ČAKRE

ČAKRE

Datum zapisa: 09.08.2017

hejla punce!

Danes vam bom predstavila čakre. Zdej sm se ful začela zanimati za čakre, vesolje, boho style in take stvari. Seveda sem se že prej zanimala ampak zdaj sem se bolj poglobila v to. No pa začnimo.

ČAKRE - 7 ENERGIJSKI CENTROV

Sedem čaker je pravzaprav sedem energijskih centrov - transformatorjev energije; našemu telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno, vesoljno energijo - 'ki' oz. 'či' (chi). 'Ki' se pretaka po telesu od spodaj navzgor; vsaka čakra predstavlja višjo stopnjo bivanja.

Vsaka od sedmih čaker napaja pomembne organe v našem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi oz. povezujočimi organi, živčnimi spleti in žlezami; slednji so s čakrami vidno povezani, saj ležijo na skoraj istih mestih v telesu.

ČAKRE - 7 energijskih centrov

1. ČAKRA - MULADHARA

Glavna, osnovna ali korenska čakra - sedež volje do življenja - leži na začetku hrbtenice ob trtici, in ustreza sakralnemu pleksusu (živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga) in nadledvičnim žlezam. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo...Ustreza ji rdeča barva, kamni rubin, granat ali jaspis in jedi rdeče barve (rdeča pesa, rdeče zelje, redkvica, ribez, češnje....).

Rezultat iskanja slik za muladhara chakra

2. ČAKRA - SWADHISTHANA

Spolna čakraleži tik nad genitalijami (nekaj prstov pod popkom) in je povezana s spolnimi žlezami (ki uravnavajo spolnost in spolno dejavnost). Tu so shranjeni prvi vtisi in stare čustvene in miselne podobe - vzorci. Ta čakra je povezana tudi z delovanjem, ustvarjanjem in učenjem. Njena barva je oranžna, kamni pa karneol, granat, rubelit (roza turmalin), zlati topaz in roževec. Od jedi je priporočljivo jesti vso zelenjavo in sadje oranžne barve: soja, korenje, buče, melone, marelice, mango, breskev...

Rezultat iskanja slik za swadhisthana chakra

3. ČAKRA - MANIPURA

Leži v solarnem pleksusu (živčnem spletu, ki izhaja iz srednjega dela hrbtnega mozga) in je povezana s trebušno slinavko, ki uravnava krvni sladkor in z jetri; je mesto, kjer asimiliramo energijo, ki se pretaka skozi telo. Vpliva na naš odnos do moči. Njena barva je sončno rumena, kamni pa sledeči: citrin, tigrovo oko, rumeni kalcit, jantar, topaz, in naslednje jedi (rumene barve): buče, krompir, banane, limone, ananas, grenivke, hruške, semena...

Rezultat iskanja slik za manipura chakra

4. ČAKRA - ANAHATA

Srčna čakra leži za prsnico oz. grodnico in je na fizični ravni povezana s priželjcem, ki je pomemben dejavnik imunskega sistema. Vpliva na celice, kri in življenjsko moč. Je zelo pomembna čakra, saj leži na sredini in je prevodnik - posrednik med čakrami. Vpliva na čustvovanje, sprejemanje in dajanje ljubezni, ranljivost in potrebo po harmoniji. Ustrezata ji zelena in rožnata barva in kamni teh barv: roževec, lepidolit, rodonit, aventurin, akvamarin, peridot, smaragd in turmalin...

Rezultat iskanja slik za ANAHATA chakra

5. ČAKRA - VISHUDDHA

Grlena čakra je v spodnjem delu vratu in ustreza žlezi ščitnici. Uravnava presnovo. Njena funkcija je komunikacija in je sedež izražanja. Vpliva na voljo, odločnost in izbiro, ustvarjalnost in dejavnost. Ustreza ji modra (ali svetla, sinja in turkizna) barva, hrana v teh odtenkih (slive, črno grozdje, borovnice, ribez...) in kamni: turkiz, lapis lazuli, sodalit, modri kremen, apatit, kalcedon, azurit... (za boljše izražanje si lahko damo katerega od kamnov na verižico okrog vratu; zelo dobro se boste počutili z lapis lazulijem, a pazljivo pri uporabi (še posebej osebe z nizkim krvnim pritiskom - niža namreč pritisk!); po predolgem nošenju lahko občutimo močne reakcije (dušenje ipd..) in takrat ga je bolje sneti in očistiti).

Rezultat iskanja slik za vishuddha chakra

6. ČAKRA - AJNA

Tretje oko je v sredini čela in je povezana s hipofizo. Uravnava pa tudi delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem. Je centrala duše v budnem stanju in vpliva na način mišljenja, na intuicijo in videnje, prepoznavanje vzorcev, spomin in percepcijo. Ustreza ji indigo modra barva in kamni: sugelit, ametist, modri fluorit, smaragd. Od jedi vsa zelenjava in sadje in tekočina - in čaji: preslica, sivka, vijolica, divja mačeha, dobra misel; (pa tudi omamna sredstva kot pomagala za dvig zavesti: halucinogene gobe, marihuana, pejotl ipd.).

Rezultat iskanja slik za ajna chakra

7. ČAKRA - SAHASRARA

Kronska čakra (čakra glave), je na vrhu glave, malo za temenom. Ustreza češariki, žlezi, ki uravnava spanje in budnost. Tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo na višjih duhovnih nivojih. Njena barva je vijolična in lila, kamni pa vsi, ki se priporočajo za dvig zavesti, stik z notranjim jazom in za čiščenje mentalnega telesa (kamena strela, turmalin, diamant, obsidijan, ametist, fluorit); hrana: dihanje (*prana, ki jo z meditativnim dihanjem vsrkamo neposredno iz vesoljnega vira).

Rezultat iskanja slik za sahasrara chakra

*************************************************************************************

To je bilo vse o čakrah, upam da ste uživale.

XOXO TopModel

Novejši zapis:

SCHOOL LIFE HACKS