Droge

Droge

Datum zapisa: 30.09.2017

Veliko mladih se zateka k drogam, no zagotovo ne zaradi tega, ker bi bili srečni. To se dogaja predvsem zaradi duševnih stisk, ali pa to počnejo zgolj iz radovednosti. A kaj, ko lahko ta radovednost hitro preraste v odvisnost. Kot že veš, se droge delijo na zakonite (dovoljene) in nezakonite (nedovoljene). K dovoljenim spadajo alkohol, tobak, kofein; med njih pa spadajo tudi poživila - energijske pijače in pomirjevala, uspavala. Nedovoljene so: kanabis (marihuana in hašiš),heroin, LSD, ekstazij… Ker je že tehnologija zelo napredovala, lahko drogo kupimo že kar prek interneta - na tako imenovanem deep webu. Tam pa lahko kupiš vse od drog do prostitucije.

Droge imajo stranske učinke: Napadi smeha, razširjene zenice, utrujenost, bledica, doživetje onostranstva, potenje, povečan krvni pritisk, zmanjšanje in povečanje lakote, žeja, itd. Ampak, če ima kdo vse te simptome še ni nujno, da se drogira. Če se želiš prepričati glede tega, ali je tvoj bližnji na drogi, potem lahko opravi poseben test za droge, ki se dobi v lekarni, najbolj so natančni.

83efe948c0b05272f87ea4727c8515f0.jpg


Toliko o prepovedanih drogah, zdaj pa k alkoholu.

Raziskave kažejo, da se vsak teden opija vsaj 5% srednješolcev. Kje mladi sploh dobijo alkohol in tobak, če je prodaja teh izdelkov mlajšim od 18 let prepovedana? Najmanjši problem. To jim lahko priskrbi kdorkoli od starejših znancev, ali pa si naredijo ''fejk'' oziroma ponarejene osebne izkaznice. Mnogi prodajalci, vedo, kako huda je kazen, če bodo mladoletnim prodajali, a se na to enostavno požvižgajo.

Poznamo pa še drugo vrsto zasvojenosti – od socialnih omrežij, telefona, računalniških igric. Obstajajo tudi primeri, ki so tako hudo zasvojeni z mobilnimi napravami in igricami, da brez njih ne zdržijo niti trenutka in če jim starši za kazen vzamejo telefon se zaradi tega tresejo. Spet tretji pa svojo žalost utapljajo v hrani in se prenajedajo.

f10a462940952b8e6f2b922d065b2445.jpg

Kako se najlažje odklopiti od teh drog?

  • Oseba, ki je odvisna od nevarnih substanc, lahko pomoč poišče v zdravstvenih domovih, mladinskih centrih ali pa gre v posebne komune za odvajanje.
  • Če se ti zdi, da si preveč na telefonu, potem je najlažje, da se od njega odklopiš tako, da si razporediš, koliko časa boš na telefonu in koliko časa boš delala za šolo, hobije. Bolj pametno je, da se posvetiš športu, hobiju. Prav tako je grozno, če si na pijači s prijateljem pa moraš konstantno buljiti v njega, raje se posveti prijatelju, ki je poleg tebe, v živo. Vsa sporočila in nerealen svet pa lahko počaka. Prav tako lahko daš na pijači telefon na stran – najlažje je, če se s prijateljem dogovorita, da ti v času pijače vzame telefon. Boš videla, da se boš počutila veliko bolje brez, pa še sproščena boš.
  • 59d9ba38e4957f619f90c15008d7eafb.jpg

Ne pozabi, da se veliko primerov z drogo konča s smrtjo. Zato pamet v roke in reci drogam ne! Poišči drugo, bolj zdravo rešitev.

064543b126edfe4d0b3b3e302824136a.jpg

Starejši zapis:

BESEDILA, PROZA IN POEZIJA

Novejši zapis:

Upamo lahko