodnost, sram in še podobni dejavniki. Tako, da ne skrbeti, če bo totalna polomija, kar nikoli ni.

GINEKOLOG ALI GINEKOLOGINJA?

Izbrati ginekologa ali ginekologinjo? Če imate v kraju samo enega od teh dveh nimate kaj dosti za izbirati. Če pa imate moškega in žensko, pa se stvar malce zaplete, saj ima vsak svoje prednosti in slabosti. Večina mladih punc izbere žensko torej ginekologinjo (iz razloga, ker je ženska in jim je manj nerodno) in vsaj 1/3 teh po nekem času zamenja z moškim. V njunem delu ni razlik in to je glavno dejstvo. Razlike se začnejo pri tem kako svoje pacientke obravnavata, ženske so bolj direktne in te včasih malce prizadenejo z kakšno izjavo, med tem ko moški tukaj olepšavajo stvari. Tukaj je čisto odvisno od tega kakšen tip človeka ste.

Kdaj obiskati ginekologa/injo? Čim bolj zgodaj. Zato ne rabiš imeti posebnega razloga (prvi spolni odnos, tabletke ali kakšne hujše komplikacije). Tukaj je nekaj razlogov kdaj ga/jo obiskati: neredna menstruacija, nov pojav na zunanjem/notranjem delu splovila, vprašanja o kontracepciji,..

  • Če imate kakšna vprašanja na to temo, kar na dan z njimi, lahko pod komentarje, če pa so zadeve bolj delikatne pa me lahko prosite za mail.

~ Monika

Starejši zapis:

Podcast

Novejši zapis:

Moj Fulcoolblog