atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Upoštevaj tekaške nasvete vrhunske športnice

26. 6. 2017; 12.30
Avtor: K.M.
_Hervis _foto ales hostnik (11)

foto: Aleš Hostnik

Maruša Mišmaš ti svetuje za užitek in uspeh v teku.

Tek je eden bolj priljubljenih načinov rekreacije in morda ti predstavlja tudi obliko sproščanja. Tekaški začetki so lahko včasih težki, a že to, da si se odločila začeti teči, je prva zmaga, pravi Maruša Mišmaš, ena najboljših slovenskih atletinj. Vrhunske forme seveda ni zgradila čez noč, temveč s trdno voljo in predanostjo treningom.

Maruša Mišmaš spada med najboljše slovenske atletinje. V njenih dragocenih nasvetih, ki jih je pripravila skupaj s Hervisom, največjim slovenskim ponudnikom športne opreme, boš našla vse za uspešno tekaško sezono. Tokrat ti predstavljamo ključne nasvete za tekaške začetke in za izbiro tekaške opreme, sledilo bo pa še nekaj drugih koristnih nasvetov. 

Ključni nasveti Maruše Mišmaš za tekaške začetke:
1. Naj se tvoji začetni tekaški dnevi ne začnejo s prevelikimi pričakovanji in ne bodi prezahtevna do sebe. Poslušaj svoje telo in predvsem ne štej kilometrov.


2. V proces vadbe vključi vaje za moč in stabilizacijo. Naj tvoje tekaške dni ne prekinejo bolečine in poškodbe. Močnejši trup ti omogoča, da boš pri teku bolj stabilna in ekonomična, korak bo varnejši in lahkotnejši, razvila boš lahko tudi višjo hitrost teka. Tako bo zadovoljstvo ob teku največje.
3. Tekaška vadba naj vključuje ogrevalni tek, vaje za moč in stabilizacijo, glavni tek ter raztezne vaje. V sklopu tekaške abecede izvajaj nizki in visoki skiping, striženje, zametavanje, tek s poudarjenim odrivom, grabljenje, hopsanje in džoging poskoke.

5 hitrih nasvetov Maruše Mišmaš za pravilno izbiro športne opreme:
1. Obišči športno trgovino in skupaj z usposobljenimi prodajalci določi tip svojega stopala (pronacija, nevtralno, supinacija) in izberi primerno obutev. Tako boš blažila svoje stopalo na mestih, kjer to potrebuje.
2. Obutev mora biti narejena iz kakovostnih materialov in ti nuditi podporo na mestih, kjer jo potrebuješ.


3. Menjaj tekaško obutev vsakih 500 pretečenih kilometrov. Za različne terene imej tudi različno vrsto obutve – za gozdne, makadamske ali ravne asfaltirane, celo za tekaško stezo. Tako bo tvoj korak varen in lahkoten.
4. Oblači se večplastno, a ne preveč, da ti ne bo prevroče. Vedno se obleci tako, kot da je zunaj 10 stopinj več od dejanske temperature. Izberi živahne barve oblačil in na nočnih tekih bodi vidna, tako da ne pozabi na odsevnike.
5. Nadzoruj delovanje svojega srca z merilniki srčnega utripa in tako pazi na motor svojega gibanja.

Še več nasvetov pa lahko najdeš tukaj: Tekaški nasveti


prejšnji članek
Katera šminka pristaja tvojemu astrološkemu znamenju?
Lepotičenje
Katera šminka pristaja tvojemu astrološkemu znamenju?
naslednji članek
Zaljubljena sem v sošolca, a želim, da to ostane skrivnost
Moj life
Zaljubljena sem v sošolca, a želim, da to ostane skrivnost
Preberite tudi