milano, ulični prodajalec
Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

To ti bo pomagalo pri teku

20. 4. 2017; 09.30
Avtor: Katja Kaja
running-1
Tek se prične pri obutvi.

Pri teku je največji problem v tem, da večina uporablja napačno tekaško obutev. Upoštevati moraš način teka, dolžino teka, podlago, kjer boš tekla in tudi svojo telesno težo.

Tekaška obutev


Tista v največ oglasih in tista najdražja, ni tudi najboljša. Žal nas velikokrat zavedejo in na koncu ne kupimo obutve, primerne lastnemu načinu teka in konstrukcije. Potem pa hitro pride do poškodbe, do uničene obutve, utrujenosti v nogah in posledično v celem telesu ... Zato moraš biti pri nakupu pozorna predvsem na obliko noge in na način teka. Če se recimo tvoje stopalo med tekom prevrača samo za 15%, to pomeni, da se tal najprej dotakne zunanji del pete in nato celotno stopalo, moraš kupiti nevtralne športne copate. Če se gleženj med tekom prevrača za več kot 15%, pomeni, da moraš kupiti športne copate za pronatorje. To lahko opaziš tudi tako, da imaš ožji lok noge, najprej pa se ti obrabijo copati na notranji strani. Čevlji imajo večji nadzor gibanja in preprečijo nadaljne poškodbe. Če pa se ti gleženj prevrača za manj kot 15%, to pomeni, da je obrabljen zunanji del čevlja, moraš kupiti supinacijsko obutev, pri kateri je poudarjena nevtralna blažilnost. Če v trgovini ne vede o čem govoriš, oziroma če ne znajo presoditi, kakšno obutev potrebuješ, potem je naš najboljši nasvet ta, da poiščeš novo trgovino. Napačna obutev lahko dolgotrajno vpliva na tvoje celotno telo, zato jo moraš pravilno izbrati. 

Pri obutvi pa je pomemben tudi teren in namen teka. Različna podlaga zahteva različno obutev oziroma podplat pri obutvi, prav tako je obremenitev (koliko boš tekla) pomemben dejavnik pri izbiri športnih copatov. Tudi tvoja telesna teža vpliva na izbor obutve, saj z višjo težo bolj vplivaš na tekaško obutev, ki tako hitreje izgubi svoje lastnosti.

prejšnji članek
Tega fantov raje ne sprašuj
Moj life
Tega fantov raje ne sprašuj
naslednji članek
Znana pevka močno presenetila svoje oboževalce
Obsedena!
Znana pevka močno presenetila svoje oboževalce
Preberite tudi